16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Toliko je mesečna plača na Kubi, ljudje pa so vseeno srečni

Dan, ko je kapitalizem vstopil v "komunistični raj": v državi cigar, ruma in diktature nikoli več ne bo, kot je bilo. Če bo šlo po načrtih, bodo ameriški poslovneži dobili izobražene in poceni delavce.

Ameriški predsednik Barack Obama je končal službeni obisk v Kubi. Bil je prvi ameriški voditelj, ki je obiskal Havano po 88 letih. S kubanskim predsednikom Raulom Castro sta že leta 2014 napovedala začetek otoplitve odnosov med državama, ki so jih prekinili pred 55 leti, ZDA se zdaj mudi izboljšati odnose pred njegovim odhodom iz Bele hiše.

Kubanci
Kubanci so srečni kljub revščini. (Foto: AP)
Jeseni bo v veljavo stopil sporazum o komercialnih poletih, s katerim se odpravljajo ovire za ameriške državljane, ki želijo turistično obiskati Kubo. Lani jo je obiskalo več kot tri milijone turistov, število Američanov je poskočilo za 40 odstotkov.

Obama že več mesecev pritiska na kongres, naj ukini embargo, ki močno vpliva na življenje v Kubi. Prepričan je, da se bo to zgodilo v naslednjem mandatu, ne glede, ali bo predsednik republikanec ali demokrat. A ni nujno, saj embargo ostaja zaradi republikanske večine. Morda jih bodo k umiku prepričali ameriški investitorji, ki na Kubo gledajo kot veliko, slastno torto, od katere želijo vsi delček zase.

Kubansko gospodarstvo sicer stagnira od osemdesetih let prejšnjega stoletja. Rast bruto domačega proizvoda je enaka kot leta 1985. V začetku devetdesetih je propadla večina tovarn, dokončno jo je dotolkla svetovna kriza leta 2008. Od tedaj se niso pobrali, po nekaterih ocenah je rast BDB okoli nule. Obenem stalno pada število prebivalcev, ki jih je trenutno okoli 11,2 milijona. Negativni prirast je od leta 1978, vse starejše prebivalstvo je slaba novica za gospodarsko rast. Predvidevajo, da bo do leta 2030 10,8 milijona prebivalcev, med njimi 3,25 milijona starejših od 60 let.

Kubanci so sicer dobro izobraženi: več kot 99,8 odstotka prebivalstva je pismenih. Imajo dobro zdravstveno oskrbo, majhno smrtnost otrok in dolgo živijo. Po drugi strani je na 100 Kubancev samo sedem računalnikov, dostop so spleta je izredno drag. Zanj je treba odšteti mesečno plačo, ki na Kubi znaša manj kot 18 evrov. Država služi z izvozom zdravstvenih uslug: zdravnike in medicinske sestre pošilja v Venezuelo in Brazilijo. Turizem in sladkorni trst sta ostali v preteklosti, zdaj je Kuba pravo mesto za farmacevtska in biotehnična podjetja. Zaradi bližine, naravnih virov in izobražene poceni delovne sile so ameriški poslovneži izjemno zainteresirani zanjo.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 3
 
a.kralj1994 22.03.2016 09:53:55
v bivši Yugi smo živeli skromno, a kljub temu smo imeli praktično vse...kar nismo imeli "doma", smo šli iskat v sosednje države in potovali po celem svetu...imeli službe, kupili in gradili hiše in stanovanja, imeli socialni mir in si privoščili počitnice...skromno ampak zadovoljno...tako je to bilo in tako je na Kubi...in današnji menegerji tega ne razumejo, ker so pogoltni in bi želeli obogateti čez noč...boiste videli kako bo na Kubi čez 10 let...pa se spomnite teh besed...beda bo na Kubi čez 10 let...razen, če boste med tisim 1%, ki bo obogatel, da bodo lahko drugi revni še bolj...že videno v demokraciji!!!
felixkp 22.03.2016 20:50:53
Tako, kot je bilo v Jugi na Kubi ni.
 
tekač 22.03.2016 09:09:08
Amerika je zje....a vse , sedaj bo pa še Kubo.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes