KARIERA

Toliko zasluži srednja medicinska sestra s skoraj petimi leti delovne dobe

Natisni1
Zneski so mizerni! Pogoji dela so iz dneva v dan težji. Novih delavcev ni.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije opozarja na premalo kadra na področjih, ki jih zastopa. Hkrati je ta kader premalo plačan. Pristojne ministre bodo čim prej po imenovanju nove vlade zaprosili za pogovor, napovedujejo.

"Cena dela za kadre, ki jih zastopamo, je prenizka," je dejal predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič. Delavci imajo preveč nadur, na oddelkih pa imajo premalo kadra, je poudaril. Po njegovih besedah bodo zahtevali priznanje posebnega dodatka zaradi pomanjkanja kadra, kot se ga že priznali vojakom.

PREBERI ŠE
Medicinske sestre tako obremenjene, da uporabljajo skiroje za prevoz med oddelki

Kadrovska podhranjenost je še zlasti velika v bolnišnicah, kjer delajo 24 ur na dan, je dejal podpredsednik sindikata za zdravstveno dejavnost Matej Velenšek. V bolnišnicah je v zdravstveni negi po njegovih besedah premalo deset do 15 odstotkov zaposlenih. Medicinska sestra ima ponekod na mesec povprečno tudi 25 do 30 presežnih ur, je izpostavil.

"V domovih za starejše že dolgo dihamo na škrge," je dejala podpredsednica sindikata za socialnovarstveno dejavnost Darja Ogrič. Pogoji dela so po njenih besedah iz dneva v dan težji. V nočni izmeni po njenih besedah delata le medicinska sestra in bolničarka negovalka, ki skrbita za 150 stanovalcev.

Kdo bo delal noč in dan, vsak dan, sam skrbel za množico bolnih ... za mizerno plačilo?

Nujno se je treba dogovoriti o standardih in normativih, kader pa ustrezno plačati, opozarjajo v sindikatu. Srednja medicinska sestra s skoraj petimi leti delovne dobe dobi 800 evrov neto plače na mesec, bolničar negovalec z letom in pol delovne dobe pa nekaj pod 700 evrov, so ilustrirali.

PREBERI ŠE
'Mislim, da bom vztrajala do konca! Če bom le zdrava'

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter štirje sindikati, ki zastopajo zaposlene v tej dejavnosti, so že v sredo podpisali zavezo o skupnem prizadevanju za reševanje razmer ter oblikovali zahteve za ureditev položaja na področju zdravstvene nege v korist bolnikov in zaposlenih.

V sindikatu opozarjajo, da je veliko pomanjkanje kadra tudi v centrih za socialno delo. Po njihovih besedah je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sicer v procesu reorganizacije centrov, ki bo začela veljati 1. oktobra, zagotovilo nekaj dodatnih zaposlitev, vendar pa z njimi niso doseženi niti veljavni standardi in normativi.

Zdaj na centrih podajajo mnenja k osnutkom aktov o sistemizaciji delovnih mest, pozorni pa bodo tudi na vsebino novih pogodb o zaposlitvi svojih članov, so zagotovili. Zaposleni bodo zaradi reorganizacije namreč prejeli nove pogodbe o zaposlitvi za enako delovno mesto.

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Nightrider 13.09.2018, 14:09:20
To ni nič