21.01.2017
LJ
/ -11°

Prvi mož Appla lani z nižjo plačo

Plača glavnega izvršnega direktorja Appla Tima Cooka se je znižala za 15 odstotkov. Vseeno pa ne bo pristal med reveži, saj so mu delnice prinesle milijone.

Ameriški tehnološki velikan Apple lani ni dosegel zastavljenih ciljev na področju prihodkov in dobička, kar je na lastnem žepu občutil tudi glavni izvršni direktor Tim Cook. Manj so v žep pospravili tudi drugi vodilni Applovi menedžerji, njihovo izplačilo je v povprečju upadlo za 9,6 odstotka.

Apple je lani ustvaril 215,6 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, kar je 3,7 odstotka pod zastavljenim ciljem. Dobiček iz poslovanja je zastavljeno raven zgrešil za 0,5 odstotka in je dosegel 60 milijard dolarjev.

Tim Cook
Tim Cook (Foto: AP)

Posledično je Cook skupno lani - upoštevajoč plačo in nagrade - zaslužil 8,75 milijona dolarjev, kar je 15 odstotkov manj kot v letu 2015. Takrat je namreč v žep pospravil 10,3 milijona dolarjev. Njegova lanskoletna plača je bila nižja tudi od tiste iz leta 2014, ki je bila pri 9,2 milijona dolarjev.

Omenjena Cookova kompenzacija sicer ne vključuje 1,26 milijona Applovih delnic, ki jih je prejel lani, ko je dopolnil pet let na mestu glavnega izvršnega direktorja družbe. Avgusta so bile skupno vredne okoli 135 milijonov dolarjev.

Apple se, podobno kot konkurenti, na trgu pametnih mobilnih telefonov sooča z močno konkurenco in počasnejšo rastjo. Na mnogih razvitih trgih je namreč penetracija pametnih telefonov že dosegla ali presegla 80 odstotkov, ob odsotnosti večjih inovacij pa lastniki telefone obdržijo dlje.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes