27.05.2015
LJ
19° / 10°

Devet stvari, ki jih uspešni počnejo drugače

Zakaj so nekateri uspešni in drugi ne? Kje je razlika? Katere stvari uspešni počnejo drugače in kako ter zakaj nam na nekaterih področjih uspeva in na drugih ne?

Z zgoraj naštetimi vprašanji se ukvarjajo številni strokovnjaki, tudi tisti z ene najbolj priznanih poslovnih šol na svetu, Harvarda. Rezultate je na spletu nedavno objavila raziskovalka Heidi Grant Halvorson, ki je ugotovila, da uspešni največkrat ne vedo, zakaj so uspešni. Torej, da bi odkrili skrivnost, je potreben nepristranski pogled strokovnjakov.

Bodite natančni!
Ko si zadajate cilje, bodite čim bolj natančni. Če ste se odločili, da boste shujšali, si recite: "Shujšal bom za pet kilogramov!" In ne zgolj: "Shujšal bom." Ob tem si morate tudi natančno določiti, kako boste to dosegli. Ne zgolj "manj bom jedel", ampak si izdelajte jedilnike za vsak dan. Manj kot si boste pustili možnosti za različne interpretacije, bolj boste usmerjeni k cilju.

glavna nagrada
Uspeh se ne meri samo z denarjem.

Zgrabite vsako priložnost
Če ste se npr. odločili, da boste v naslednjih nekaj mesecih privarčevali določeno vsoto, ne odlašajte z varčevanjem. Začnite takoj. Ne prepustite se izgovorom in opravičilom ter ne računajte na to, da boste tisto, kar ste morebiti zamudili, nadoknadili na koncu. Če vam bo uresničevanje ciljev na začetku uspevalo celo bolje, kot ste načrtovali, si zastavite še višje cilje.

Vedeti morate, kako napredujete
Vedno morate vedeti, kje ste na poti do uresničitve svojega cilja. Če hujšate, stopite na tehtnico vsak dan, če varčujete, spremljajte stroške in dnevno preverjajte stanje na računu. Če ste si zadali cilj, pri katerem težko sami ocenite stanje, prosite za pomoč partnerja, partnerico ali prijatelje. Zelo pomembno je, da veste, kje ste.

Bodite realni
Pri načrtovanju svojih ciljev morate biti realni. Če si boste zadali previsoke cilje, vas čakajo razočaranje, izguba motivacije in neuspeh. Če do danes niste privarčevali niti evra, ne načrtujte, da vam bo naslednji mesec na računu ostala polovica plače. Zavedati se morate, da je vsaka sprememba načina življenja težavna in da lahkih poti ni.

Izboljšajte se
Bistvo vaših ciljev mora biti napredek. Verjeti morate, da se lahko spremenite, in se hkrati zavedati, da gre za dolg proces, ki se v resnici nikoli ne konča. Cilji, ki si jih postavljate, so le vmesne točke.

Donald Trump in lepotici
Tudi vi ste lahko uspešni! (Foto: Reuters)

Bodite vztrajni
Vztrajnost je po mnenju strokovnjakov eden najpomembnejših elementov pri uresničevanju ciljev, predvsem dolgoročnih. Če niste vztrajni in ste v preteklosti že večkrat opustili katerega izmed ciljev, si poskusite pomagati s prej naštetimi nasveti: načrtujte, preverjajte stanje in prosite za pomoč prijatelje. Bodite disciplinirani in si določite tudi kazen, če vam ne uspe doseči zastavljenega cilja.

Krepite svojo voljo
Znanstveniki so ugotovili, da se da voljo in odločnost pridobiti z redno vadbo. Vaša volja in odločnost bosta večji z vsakim preizkusom, ki jima ga boste postavili na pot. Čim večkrat se odločite storiti kaj, kar vam ni všeč, veste pa, da vam bo koristilo. Odpovejte se slastnim, a škodljivim obrokom, redno vadite, vstajajte zgodaj ...

Ne izzivajte usode
Ko si postavljate cilje, ne izzivajte usode. Vedeti morate, kje so vaše omejitve. Zadajte si le en velik cilj naenkrat. Če ste se odločili, da boste nehali kaditi, bo morala shujševalna dieta za kakšen mesec počakati. Veliko uspešnejši boste, če bodo vaše misli in dejanja usmerjeni zgolj v en cilj.

Osredotočite se na stvari, ki jih boste naredili, ne na stvari, ki jih ne boste
Usmerite svoje misli k stvarem, ki jih boste naredili. Če hujšate, ne razmišljajte o tem, da ne boste jedli, temveč o tem, da se boste rekreirali. Če varčujete, ne razmišljajte o tem, kako si nečesa ne boste privoščili, ampak o tem, kako boste položili privarčevani denar na račun.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes