26.05.2015
LJ
22° / 11°

Kako do subvencij za podjetje?

Odpreti svoje podjetje in postati sam svoj gospodar je želja marsikoga, a hkrati velika odgovonost, ki se je marsikdo ustraši. Prve podjetniške korake lahko storite tudi s pomočjo denarja, ki ga malim in srednje velikim podjetjem namenja Evropska unija.

V skladu s priporočili Evropske komisije v kategorijo mikro, malih in srednje velikih podjetij sodijo podjetja, ki zaposlujejo manj kot 250 oseb in imajo letni promet, ki ne presega 50 milijonov evrov, ali pa letno bilančno vsoto, ki ne presega 43 milijonov evrov.

Ste vedeli, da mala in srednje velika podjetja ustvarijo dve tretjini delovnih mest v EU in da se kar 99 odstotkov vseh podjetij v EU opredeljuje kot malo ali srednje veliko podjetje? Kljub temu se mala in srednje velika podjetja pogosto soočajo s težavami pri financiranju njihovega razvoja in inovacij. Ključ do inovativnega podjetja ali uspešne širitve podjetja se največkrat skriva prav v dostopu do denarnih sredstev. EU zato na različne načine finančno podpira mala in srednje velika podjetja, in sicer z nepovratnimi sredstvi, posojili in v nekaterih primerih tudi z jamstvi.

Primeri dobre prakse je zgodba Nurie Venture, ki je načrt, da bi odprla lastno plesno šolo, uresničila leta 2007 zahvaljujoč mikro posojilu v višini 25.000 evrov, ki ga je podprla EU. S sredstvi je najela prostore in jih prenovila za dejavnosti šole.
V začetku je imela 20 učencev, njihovo število se je v manj kot dveh letih povzpelo na 60. Šola Nurie Ventura ustvarja tudi nova delovna mesta: trenutno ima 10 zaposlenih za določen čas.

U spodbujanju in usposabljanju podjetništva namenja številne posebne programe. Tako je malim in srednje velikim podjetjem namenjen okvirni program za konkurenčnost in inovacije, v katerem je na voljo 3,6 milijarde evrov za obdobje 2007-2013. Posebna pozornost malim in srednje velikim podjetjem pa je namenjena tudi v Sedmem okvirnem programu, ki vsako leto razpolaga s sedmimi milijardami evrov in tako predstavlja glavni vir financiranja akademskih ter industrijskih raziskav in razvoja v EU

proizvodnja
Ne stojte križem rok, postanite sam svoj gospodar! (Foto: Reuters)

Pri pridobivanju sredstev za ustanovitev podjetja je lahko v pomoč tudi evropski socialni sklad (ESS), ki trenutno v Sloveniji izvaja kar nekaj aktualnih programov; Zaposli.me je namenjen subvencioniranju zaposlitev težje zaposljivim brezposelnim osebam za polni delovni čas. Program Absolvent – aktiviraj in zaposli se! omogoča subvencioniranje zaposlitev diplomantov, spodbuja zaposlovanje dolgotrajno brezposelnih in samozaposlovanje, skrbi za usposabljanje brezposelnih na konkretnem delovnem mestu pri samem delodajalcu ter sofinanciranje usposabljanj zaposlenim z največ peto stopnjo izobrazbe.

Malim in srednje velikim podjetjem pomoč nudi tudi Slovenski podjetniški sklad, ki preko garancijske sheme zagotavlja zavarovanja v obliki garancij, v višini od 60 do 80 odstotkov bančnega kredita, hkrati pa skrbi tudi za zniževanje obrestne mere za podjetja. V letošnjem letu sklad ponuja kar nekaj razpisov, na katere se še vedno lahko prijavite, in sicer klasične garancije sklada, garancije za tehnološke projekte, pogarancije za regionalne garancijske sheme, na voljo pa je tudi razpis za kapitalske naložbe RS v zasebne družbe tveganega kapitala.

Več koristnih informacij najdete na naslednjih povezavah:
http://www.ess.gov.si/slo/ess/ess.htm
http://www.podjetniskisklad.si/
http://ec.europa.eu/research/fp7/pdf/fp7-brochure_sl.pdf

denar
Slovenski podjetniški sklad nudi pomoč malim in srednje velikim podjetjem pri pridobivanju bančnih kreditov. (Foto: Reuters)

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes