26.05.2015
LJ
21° / 11°

10 novih poklicev za top zaslužke

Se vam je že zgodilo, da ste kdaj srečali kakšnega starega znanca, ga vprašali, kakšen poklic opravlja, in ob odgovoru pomislili, 'ja kaj pa je to'?

mojster
Novi poklici izpodrivajo tradicionalne.

Najbrž niti ne gre za to, da je področje preveč specifično in ga zato ne poznate, prav verjetno je, da pred nekaj leti ta poklic sploh še ni obstajal. V zadnjem desetletju so namreč razvoj visoke tehnologije, klimatske spremembe in recesija dodobra spremenili podobo trga dela in uvedli nekatere poklice, ki so bili še pred dvema desetletjema vidni le v znanstvenofantastičnih filmih.

Dom Sagolla, soustanovitelj Twitterja, je na primer pred kratkim pustil svojo službo kot raziskovalec in razvijalec pri Adobeju ter presedlal v lastno podjetje DollarApp, kjer ustvarja aplikacije za iPhone. Ob tem pa je spisal še knjigo '140 Characters'. Pred dobrim desetletjem je bila takšna kariera še nepredstavljiva. Katere poklice nam je še prinesla 'nova doba'?

1. Bloger
Blogerji raziskujejo, razmišljajo in pišejo. Delajo zase ali za podjetja, cilj pa je enak: ustvariti spletni dnevnik za promocijo določene znamke, cilja ali načina razmišljanja. Jimmy Moore, lastnik in avtor bloga "Livin La Vida Low-Carb," je svoj blog začel objavljati leta 2005, potem ko je uspešno izgubil 90 kilogramov prekomerne telesne teže. Ko je začel s projektom, je še imel stalno službo, leto pozneje je njegova 'redna' zaposlitev postalo pisanje. “Moj letni zaslužek je s približno 25 tisoč narasel na 60 tisoč dolarjev. Trenutno pišem blog, kar pomeni, da lahko delam doma, napisal sem dve knjigi, dvakrat na teden pripravljam oddajo o zdravju za iTunes ter ustvarjam videe za Youtube. Sanjska služba!”

2. Moderatorji forumov ali vsebine
V podjetju gre za 'podaljšek' marketinga, ki predstavlja vez med uporabniki in podjetjem. Njihova naloga je reklamiranje podjetja ali njegovih izdelkov na domači strani ali na izbranih forumih. Gre pa za službo, ki je ne morete opravljati v 'standardnem' osem urnem delovnem času. Pogosto namreč zahteva kar 24-urno razpoložljivost.

3. Organizator eko pogreba
'Nova generacija' pokojnikov ali pa njihovi žalujoči svojci po smrti ne želijo obremenjevati okolja. In tu so svojo tržno nišo našli organizatorji eko pogrebov, ki jih poznajo že marsikje po svetu. Poskrbijo za to, da se telo balzamira s proizvodi, ki ne vsebujejo formaldehida, pokojnika oblečejo v biološko razgradljiva oblačila, pripeljejo ekološko pridelane rože ter pripravijo spominsko slovesnost, na kateri žalujočim postrežejo hrano iz ekološke pridelave.

4. Notranji 'preoblikovalci'
Zakaj bi zapravili 500 ali 1000 evrov za nov kavč, da bi v vaš dom vnesli nekaj svežine. Raje pokličite človeka, ki bo iz pohištva in dodatkov, ki jih že imate v stanovanju, ustvaril popolnoma nov videz. Morda bo pohištvo premestil, drugače razporedil dodatke ali kakšen kos celo obnovil … vaše stanovanje bo v vsakem primeru zasijalo v povsem novem videzu. Jennifer Schweikert, lastnica podjetja Just My Style by JMS, veliko povpraševanje po tovrstnih storitvah pojasnjuje takole: ”V času, ko je manj več, ko recesija onemogoča večje nakupe, ko imamo na eni strani 'baby boom' generacijo, na drugi pa vse več samskih in starejših ter še veliko ljudi, ki nočejo zavreči stvari zaradi ekologije, je to zares velika tržna niša. Marsikdo si želi osvežitve, a si novih stvari ne more privoščiti, lahko pa si privošči 'predelavo' stanovanja!”

Pisanje prošnje
Največ novih poklicev je posledica hitrega razvoja visoke tehnologije. (Foto: iStockphoto)

5. Odvetnik za bolnike

Če so nekoč zdravniki veljali za zaščiteno vrsto, se njihova nedotakljivost (vsaj v tujini) v zadnjem času rahlo krči. Marsikaj k temu pripomorejo tudi specializirani odvetniki, ki svojim strankam celo pomagajo izbrati pravega specialista, gredo z njimi na pregled, pomagajo najti najcenejšo zavarovalnico in najcenejše, a enako kakovostne zdravstvene storitve.

6. Selitveni servis za starejše
Za razliko od klasičnih selitvenih servisov pomagajo starejšim ali odraslim, ki so gibalno ovirani, strokovno preurediti obstoječe ali novo stanovanje tako, da bo uporabniku bolj prijazno.

7. Načrtovalec strategije za socialna omrežja
Njegova naloga je, da s poznavanjem sodobnih elektronskih medijev podjetju svetuje, kako s pomočjo socialnih omrežij stopiti v neposreden stik s strankami, utrditi položaj znamke, kako uspešno razširiti novico o najnovejšem izdelku in kako na ta način povečati prodajo.

8. Analitik spletnih strani
Njegova naloga je ugotoviti, kako spletno stran postaviti ali preurediti tako, da bo uporabnikom čim bolj prijazna in privlačna. Končni rezultat naj bi bile rešitve, ki bodo obiskovalca čim dlje zadržale na strani in informacije posredovale tako, da si jih bo uporabnik čim bolj zapomnil.

9. Videonovinar
V 60. letih prejšnjega stoletja so morali poročevalci s terena sami snemati ter urejati posnete materiale zaradi pomanjkanja snemalcev in montažerjev. Danes se novinarstvo vrača k tem koreninam, pa ne zaradi pomanjkanja kadrov, ampak zaradi zmanjševanja stroškov produkcije in vse večje priljubljenosti spleta, kjer videoprispevki izpodrivajo klasične tekste.

10. Spletni poslovnež
Spletni trgovci in ponudniki najrazličnejših storitev, ki delajo kar prek spleta, rastejo kot gobe po dežju. Marsikomu prinašajo tudi visoke zaslužke!

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
 
slivaa 16.09.2010 17:44:58
vsi so bedni
braindestroyer 13.09.2010 16:23:19
Spletni prejemnik socialne pomoči
Več komentarjev

Iskanje

calculate
glossary
indexes
indexes