26.05.2015
LJ
22° / 11°

Kaj vse so delali, preden so obogateli?

V nasprotju s prepričanjem marsikoga ljudje, ki zasedajo vodilna mesta najuspešnejših korporacij na svetu, niso prišli na svet 'z zlato žlico v ustih'. Bogastvo, ob katerem večini zastane dih, pa prav tako ni posledica sreče, genetike ali zgolj 'prave družine'.

McDOnalds
McDonald's je bil dokaj nepomembna veriga lokalov, dokler ga ni prevzel Ray Kroc. (Foto: Reuters)

Pravzaprav so mnogi svojo poslovno pot začeli v povsem običajnih in slabo plačanih službah. Predstavljamo vam nekaj primerov:

Donald Trump
Nepremičninski mogotec je skupaj z bratom vsak dan spremljal očeta, ki je denar med drugim služil tudi s prodajo praznih pločevink in steklenic. S tem delom sicer nihče izmed trojice ni obogatel, a kot sam pravi, ga je to vsekakor naučilo ceniti vsak dolar. Še posebej po tem, ko za pločevinke niso prebirali le smeti, ampak trkali na vrata. “Sem raje stal nekoliko stran od vrat, če bi se slučajno kakšen ljubitelj piva prikazal s puško.”

Ross Perot
Danes 80-letni Perot se je rodil v vse prej kot bogati družini. Njegov oče je trgoval z bombažem in konji in Perot je moral že pri šestih letih delati v konjskih stajah. “Moj nos še vedno kaže posledice,” se je pozneje pogosto šalil. Ko je bil starejši, se je poskusil v vojski in se pridružil mornarici, kjer je leta 1953 postal vodja bataljona. To je bilo prvo vodilno mesto za človeka, ki je po odhodu iz vojske postal prodajalec pri IBM in leta 1962 ustanovil družbo Electronic Data Systems. Njegovo premoženje je danes ocenjeno na 3,5 milijarde dolarjev.

Wayne Huizenga
Preden je obogatel v smetarskem poslu, imel v lasti družbe Blockbuster Video, Waste Management, Inc. in AutoNation ter športne ekipe Miami Dolphins (NFL), Florida Panthers (NHL) in Florida Marlins (MLB), je vsa srednješolska leta žepnino služil na bencinski črpalki. Ko je oče zapustil družino, mu pri sedemnajstih ni preostalo drugega, kot da najde službo. Postal je voznik tovornjaka. Leta 1968 je kupil svoj prvi smetarski tovornjak in ustanovil družbo Waste Manegament, s katero je zaslužil večino od svojega več kot 300-milijonskega premoženja.

Warren Buffett
Vlagateljski genij z Wall Streeta je poslovno pot začel kot raznašalec časopisov in menda je že pri trinajstih zaslužil kar nekaj denarja in prišel na idejo, da bi uporabo kolesa uveljavljal kot davčno olajšavo. Kot sam pravi, se je takrat začela pot uspeha in varčevanja. Pri petindvajsetih – leta 1956, je imel na računu 140 tisoč dolarjev. Danes je tretji najbogatejši Zemljan.

sam walton
Sam Walton, ustanovitelj Wall Marta.

Sam Walton
Da bi ustanovitelj trgovske verige Wall Marta že kot najstnik čim bolj pomagal svoji družini krpati konec meseca z začetkom drugega, je že kot otrok delal v številnih bolj ali manj nenavadnih službah, kot na primer molzenje krav, stekleničenje mleka in razvažanje mleka s kolesom. Pozneje je dostavljal časopis in prodajal naročnine na revije. Šolska leta je preživel kot natakar, pomivalec posode in čistilec lokalov.

Jim Clark
Netscapov ustanovitelj je otroštvo preživel v enostarševski družini, kjer ni bilo ne denarja ne pretiranega zanimanja za otroka, ki se je kmalu pridružil lokalni tolpi in bil ves čas v navzkrižju z zakonom. Prav tako je imel težave s spoštovanjem nadrejenih, zato je imel velike težave v vsaki službi. Na koncu je odkril svojo veliko ljubezen do računalnikov in se preselil na svoje.

Larry Ellison

Ustanovitelj Oracla, ki ima danes na računu 28 milijard dolarjev, je bil v srednji šoli zasanjan mladenič brez ciljev. Ko mu je umrla še mama, je šolo preprosto pustil. Ves svoj čas in energijo je začel usmerjati v svojo veliko ljubezen do matematike in znanosti, kar mu je omogočilo tudi prvo službo. Kot tehnik se je zaposlil v podjetju Wells Fargo. Od tukaj je šla njegova programerska in pozneje poslovna pot le še navzgor.

Michael Dell
Dell, ki v šoli ni nikoli blestel, je prvo službo dobil v kitajski restavraciji, kjer je za 2,30 dolarja na uro pomival posodo. Pozneje se je lotil še prodaje in še kot najstnik zaslužil 18 tisoč evrov, kar je bilo dovolj za nakup avtomobila in treh računalnikov. Takoj ko je prišel na fakulteto, je ustanovil svoje prvo podjetje PC limited. Takoj, ko je začelo dišati po uspehu, se je Dell pri devetnajstih odločil, da šola res ni zanj. Podjetje je preimenoval v Dell Computers in se povsem posvetil poslu.

Ray Kroc
Preden je od bratov McDonald kupil danes najslavnejšo verigo hitre hrane ter tako postal kralj ocvrtega krompirčka in hamburgerjev, je lagal o svoji starosti, da bi lahko še mladoleten postal voznik rešilca pri Rdečem križu med prvo svetovno vojno. Po vojni je v gostinstvu delal vse – od čistilca, pomivalca, natakarja in celo pianista v lokalu. McDonalds je kupil leta 1954 in ga spremenil v zgodbo o uspehu.

Wayne Huizenga
Wayne Huizenga. Obogatel je z odvažanjem smeti.

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes