24.05.2015
LJ
19° / 8°

'Do leta 2015 bom najbogatejši na svetu!'

To je suvereno zatrdil najbogatejši Brazilec Eike Batista. Trenutno je na lestvici, ki so jo sestavili pri Bloombergu, na desetem mestu, revija Forbes ga postavlja na osmo.

Eike Batista nikoli v življenju ni bil ravno reven. Kot kaže, pa mu tudi premoženje, vredno 30 milijard dolarjev, ni dovolj. Trenutno ga to uvršča na deseto mesto najbogatejših Zemljanov, glede na lestvico, ki jo je sestavil Bloomberg, mu do prvega mesta, na katerem je trenutno Mehičan Carlos Slim Helu, manjka celih 39 milijard dolarjev. A Eike Batista zase pravi, da je zelo tekmovalen in da bo leta 2015 zagotovo najbogatejši Zemljan.

eike batista
Eike Batista

Kot je zapisano na spletni strani Wikipedia, je najbogatejši Brazilec eden od sedmih otrok brazilskega poslovneža Eliezerja Batiste in Nemke Jutte Fhurken. Kot je povedal milijarder, se vzgoji svoje mame lahko zahvali za samozavest in disciplino, ki naj bi bili ključni za njegov podjetniški uspeh. Mladost je preživel v Evropi, kjer se je vpisal tudi na fakulteto, ki pa je ni nikoli končal.

Svoj prvi denar naj bi zaslužil kot prodajalec zavarovalnih polic. Izkušnje in stres, ki ga je doživljal pri tem delu, naj bi bili ključni za njegovo kariero. Na začetku osemdesetih let se je Eike vrnil v Brazilijo in začel trgovati z zlatom. Nastopal je kot posrednik med najdišči v porečju Amazonke in trgovci v večjih brazilskih in evropskih mestih. Pri 23 letih je ustanovil svoje prvo podjetje Autram Aurem, leto pozneje pa je že zaslužil svoj prvi milijon. Podjetje, ki se je preimenovalo v EBX Group, je izredno hitro raslo, najbolj v letih 1991–1996.

Do leta 2000 je postal lastnik osmih rudnikov zlata v Braziliji in Kanadi ter rudnika srebra v Čilu. EBX Group danes sestavlja pet podjetij, ki imajo v lasti še celo kopico manjših. Podjetja se ukvarjajo z rudarstvom, proizvodnjo električne energije, logistiko, proizvodnjo in prodajo nafte in zemeljskega plina, v skupino pa je vključen tudi najmodernejši medicinski center v Rio de Janeiru.

Batista sledi tudi razvoju informacijskih tehnologij, saj kot glavni komunikacijski kanal uporablja Twitter. Profilu @eikebatista sledi kar 550.000 ljudi.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes