23.05.2015
LJ
13° / 8°

Kako se bo na recesijo odzval Zavod za zaposlovanje?

Zavod za zaposlovanje se že pripravlja na morebitno množično odpuščanje delavcev po Sloveniji.

delavska stavka
(Foto: Dare Čekeliš)

Finančna kriza je že sprejeto dejstvo tako v Evropi (evro območje) kot tudi v Združenih državah Amerike. Tudi recesija je postala neizogibno dejstvo.

Nemčija je že uradno razglasila recesijo, kar je v bistvu šele začetek zaostrovanja krize, vendar se trendi jasno kažejo: nemške družbe so že začele z odpuščanjem zaposlenih, napovedi za prihodnost niso nič bolj obetavne.

Nekaj podobnega lahko pričakujemo tudi v Sloveniji, vprašanje je le, v kolikšni meri. Glede morebitnega številčnejšega odpuščanja delavcev v Sloveniji smo se obrnili na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje kot najpomembnejšo ustanovo na trgu dela.

Kar zadeva povečanega števila prijav brezposelnih oseb, le-tega pri zavodu za zdaj še niso zabeležili. Izpostavili pa so tudi dejstvo, da mora v skladu z 98. členom (obveznost obveščanja zavoda za zaposlovanje) Zakona o delovnih razmerjih (ZDR) delodajalec, ko gre za številčnejše odpuščanje, o tem obvestiti zavod ter med drugim navesti predvidene kategorije presežnih delavcev in predviden rok, v katerem bo potreba po delu prenehala. Na podlagi te obveznosti v zavodu ocenjujejo, da bi se morebitna številčnejša odpuščanja delavcev, če bo do njih sploh prišlo, pokazala v gibanju brezposelnosti v začetku prihodnjega leta.

Iskalci zaposlitve v zavodu za zaposlovanje
(Foto: Reuters)

Glede pripravljenosti na takšno dogajanje in ukrepov, ki jih pri zavodu pripravljajo v zvezi s tem, odgovarja Tanja Podobnik Zec iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje: "Če bo prišlo do večjih odpuščanj v podjetjih, se bo zavod nemudoma povezal s kadrovskimi službami teh podjetij in v okviru svojih pristojnosti pomagal pri razreševanju nastale situacije ter blaženju socialne stiske brezposelnih oseb." Konkretnejših rešitev niso predstavili.

Ko smo se z enakim vprašanjem obrnili še na kadrovske agencije, smo izvedeli, da v zadnjih dveh mesecih še ni opaziti povečanega iskanja zaposlitve. Alojz Šket iz Atama agencije za zaposlovanje, d. o. o., nam je odgovoril: "Večjim podjetjem, ki so napovedala presežke delavcev ali so jih že celo realizirala, smo poslali povabilo, da se delavci oglasijo pri nas, saj za zdaj še vedno ponujamo kar nekaj novih zaposlitev. Odziv iz teh podjetij je bil zelo skromen, kljub informaciji, da so v podjetju delavce seznanili z našim povabilom."


FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes