22.05.2015
LJ
13° / 9°

Je to človek, ki bo rešil svet?

Elon Musk je podjetnik novega kova. Izjemno bogastvo si je pridobil kot ustanovitelj podjetij Zip2 in Pay Pal, svoj denar pa zdaj vlaga v dejavnosti, ki naj bi pomagale spremeniti svet: v električne avtomobile, sončno energijo in vesoljske avanture.

elon musk
Elon Musk in tesla S.

Elon Musk, 40-letnik rojen v Južnoafriški republiki, je eden najbolj kontroverznih bogatašev na svetu. Večina njegovega kar dve milijardi dolarjev vrednega premoženja izvira iz podjetja Pay Pal. Podjetje, ki skrbi za varno plačevanje na internetu, so s prijatelji ustanovili leta 1998, že čez štiri leta pa so ga prodali eBayu za milijardo in pol dolarjev. Svoj delež je Elon skozi leta še oplemenitil, saj je ustanovil podjetja SolarCity, Tesla Motors in SpaceX.

elon musk - 5
SpaceX nudi komercialni prevoz blaga v vesolje.

Podjetje SolarCity je s še nekaterimi partnerji ustanovil leta 2006, ukvarja pa se s proizvodnjo solarnih panelov. Zelo hitro je podjetje postalo vodilno v svoji branži. Med njihove stranke poleg tisočev navadnih državljanov sodijo številne izobraževalne ustanove, kot je Stanford, pa vladne ustanove, kot je zloglasni ameriški urad za domovinsko varnost, in nekatera najbolj uspešna svetovna podjetja, kot so eBay, Intel, Google in Walmart.

Tesla Motors je podjetje, ki naj bi dokazalo, da so tudi avtomobili na električni pogon lahko seksi, hitri in vzdržljivi. Poleg roadsterja, ki je na voljo že nekaj časa in ga ob bok postavljajo super avtomobilom, kot so ferrari in porsche, so trg zdaj navdušili z družinsko luksuzno limuzino z imenom S, drugo leto pa na trg prihaja še malo manjši in cenovno bolj dostopen model X. Podjetje električne motorje in baterije dostavlja tudi drugim proizvajalcem in je zaradi uspešne prodaje modela S te dni prava borzna uspešnica. A kot pravi Musk, njihov čas šele prihaja.

Tretje podjetje, ki ga je ustanovil vizionarski podjetnik, je podjetje SpaceX, ki se ukvarja s prevozi v vesolje. Za seboj imajo že več uspešnih izstrelitev. Na trgu ponujajo prevoz satelitov v orbito, z Naso pa imajo sklenjen dogovor za dostavo blaga in zalog na Mednarodno vesoljsko postajo. Pogodba z Naso je vredna 1,6 milijarde dolarjev, naraste pa lahko celo na 3,1 milijarde dolarjev. Med dolgoročne cilje podjetja sodi tudi ponoven polet na Luno in prvi polet s človeško posadko na Mars.

Elon je znan po tem, da je vedno usmerjen k novim tehnologijam in k zamislim, ki pomagajo našemu planetu. Je predsednik dveh dobrodelnih organizacij, skupaj s še dvanajstimi milijarderji, med katerimi sta na prvem mestu Bill Gates in Warren Buffet, pa se je pridružil zavezi, da bo svoje bogastvo posvetil dobrodelnosti in človekoljubnim organizacijam. V vseh podjetjih si nakazuje le 1 dolar letne plače.

V nobenem izmed podjetji ni edini lastnik, vedno deluje z več partnerji, uspešno pa izkorišča tudi veliko željo različnih investicijskih skladov po hitrem zaslužku. Tako je pri vseh svojih projektih uspel zbrati več deset milijonov dolarjev investitorskega kapitala, s katerim je financiral razvoj novih podvigov.

elon musk - 2
Tesla roadster velja za prvi električni superavto.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Kdo je po vašem mnenju boljši voznik?

calculate
glossary
indexes
indexes