22.01.2017
LJ
/ -9°

Uvedel je peturni delovnik in začel služiti milijone

Najboljši šef na svetu: uvedel je peturni delavnik in rezultati so izjemni. Njegovo podjetje žanje uspehe in bo imelo letos devet milijonov dolarjev prihodka. Upa na revolucijo, želi si, da bi mu sledili tudi drugi.

"Posledica osemurnega delovnika je kult deloholikov. Na žalost se delovni čas ni menjal 100 let. Očitno ni važno, da je informacijska doba prinesla največjo spremembo v industriji. Delavci namreč vseeno vsak dan vstopajo v avtomobile in se "dušijo" po avtocestah. Nato popoldne vse ponovijo med potjo domov."

"Ponedeljka se vsi bojimo. Sredo moramo preživeti. V petek sledi olajšanje, saj bo kmalu vikend. Ideja, da morajo zaposleni delati 70 odstotkov dni v tednu, da bi lahko uživali v preostalih 30 odstotkih, je kolektivna norost!" piše ustanovitelj uspešnega start-upa Tower Paddle Boards, Stefan Arstol, ki je pred skoraj letom dni uvedel peturni delovnik v svojem podjetju.

Njegovi zaposleni lahko torej odidejo domov še pred kosilom. "V mojem podjetju delamo drugače. Prodajamo deske za supanje ter krajši delovnik in prosti popoldnevi so odlični za naš posel." Pri njih delajo od 8. do 13. ure in zaposleni ne dobijo nižje plače. "Res pa je, da zahtevam večjo produktivnost kot pri povprečnih delavcih," je razložil za Business Insider.

Po njegovih besedah so rezultati izjemni: lani so bili imenovani za najhitreje rastoče podjetje v San Diegu, letos bodo imeli devet milijonov dolarjev (osem milijonov evrov) prihodkov. Ugotavlja, da se drugi lastniki podjetij ne upajo storiti kaj podobnega, saj pravijo, da se jim ne izplača. A sam trdi, da je lahko produktivnost enaka kljub skrajšanem delovniku.

Opozarja, da ljudje niso naprave, da lahko sedijo za mizo osem ur in so toliko časa tudi maksimalno produktivni. Poudaril je, da ljudje najbolj in najbolje delajo, ko so srečni. Razložil je, da so praviloma bolj osredotočeni, če imajo manj časa, in da znajo bolje določati prioritete.

Zaveda se, da skrajšanega delovnika ni moč uvesti povsod. Tako na primer ne bi deloval v službah, ki zahtevajo 24-urna dežurstva, kot so policija, zdravstvo, gasilci ... Zanj pa je bila odločitev prava, "čeprav tudi ena najtežjih v življenju. Ampak danes imam zadovoljne zaposlene, ki so produktivni in bolj zavzeti za posel." Upa na revolucijo, da mu bodo sledili tudi drugi.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 6
 
BŠK 07.10.2016 14:32:19
Pravljice naj gre prodajat komu drugemu
49mf5k0d 04.10.2016 11:21:25
lahko bi delali 3 ure, ker je poudarek na d e l a t i. tudi 12 ur lahko g o lj u f a š. tudi spoštovanja vredno je to, da imajo proste popoldneve.
 
peropetarda 04.10.2016 11:02:20
Kaj zdaj - 9mio USD prihodkov ali dobička...? To ni eno in isto.
 
jesenvoyo 04.10.2016 09:55:23
S tem bi se tudi zaposlenost krepko dvignila, ampak v praksi se delovni čas še podaljšuje, plača pa znižuje.
črnogled 06.10.2016 22:04:16
Res je enim še 12h ni dovolj,pa še nedelje,za boljše počutje-nekoga drugega.
 
tornadotex 04.10.2016 09:24:54
Dokazano je,da je človek največ 6 ur, maksimalno skoncentriran.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes