21.01.2017
LJ
/ -11°

Pri dvajsetih, pa nič še ne ve?

V tujini že srednješolci razmišljajo o karierni poti, študenti pa jo aktivno tlakujejo. Tuji strokovnjaki so sestavili seznam veščin, ki bi se jih vsak moral naučiti pri svojih dvajsetih. Gre za veščine, s katerimi boste postali zrela odrasla oseba, resnično samostojna in s prerezano popkovino, ki vas veže na starše, prav tako se boste lažje znašli v svetu dela in zaposlitev.

Ko dopolnite 18 let, ste prepričani, da ste nepremagljivi. Študirate tako dolgo, kot se vam pač zdi, da lahko, in študentska leta živite na polno. S slednjim ni nič narobe, a če počnete le to, potem boste hitro, in sicer že čez nekaj let, imeli težave.

Zakaj? Zato ker se boste nenadoma znašli brez statusa, z diplomo v roki ali brez nje in v vrsti na zavodu za zaposlovanje.

V tujini je slika velikokrat popolnoma drugačna. Že srednješolci razmišljajo o karierni poti, študenti pa jo aktivno tlakujejo.

Tuji strokovnjaki so sestavili seznam veščin, ki bi se jih vsak moral naučiti pri svojih dvajsetih. Gre za veščine, s katerimi boste postali zrela odrasla oseba, resnično samostojna in s prerezano popkovino, ki vas veže na starše, prav tako se boste lažje znašli v svetu dela in zaposlitev.

Česa se torej morate naučiti:

1. Kako biti iskren?

Zamujate na pomemben sestanek? Bi radi za vse okrivili javni prevoz, morda celo nekoga drugega? Ste si izmislili najboljši izgovor, kar jih je svet videl? Pa še ponosni ste na to?

Nikar ne počnite več tega. Tovrstne izgovore slišimo od otrok v nižjih razredih osnovne šole, ne pa od zrele odrasle osebe, kar bi morali pri dvajsetih tudi biti.

Enostavno se opravičite za zamudo, podrobnosti pa vam ni treba razlagati. Bolje je torej reči: "Se opravičujem za zamudo. Ne bo se ponovilo." kot pa "Oh, ta promet. Veste, en voznik je kar stal tam, potem je en drug naredil prekršek, nato cestni delavci niso odstranili ovire, pa še pes je stekel čez cesto. Ko sem prišel v podjetje, je bila tako velika gneča v dvigalu, tako da sem moral peš ..." Se komu sploh ljubi poslušati tako ponesrečene izgovore? In kakšno sliko dobite o osebi, ki tako besediči? Morda da sama ni kriva za nič, saj so vsi drugi krivi za njene napake?

2. Kako sprejeti kritiko?

Nikomur ni preveč prijetno, če ga kdo opozori na napako ali dejstvo, da obstajajo bolj učinkoviti načini za opravljanje določenih nalog. Najlažje je take kritike enostavno preslišati ali  celo ugovarjati kritiku.

A pozor: če želite v življenju in karieri uspeti, boste morali vsako kritiko sprejeti, se nanjo pozitivno odzvati in o kritiku ne razmišljati na slab način. Ali sploh veste, koliko se lahko tako naučite?

Če vam nekdo želi pokazati bolj učinkovit način dela, njegovo ponudbo prijazno sprejmite. Naučili se boste nekaj novega, tovrstni ljudje, ki mlajšemu želijo razkriti svoje veščine in znanja, pa so redki.

Delavca
Če vam starejši sodelavec želi pokazati, kako učinkoviteje opraviti neko nalogo, potem njegovo dobronamerno kritiko sprejmite. Redki so namreč, ki želijo mlajšim razkriti kakšno skrivnost ali jih kaj novega naučiti. Konkurenca je namreč velika. (Foto: Thinkstock)

3. Kako začeti zanimiv pogovor?

Gre za veščino, ki marsikomu dela preglavice, in tudi za veščino, ki prinaša nova poznanstva, veze in odpira marsikatera vrata do zaposlitve.

S kom bi sodelovali? Z nekom, ki stopi do vas in se vam na zanimiv način predstavi, tako da vam je jasno, da ima krasne ideje, ali z nekom, za katerega sploh ne veste, da obstaja? Odgovor je logičen – ne morete izbrati nekaj, za kar ne veste, da sploh obstaja!

4. Kako vprašati za nekaj, kar si želite?

Mislite, da vam bo kdo karkoli ponudil, če ga ne vprašate? Naučite se vprašati za tisto, kar bi radi. Drugi ne morejo brati vaših misli. Bi radi povišico, več dopusta, napredovanje? Vprašajte!

Bi radi izvedeli, ali je v podjetju kaj prostora za mlade, čeprav ni razpisanega delovnega mesta? Vprašajte!

In zapomnite si: "ni neumnih vprašanj" ter "kdor vpraša, ne zaide".

Če vam spraševanje dela preglavice, vadite. Pojdite na tržnico in barantajte. Ko vas bo branjevka šokirano pogledala, saj ji boste ponudili nižjo ceno za kilogram korenčka, se spomnite, da bo najverjetneje podobno reakcijo imel vaš nadrejeni, ko ga boste vprašali za povišico ali več drugih ugodnosti. Vaši občutki ne bodo prijetni, nerodno vam bo, a s tem se boste morali soočiti in se boriti za tisto, za kar menite, da vam pripada.

5. Kako se držati obljub?

Če nekaj obljubite, se tega tudi držite. Zelo težko boste prepričali ljudi, naj vam zaupajo, če kar povprek obljubljate, potem pa na to pozabite. Tako je v zasebnem in poslovnem svetu. To, da vam nekdo zaupa, je pot, katero morate graditi in vanjo vlagati.

6. Kako bolje komunicirati?

Ne glede na to, kaj počnete – študirate ali delate – je dobra komunikacija ključnega pomena. Gre za veščino, na kateri morate delati in jo nadgrajevati. Kako nastopiti na sestanku ali napisati dopis?

Dober nasvet: ste na sestanku in dobite idejo. Namesto da takoj spregovorite in morda tako ustrelite mimo, preštejte do pet. Če boste tudi po koncu štetja menili, da morate spregovoriti,  to tudi storite. V teh nekaj sekundah boste ugotovili, ali je vaša ideja dobra, relevantna, prav tako boste uredili tok misli.

V pisarni
Dobre komunikacije se lahko naučimo. (Foto: Thinkstock)

7. Kako se okrepiti?

Življenje je polno vzponov in padcev. Kako ravnati, ko padeš? Dobro je, da se tega naučite že v mlajših letih. Tako se boste okrepili in ugotovili, kako se najlažje poberete in nadaljujete svojo pot. Naučite se učiti iz svojih napak!

8. Lepe manire

V tujini je pogosta praksa, da razgovori za delo potekajo ob kosilu. Ravnajte primerno. Razmislite o svojih pomanjkljivostih – glasno in žvečenje z odprtimi usti, govorjenje s polnimi usti, komolci na mizi, oblizovanje prstov ... Nikar.

9. Kako živeti po svojih zmožnostih?

Luksuz je super zadeva, a le, če si ga lahko res privoščite. Porabite toliko, kolikor zaslužite, vsakič pa nekaj denarja dajte tudi na stran. Bodite to, kar ste.

10. Kako sprejeti zavrnitev?

Mladi radi eksperimentirajo, kar je normalno in tudi zdravo. Nekatere izkušnje se bodo dobro končale, spet druge ne. Pri dvajsetih je primeren čas za učenje, kako sprejeti in preživeti zavrnitev – od potencialnega delodajalca ali partnerja.

Ne gre za konec sveta, ne jemljite tega osebno in nadaljujte svojo pot. Naj vas zavrnitve krepijo in ne slabijo.

11. Kako se učiti brez učbenika?

Naj bo vaš um vedno odprt in pripravljen na učenje nečesa novega. Ne učimo se le v šolah, celo življenje je ena velika šola.

12. Kako sprejeti možnost sprememb?

Raziskovalci pravijo, da večina mladih težko sprejme dejstvo, da se bodo z leti najverjetneje spremenili. Morda študirate ekonomijo in si sploh ne predstavljate, da bi bili kmetovalec? Morda pa se bo prav to zgodilo. Nikoli ne veste, kaj vas bo čez nekaj let navdihnilo in kam vas bo pot peljala. Bodite odprti za spremembe.

13. Kako sprejeti odločitve?

Številni imajo težave, ko sprejemajo pomembne odločitve. Hromi jih strah pred neznanim, strah pred neuspehom, preveč vse podrobno analizirajo ... Tudi zaletavost ni dobra.

Bodite kritični in analizirajte, a ne predolgo. Oborožite se s podatki in razmislite o posledicah, nato pa se odločite.

Zavedajte se, da je v življenju treba občasno tudi tvegati – a varno.

14. Kako se prodati?

Dejstvo je, da boste to počeli vse življenje. Ko boste iskali zaposlitev, se boste morali delodajalcu prodati kot najboljša možna izbira med prijavljenimi kandidati za zaposlitev.

Razdelajte, kdo ste ter vaše prednosti in pomanjkljivosti.

15. Kako se pogajati?

Tudi to je veščina, ki jo boste potrebovali na vseh ravneh življenja. Kako boste sklepali kompromise v družini, kako se boste pogajali z delodajalci.

16. Kako poslušati molče?

Bodite aktivni poslušalec. Tudi ta veščina vam bo prišla prav tako v zasebnem življenju kot na karierni poti.

Lahko vadite s prijateljem. Prvi govori, drugi molče posluša in nato povzame, kaj je prijatelj govoril. Slednji bo zadovoljen, saj je bil slišan in razumljen. Nato zamenjajta vlogi.

Naučite se torej poslušati.

Poslušanje
Naučite se poslušati drugega. (Foto: Thinkstock)

17. Kako biti potrpežljiv?

Hočem zdaj in hočem vse! V življenju ne gre tako. Dobro je imeti ambicije in velikopotezne cilje, a bodite potrpežljivi. Naučite se, da do cilja vodi pot ter da se nič ne zgodi čez noč.

Gre za proces, veliko dela, premišljevanja, načrtovanja, učenja, vzponov in padcev ... da pridete do cilja.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 4
 
BŠK 16.01.2017 09:57:42
Pri nas tudi da se greš te igrice po protokolu te nihče ne jemlje resno Kreljotov je iz leta v leto več in trgu to ugaja da lahko z njimi manipulirajo ker se jim pustijo oziroma so njih žrtve in se tega nezavedajo
srpkladvo 13.01.2017 13:42:22
še 18. Kako se naučiti nemško in čim prej ven iz Slovenistana
 
SLOKILL 12.01.2017 12:21:49
HAHAH huda je una o povišici ali napredovanju. Ne bojte se vprašati ker vljudno zavračamo hahaha
kajenje je zdravo 12.01.2017 11:23:24
In se ena,hudo vazna - kam nataknt kondom
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes