28.05.2015
LJ
20° / 8°

Država ima za pogumne Slovence na voljo 65 milijonov €!

Za vse, ki se odločijo podati na samostojno podjetniško pot je država pripravila kar 65 milijonov evrov subvencij. A problem je, ker so očitno te subvencije postale zamenjava za socialne transferje, saj po njih posegajo v glavnem tisti, ki so ostali brez zaposlitve.

zavod za zaposlovanje
Zavod bo imel letos za subvencije na voljo 65 milijonov evrov.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je izdalo odločbo o povečanju sredstev za program Subvencije za samozaposlitev 2010. Obseg dodatnih sredstev, ki so namenjena izvajanju programa, znaša 18,7 milijona evrov, so sporočili z ministrstva. Skupna vrednost programa je sedaj dobrih 65 milijonov evrov.

Program izvajajo v okviru operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013 in je sofinanciran iz sredstev Evropskega socialnega sklada. Program je bil potrjen v letu 2010.

S povečanjem sredstev želi ministrstvo nadaljevati ustvarjanje novih zaposlitvenih možnosti s spodbujanjem podjetništva v obliki subvencij za samozaposlitev in neprekinjeno ohranitev samozaposlitve za obdobje najmanj dveh let.

Za izvajanje programa je odgovorno ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, upravičenec pa je Zavod RS za zaposlovanje.

Povečanje zneska za subvencije je bilo pričakovati, saj je v preteklih dveh letih sredstev vedno zmanjkovalo. Subvencijo 4.500 evrov namreč na podlagi poslovnega načrta in opravljenega kratkega izobraževanja  odobrijo praktično vsakemu, ki se odloči začeti podjetniško pot. V zadnjih letih so so to v večini primerov ljudje, ki so izgubili zaposlitev in v subvenciji vidijo možnost preživetja, pogosto pa se ne zavedajo vseh obveznosti, ki jih s podpisom pogodbe sprejmejo.

Subvencija namreč pomeni odpoved socialnim transferjem in zavezo, da bo podjetje oziroma samostojni podjetnik deloval vsaj dve leti, kar pomeni, da bo moral v tem času plačevati tudi davke in prispevke. Tako se ljudem, ki jih premami na prvi pogled visok znesek, nimajo pa prave poslovne ideje pogosto zgodi, da se znajdejo v še večjih težavah, kot so bili pred prejemom subvencije. Zgolj za plačilo prispevkov mora samostojni podjetnik v dveh letih zagotoviti najmanj 7.000 evrov. Tako za državo povečanje zneska namenjenega samozaposlitvi ni pretiran strošek, saj se ji denar povrne v obliki prispevkov. Na nek način gre celo za prihodek saj je program sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada.

Tisti, ki so v preteklosti želeli pridobiti subvencijo, a so zaradi pomanjkanja sredstev ostali brez, bodo ukrepa najbrž zelo veseli, a zgolj v opozorilo: kar dvajset odstotkov S.P. preneha z delovanjem prej kot v dveh letih.

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 4
 
carlo38 15.06.2012 13:00:03
Nič ti ne rabi, če boš postal s.p., potegnil subvencijo in ta čas živel z njo, dokler je ne zmanjka.
Država si bo s tem obrisala roke, da je pač dala možnost pomoči.
Treba je najprej imeti delo, s katerim boš preživel, ne pa da afne guncaš z subvencijo.
Durs ima še posebej rad male podjetnike, saj jim lahko redno pobira dajatve, medtem ko največjim zgubašem in dolžnikom nima kaj vzeti. Sistem je taktično naravnan tako že od nekdaj, da država nič ne da zastonj, bodo pa nekje drugje pobrali.
Damir Sečki 16.06.2012 15:47:40
podpis....
tr00 17.06.2012 21:18:46
@carlo38 Subvencija je namenjena za razvoj posla - podjetja, katerega krijejo dobra ideja, dobro spisan poslovni načrt in finančni plan... Podjetnik se mora obeh načrtov držati striktno, saj lahko le na ta način uspe.

Ob predložitvi poslovnega in finančnega plana lahko podjetnik nekaj sredstev pridobi tudi iz tehnološkega parka in drugih evropskih skladov..

Največji problem podjetnikov je, ker se za poslovno pot odločijo, brez poslovnega in finančnega načrta. Zlom tovrstnih podjetij, ki se ustanovijo brez planov je tako rekoč pravilo.

Subvencija ni namenjena življenju, ampak razvoju podjetja...

Če se nekdo odloči za poslovno pot, mora imeti na računu vsaj 12 mesečnih plač, s katerimi bo kril položnice, hrano....
tr00 17.06.2012 21:30:35
Pa še nekaj.. Za omenjeno subvencijo so se pred leti borili ljudje, kateri v življenju niso nikoli delali... Torej brezposelni in leni ljudje, kateri so mislili, da bodo lahko lepo živeli na račun države..

In prav ti omenjeni ljudje (delomrzneži) so subvencijo dobili,ljudje z resnimi nameni pa so ostali brez pomoči..

S tem načinom se gospodarska rast ne mora dvigniti, ker denar uhaja v neprave roke....

Vsak prosilec subvencije bi moral napisat dober poslovni/finančni plan, katerega bi predložil ob zaprostivi za subvencijo... Vse poslovne načrte bi nato morala preučiti usposobljen kader..
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes