KARIERA

'Potovali smo z avtodomom po Hrvaški, Črni gori in Albaniji'

Natisni0
Kaj nas je letošnji dopust naučil? Piše Jana Colnar.

Jana Colnar – strokovnjakinja na področju razvoja veščin komunikacije, vodenja in prodaje
Jana Colnar – strokovnjakinja na področju razvoja veščin komunikacije, vodenja in prodajeFOTO: osebni arhiv

Ko je bilo poletje v polnem razcvetu, sem razmišljala (in čutila), kako pomembni so popolni odklopi od poslovnega ustvarjanja. Ko imaš svoje podjetje, je dela vedno več kot dovolj. Ne spomnim se dneva, ko bi lahko rekla, da imam v tem trenutku vse narejeno. Vedno lahko najdem tisoč in eno stvar, ki jo je po mojem mnenju treba  narediti. Občutek imam, da bi lahko delala 24 ur, 7 dni na teden, pa bi bilo vedno še nekaj, kar bi lahko naredila … Ko pa bi imela občutek, da je vse narejeno, bi se najbrž lotila novega projekta.

To je blagoslov in hkrati prekletstvo. Blagoslov v smislu, da če delam prave stvari, sem uspešna, napredujem, se premikam v pravo smer. Prekletstvo pa zagotovo v smislu pogoste utrujenosti: kdaj imam občutek, da nisem čisto tam, kjer si želim biti, vedno več, vedno naprej. Tega se danes učim: biti tu in zdaj ter uživati v trenutku. Kako narediti popoln odklop? Kako zaupati, če dva tedna ne odprem službene pošte in se ne oglasim na telefon, da ne bo nič propadlo? Biti tu in zdaj je umetnost, ki omogoča notranje zadovoljstvo in mir.

Življenjska energija prinese uspeh

Letošnja učna sezona od januarja do junija je bila intenzivna. Imeli smo veliko delavnic na temo prodaje, komunikacije in vodenja. Udeleženci so bili navdušeni, jaz pa sem postajala proti koncu zelo utrujena. Občasno sem čutila, da ne morem več ljudem dati tega, kar bi želela.

Tako sem sem odločila in letos prvič po desetih letih na dopust odšla brez računalnika. Potovali smo z avtodomom po Hrvaški, Črni gori in Albaniji. Telefon je ostal v kotu, signala za brezžično povezavo ni bilo, tudi tekstovnih sporočil nisem mogla pošiljati. Super! Spali smo ob obalah Jadranskega in Jonskega morja, se igrali, pogovarjali, kopali – to, kar vsi počnemo na dopustu. Čutila sem, kako se vame spet seli življenjska energija. Tista, ki jo čutiš v prsih in ti da občutek, da lahko poletiš in premikaš gore. Ta energija, ki je bistvena, da lahko opravljam svoje delo kvalitetno, da so ljudje okoli mene zadovoljni in da sem sama srečna. Energija je uspeh, kot pravi moja kolegica, mojstrica NLP-ja Nataša Kogoj. Zato je bistveno, da redno skrbim, da se odklopim, da zajamem zrak v pljuča in s tem še bolj uživam v tem, kar počnem. In začuda – svet je po vrnitvi domov še vedno stal, Zemlja se je še vedno vrtela. Moj nauk je, da dvakrat letno naredim popoln odklop.

Jutranji rituali omogočajo ohranitev energije skozi vse leto

Vas stiska? Ne morete dihati? Imate občutek, da vas bo razneslo?
Vas stiska? Ne morete dihati? Imate občutek, da vas bo razneslo?FOTO: iStock

Seveda sem si po vrnitvi domov takoj postavila vprašanje: kako te dobre občutke in visok nivo energije ohraniti skozi vse leto. V ta namen sem spremenila svoj jutranji ritual. Prej sem se zbudila ob 5. uri in začela z delom. Ko so se moji ljubi zbudili, sem poskrbela za zajtrke in pripravo na nov dan. Ko so odšli v šolo in vrtec, pa sem si vzela eno uro zase.

Sedaj si želim v prvi uri in pol svojega dneva poskrbeti, da je moja energija v tem dnevu na vrhuncu. Ko se zbudim, se posvetim kratki meditaciji. Medtem ko popijem jutranjo kavo, ki jo obožujem, napišem Primožu, Viti, Brinu in sebi lepe misli. S tem se zavem, kakšno bogastvo imam doma. Nato se odpravim na tek. Ob 6:30 se družina prebudi, jaz sem že stuširana in pripravljena, da jih pričakam. Lepo jih je videti, kako vsak preberejo (Viti berem jaz, ker še ne zna brati) lepe misli, potem se pocrkljamo, pojemo zajtrk in odidemo vsak na svoj konec. Lepota življenja se rodi vsako jutro. Hvaležnost in zavedanje, kaj imamo, sta najpomembnejša za srečo.

Moj nasvet: Ne bojmo se popolnoma sprostiti. Najdimo dejavnosti, ki nas polnijo s pozitivno energijo in bodimo energijske lučke zase in za druge.

Članek odraža stališče avtorja in ne odraža nujno tudi stališča uredništva.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI