18.01.2017
LJ
/ -3°

To so bile prve službe ameriških predsednikov

Medtem ko nekateri nekdanji ameriški predsedniki prihajajo iz bogatih družin kot so Roosevelt, Bush in Kennedy, drugi dobro vedo, da je treba trdo delati tudi za najnižje plače.

Ameriški predsednik Barack Obama je v prvih štirih službah prejemal minimalno plačo. Kariero je začel kot prodajalec sladoleda, nato je pleskal stene, stregel v okrepčevalnici in bil pomočnik nepokretnega. Kot študent je med poletjem čistil na gradbišču.

Ronald Reagan je bil med srednjo šolo reševalec iz vode; rešil naj bi 77 življenj. Med študijem je pomival posodo, po diplomi je dobil delo na radiu. Kot športni komentator je dobil 10 dolarjev (devet evrov) na tekmo, kar bi danes zneslo 174 dolarjev (158 evrov).

Barack Obama
Prva služba ameriškega predsednika Baracka Obame je bila prodajalec sladoleda. (Foto: AP)

Gerald Ford je kot dijak pekel hamburgerje. Obenem je rad igral nogomet in med študijem je služil denar kot pomočnik trenerja. Leta 1935 je zaslužil 2400 dolarjev (2180 evrov) oziroma današnjih 42.676 dolarjev (38.700 evrov).

Herbert Hoover je kot najstnik prodajal šivalne stroje. Med študijem je odprl pralnico, ki jo je na koncu šolanja prodal in zaslužil dovolj za poplačilo dolgov. Po diplomi je 70 ur tedensko delal kot rudar; zaslužil je dva dolarja (1,80 evra) na dan, kar je danes 56 dolarjev (51 evrov).

Richard Nixon je odraščal v pomanjkanju. Zaradi finančnih težav so morali prodati nasad limon, nato je njegov oče kupil bencinsko črpalko s trgovino, kjer je moral trdo delati. Leta 1930 se je vpisal na univerzo Whittier, nato pa je dobil štipendijo za pravno fakulteto Duke.

Lyndon Johnson je po koncu srednje šole leta 1924 s štirimi prijatelji kupil avtomobil in se podal na pot od Teksasa do Kalifornije. Vmes je celo leto opravljal čudna dela, na koncu je stopal nazaj domov. Po več fizičnih delih se je med študijem zaposlil kot pomožni učitelj v majhni odročni šoli. Po diplomi leta 1930 je dobil službo kot pravi učitelj in zaslužil 1530 dolarjev (1390 evrov) ali današnjih 21.796 dolarjev (19.760 evrov). Zatem se je zaposlil kot pomočnik v Kongresu.

Jimmy Carter je kot otrok delal v družinskem nasadu arašidov. Po srednji šoli se je vpisal na pomorsko akademijo in po končanem študiju več let služil vojsko. Po smrti očeta se je z družino preselil v hišo ob družinskem nasadu. Po hudi suši leta 1954 je imel samo 187 dolarjev (170 evrov) ali današnjih 1654 dolarjev (1500 evrov) letnega dobička. Pred vstopom v politiko je posel z arašidi spremenil v dobičkonosen.

Oče Billa Clintona je bil prodajalec avtomobilov, mati pa medicinska sestra. Z njuno pomočjo in z nekaj šolnine je plačal študij. Po diplomi se je zaposlil kot tajnik v senatu, kjer je zaslužil 3500 dolarjev (3200 evrov) oziroma današnjih 25.699 dolarjev letno (23.400 evrov).

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?

calculate
glossary
indexes
indexes