KARIERA

Bi se to moralo šteti v delovni čas?

Natisni0
Delavci svoj čas na poti na delo redno namenjajo za prebiranje in odgovarjanje poslovne spletne pošte, zato bi se morala ta pot šteti v njihov delovni čas, menijo britanski raziskovalci.

V novi raziskavi so britanski raziskovalci ugotovili, da se je zaradi brezžičnega interneta na vlakih posameznikov delavnik podaljšal. Raziskovalci z univerze West of England v Bristolu so z novo študijo ugotavljali vpliv brezplačnega brezžičnega interneta na vlakih, ki vozijo na relaciji London-Birmingham ter London-Aylesbury.

V raziskavi, ki bo danes predstavljena na inštitutu Royal Geographical Society, so obravnavali pot na delo 5000 ljudi, poroča britanski BBC.

V študiji so ugotovili, da je kar 54 odstotkov uporabnikov brezžičnega interneta na vlaku med vožnjo na delo pošiljalo poslovno elektronsko pošto, medtem ko so drugi za ta namen uporabljali lastne mobilne podatke, poroča britanski BBC.

Zaposleni so se na poti na delo seznanjali z elektronsko pošto, ki so jo dobili pred začetkom delovnega dne, medtem ko so med vračanjem domov zaključevali delo, ki ga niso utegnili dokončati v rednem delovnem času.

Kot je pojasnil eden od potnikov na poti iz Londona v Birmingham, mu vožnja omogoča dokončanje dela, ki mu ga kasneje ne bo potrebno opraviti doma.

PREBERI ŠE
Službena sporočila v prostem času so v Franciji prepovedana

Kje je meja med zasebnim in delovnim?

Študija je sicer sprožila številna vprašanja o razločevanju delovnega in zasebnega ravnotežja. Raziskovalka Juliet Jain je dejala, da so pametni telefoni in dostop interneta na telefonih "zameglili mejo" med delom in zasebnim življenjem. Ob tem je opozorila, da bi delodajalci z upoštevanjem poti na delo kot delovnega časa želeli "večji nadzor in odgovornost" zaposlenih v njihovem prostem času.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI