18.01.2017
LJ
-0° / -5°

'Nesmiselno se je izgovarjati na recesijo!'

V rubriki Glasniki uspeha vam tokrat predstavljamo Anico Knez, lastnica podjetja Dvor, katerega glavna dejavnost je projektiranje in postavljanje sončnih elektrarn oziroma izkoriščanje obnovljivih virov energije. Poleg nje se nam je v pogovoru pridružil še glavni projektant Rado Glavič, saj brez stroke, kot nam je povedala Anica, tega podjetja ne bi bilo.

Anica Knez - 2
Anica Knez (Foto: Damjan Žibert)

Potrebnih je bilo le nekaj uvodnih besed, da smo se soočili s prvim zelo jasnim stališčem o podjetništvu: 'Podjetnika ne nauči nihče nič. Podjetništvo je resnično le za pogumne in sposobne. Vsi ostali naj dajo roke stran, ker je škoda,' je za zanimiv začetek pogovora poskrbela gospa Anica.

Podjetnika ne nauči nihče nič. Podjetništvo je resnično le za pogumne in sposobne. Vsi ostali naj dajo roke stran, ker je škoda.

In če si sposoben ter trden, te tudi recesija ne sme ovirati: 'Saj je bilo v vseh časih nekaj. Vsak čas prinese nekaj dobrega in nekaj slabega, tako da se je čisto nesmiselno izgovarjati na neke recesije. Obvladati moraš od A do Ž vse, drugače si pogorel.'

Po tako smelem začetku, bi se podjetništva marsikdo ustrašil, a Anica Knez pravi, da je sicer res težko, a ne tako, da se ne bi splačalo poizkusiti. Sama se je podjetništva lotila, ker si je želela biti neodvisna. Ko jo vprašamo, kako se je znašla v dejavnosti, v kateri trenutno deluje, je kar malce začudena: 'Ja, poglejte, sončne elektrarne in obnovljivi viri energije, ja to je pa ja aktualno. Bi bila res neumnost ne zgrabiti tega.' Izkušenj na tem področju prej ni imela, a kot sama prizna, je imela vpogled v marsikaj, da pa je uspela, je šla čez veliko šolo: 'In še se šolam in predvidevam, da se bom, dokler ne bomo zaprli podjetja.'

Anica Knez - 8
(Foto: Damjan Žibert)

S postavljanjem sončnih elektrarn se ukvarjajo štiri leta, a kot pripomni Rado Glavič, je to njihova paradna dejavnost, a ne edina: 'Pokrivamo praktično vse obnovljive vire energije. Sončne elektrarne, toplotne črpalke, ogrevanje na pelete ...'

Naša sogovornika menita, da smo Slovenci, ko pride do obnovljivih virov energije, dobro izobraženi. Seznanjeni smo z možnostmi, ki se nam nudijo. Seznanjeni smo z ekokrediti, ki jih ponujajo banke ali pa ekosklad, seznanjeni smo s tem, da država kar 15 let garantira odkup električne energije, proizvedene v sončni elektrarnah. A kot vedno, težave tičijo v podrobnostih. Tako se pogosto zgodi, da ljudje, ki se odločijo za uporabo obnovljivih virov, ne vedo, kako se lotiti administrativnih postopkov.

Kot nam pove Rado, pogosto ne vedo, da lahko elektriko, ki jo proizvedejo v sončni elektrarni, uporabljajo tudi sami. 'Celo velika podjetja, ki se odločijo za postavitev elektrarne, včasih tega ne vedo,' nam zaupa.

Seveda nas zanima, kdo v Sloveniji se odloča za uporabo postavitev sončnih elektrarn. 'Največ interesa je pri podjetjih in velikih kmetijah, kjer imajo velika poslopja. Problem pa je pri blokih. Interes je velik, a je projekte izredno težko izpeljati. Preveč je lastnikov, da bi bili vsi za. Poleg tega pa ni vsaka streha primerna za elektrarno. Kjer je preveč dimnikov in zračnikov, se tega ne da,' nam sogovornika povesta o težavah, na katere večkrat naletita.

Anica Knez - 5
Anica in Rado pred enim izmed dokočanih objektov (Foto: Damjan Žibert)

V Sloveniji naj bi se kar 220 podjetij ukvarjalo s projektiranjem in postavljanjem sončnih elektrarn, kar pomeni, da je na prvi pogled konkurenca ogromna. A Anica Knez pravi: 'Za nas so konkurenca tisti, ki delajo dobro. Danes že skorajda vsak misli, da lahko postavlja sončne elektrarne. A pogosto se zgodi, da postavijo eno in nato nobene več. Slabo izvedeni projekti sicer škodujejo ugledu celotne branže, a za nas to pomeni le več dela, saj nas nato ljudje pokličejo na pomoč, da zadeve popravimo in jih nato tudi vzdržujemo.' Omenita tudi, da je zaradi konkurence pritisk na cene velik, da je slabše plačano tudi delo, zaradi česar se projektov lotevajo tudi ljudje, ki za to niso usposobljeni.

Za nas so konkurenca tisti, ki delajo dobro. Danes že skorajda vsak misli, da lahko postavlja sončne elektrarne. A pogosto se zgodi, da postavijo eno in nato nobene več.

Tudi sami imajo težave s pridobivanjem kakovostnega kadra. Kot pravi Anica: 'Dobiti dobrega inženirja je izredno težko. Trenutno enega štipendiramo in upamo, da se bo dobro razvil. Glede na to, da delamo projektno, monterje pač najamemo in z njimi sklepamo pogodbe po projektih. Tak način dela tudi obrtnikom ne predstavlja nikakršnih težav, in ko najdeš ekipo, s katero se ujameš, teče vse kot po maslu.'
A kot pravita, je veliko težje dobiti dobrega projektanta. Pravita, da iščejo, da upajo, da sem jim bo čez dva meseca pridružil mlad perspektiven inženir. Ob tem Anica poudari: 'Delamo na tem, da bi zaposlili mlade. Izključno mlade. To je naš cilj. Pa ne zgolj zato, da se bodo zaposlili. Zato, da se bodo razvili.'

Razvoj je pomemben del podjetja. V teh dneh tako čakajo na certifikat za izum, ki so ga patentirali edini v Evropi. Gre za zasilni izklop zaradi požara. Gasilci namreč ne upajo in ne morejo gasiti objektov, ki imajo na strehi sončno elektrarno. Rado nam pojasni: 'Tudi če v spodnjem delu objekta prekinete izmenično napetost, moduli na strehi še vedno delajo in neprestano proizvajajo napetost. Mi pa smo razvili in patentirali stikalo, ki ugasne tudi to.'

Pot do patenta pa ni bila lahka. 'Na začetku sem kar obupal,' pravi Rado, 'potem pa so me prepričali.' Najeli so podjetje, ki jim je pomagalo pri vseh postopkih in pri pripravi dokumentacije. Tako so potrebovali pol leta za razvoj izuma in dober mesec za prijavo mednarodnega patenta.

Anica Knez - 6
Sončna elektrarna v bližini Grosuplja (Foto: Damjan Žibert)

Izum je že sedaj naletel na izredno dober odziv, širši javnosti pa ga bodo prvič predstavili na sejmu v Celju. O tem, kako deluje, pa bodo informirali tudi gasilske enote.

Pogovor nanese tudi na državo in banke. Država namreč garantira, da bo kar 15 let po garantiranih cenah odkupovala elektriko, proizvedeno v sončnih elektrarnah, zaradi česar je postavitev take elektrarne praktično posel, ki ne more propasti. Tako imajo številne naročnike, ki postavljajo že drugo ali pa tretjo elektrarno. A kot ugotavljata naša sogovornika, se vse prepogosto zatakne pri bankah, ki zahtevajo vedno nova soglasja in vedno večje garancije. A ko Anico vprašamo, kaj naj bi se v njihovem sektorju dogajalo v naslednjih letih, iz nje zaveje optimizem:' Ja, jaz mislim, da bi to moralo iti samo še navzgor. Nič navzdol. Če pogledamo po svetu, lahko vidimo, da so države pokrite s tem. Mi imamo tega še vedno premalo. Premalo izkoriščamo obnovljive vire.'

Mi ji verjamemo, da bo šlo samo še navzgor. Kajti prepogosto v naši državi pozabljamo, da je podjetnikom, ki imajo vizijo, željo, znanje in potrebno energijo, potrebno verjeti.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
ibasumik 23.05.2012 13:02:51
EPP
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes