KARIERA

Če dobite pošto od Zpiza, bo to slaba novica

Natisni2
A nikar ne obupajte, saj s tem Zpiz želi, da nemudoma ukrepate in se zaščitite. V pošti boste prejeli tudi navodilo, kako ravnati naprej.

Zavarovanci, ki jim delodajalec ni obračunal prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, bodo v teh dneh začeli prejemati obvestila pokojninskega zavoda o neobračunanih prispevkih.

Kaj pa se bo zgodilo delodajalcem? Delodajalce, ki niso izpolnili svoje obveznosti, bo zavod pozval k predložitvi obračuna davčnega odtegljaja, so povedali v zavodu.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bo delavca obvestil o obdobju, za katerega delodajalec ni obračunal prispevkov, in o posledicah, če prispevki niso obračunani, obračun davčnega odtegljaja pa ne bo predložen. Delodajalca bo pozval k izplačilu plače, če je še ni, in k predložitvi obračuna davčnega odtegljaja.

Delavci, za katere zavod nima podatkov o obračunanih prispevkih, bodo skupaj z obvestilom prejeli tudi izjavo o izplačilu oziroma neizplačilu plače. Delavci pošljejo izpolnjeno izjavo na Finančno upravo RS (Furs), ki bo izvedla nadaljnje postopke, so v Zpizu zapisali v sporočilu za javnost.

Obdobje se bo upoštevalo v pokojninsko dobo, toda ...

Obdobja, na katera se nanaša obvestilo, se delavcem upoštevajo v pokojninsko dobo ne glede na to, da prispevki niso niti obračunani niti plačani. Pač pa to obdobje ne bo zajeto pri izračunu pokojninske osnove. Delavcem zato na zavodu predlagajo, da izpolnjeno izjavo posredujejo Fursu.

Statistika

Zavod bo za januar poslal 2739 obvestil zavarovancem o neobračunanih prispevkih in 1526 pozivov delodajalcem k predložitvi obračuna davčnega odtegljaja. Za februar bodo zavarovancem poslali 4079 obvestil, delodajalcem pa 1866 pozivov.

Več varnosti za delavce

Zavod izvaja omenjene aktivnosti glede na pokojninsko novelo, ki velja od 1. januarja. V skladu z njo je Furs dobil tudi pristojnost, da v okviru davčnega nadzora uvede postopek o prekršku zoper tiste delodajalce, ki niso izplačali plače in predložili obračuna davčnega odtegljaja. Pred to novostjo je imel takšno pristojnost le Inšpektorat RS za delo. Zavod bo sicer tudi inšpektorat obvestil o delodajalcih, ki niso predložili obračunov davčnega odtegljaja.

Izvajanje zakonske določbe bo po pojasnilu zavoda pripomoglo k večji pravni varnosti delavcev v delovnem razmerju. Določa namreč poseben način upoštevanja obdobij za delavce v delovnem razmerju, za katera prispevki niso bili obračunani.

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
ata janez 01.06.2018, 15:37:30
Dobra stara SDK.
bergman 01.06.2018, 15:06:06
Zakaj se delodajalce nikoli ne kaznuje za namerno neizplačevanje prispevkov za svoje zaposlene? Ko se bo enkrat začelo tako delati, da bodo občutili na svoji koži in denarnici (ne bi pa bilo slabo dati koga tudi na hladno) se ne bo nič spremenilo! Kakorkoli že kritizirate čez bivši "totalitarni sistem in diktaturo" se pozanimajte, da je takrat veljal ZAKON, ki ni dovoljeval izplačila osebnih dohodkov, dokler niso bile poravnane vse dajatve za slehernega zaposlenega!!!