30.05.2015
LJ
26° / 10°

Kako se na Facebooku obnašati kot profesionalec

Če ste povprečen slovenski uporabnik interneta, imate zagotovo tudi svoj Facebook profil. Toda se zavedate, kdo vse ga gleda in kaj sporoča o vas?

Da bi delodajalci dobili čim več informacij o tem, koga bodo ali so že zaposlili, vedno bolj izkoriščajo informacije, ki so jim na voljo na internetu. Da se jim ni treba prav dosti truditi, v zadnjih letih skrbimo kar sami, z vsakodnevnimi objavami na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Twitter.

Adam Velić
Nekaterih karier si brez Facebooka danes ne moremo več predstavljati.

Prav Facebook profil je lahko ključen pri razvoju naše kariere. O tem, kako se lotiti tega družbenega omrežja, da nam bo koristil, in ne škodil, pri gradnji naše kariere, smo povprašali Mateja Špeharja, strokovnjaka in lastnika agencije Družbena omrežja. Tako je zapisal:

Zavedati se moramo, da je profil na Facebooku neke vrste digitalni CV, ki se neprestano piše. Zatorej pazljivo, kaj bomo napisali (objavili, fotografirali, delili) vanj in komu bomo pustili možnost vpogleda. Če smo v rani mladosti z zračno puško streljali mačke ali vzklikali nacionalistična gesla, potem vsaj pospravimo sledi za seboj, če imate v načrtu poslovno pot usmeriti v kakšno humanitarno stroko.
 
Odkar je Facebook predstavil novo časovnico, je brskanje po zgodovini uporabnika še bolj pregledno in enostavno. Zatorej pet osnovnih pravil:

Facebook
Tudi fotografije iz preteklosti lahko ogrozijo vašo kariero.

1.       FB ima v osnovnih nastavitvah urejeno, da vsak lahko vidi vse. Tudi če ni vaš prijatelj, še celo več, lahko komentira vaše objave brez potrditve prijateljstva. Vzemite si nekaj minut in zaprite zid in vsebine na njem samo za oči vaših prijateljev. Z nekaj kliki lahko pustite vidno samo svojo profilno sliko in ime in priimek.

2.       Če ste pristaš popolne zasebnosti, si uredite, da vas Facebook iskalnik sploh ne bo izpisal med zadetki iskanja. Tako lahko nepoklicana miška pride do vašega profila edino preko prijateljev.

3.       Dobro premislite, koga boste sprejeli v svojo izbrano družbo virtualnih prijateljev. Večina uporabnikov slepo potrjuje čiste neznance. Verjemite mi, če vas za prijateljstvo prosi čedno dekle z izzivalno fotografijo, je ne zanimate vi, noče z vami na kavo, hoče samo vpogled v vaše podatke. Čudeži se ne dogajajo, lepotice se niso kar naenkrat začele lepiti na običajne smrtnike.

4.       Če vas za prijateljstvo prosi šef, ali to zahteva od vas, ga seveda lahko potrdite. Seveda, če v nasprotnem primeru lahko računate na njegov dolgi nos. Nato imate dve možnosti: ste pazljivi pri objavi vsebin ali šefu močno omejite vidnost svojih nekdanjih in bodočih objav.

5.       Profilna slika je prvi stik z novim uporabnikom. In samo enkrat imate možnost narediti dober prvi vtis. Naj bo ta najboljši. Sliko pazljivo izberite, ne pretiravajte s kičastimi motivi ljubkih živali. Sploh pa ne priporočam fotografije z zadnjega žura, ko ste z rdečimi očmi skozi okno klicali jelene.
 
Še zadnji nasvet, ki ni direktno povezan s Facebookom. Če računate na resno in uspešno poslovno kariero, si takoj odprite profil na poslovnem omrežju LinkedIn, kjer je ta trenutek že preko 100.000 Slovencev. In zagotovo je med njimi tudi vaš bodoči šef. Naredite vtis na njega, še preden bo sploh začel razmišljati o tem, da potrebuje novega delavca.


Ob tem bi iz redakcije cekin.si dodali še:

⇒Krepko razmislite o tem, ali boste sodelavce, nadrejene in podrejene dodali kot svoje FB-prijatelje.

⇒Pozanimajte se, kakšno politiko ima vaše podjetje do tega družbenega omrežja, kajti obstaja kar nekaj podjetij, ki so mu izrazito nenaklonjena in ga imajo za potrato časa.

⇒Če bi radi strogo ločili zasebno od poslovnega, si odprite dva računa.

⇒Če je le mogoče, dogodkov v službi ne komentirajte na svojem zidu.

 

Spremljajte nas na Facebooku!

 

 

Facebook očala
Na Facebooku se obnašajte kot profesionalec. (Foto: wired.com)

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 10
 
pedritsegonita 19.01.2012 12:38:42
Samooklicani strokovnjak..... bruh,.,,
 
iChi 19.01.2012 09:40:17
FaceBook je kuga 21 stoletja.Ne hodim več gor ..
myworld 18.01.2012 15:13:33
pozabili ste napisati samooklicani strokovnjak.. haha
OPOI 18.01.2012 14:24:31
Reklama za cekin.si plus tega pa bedn članek.
BigLebowski 18.01.2012 13:13:10
Tale na spodnji sliki ma kontra čobo od Čepinke. Lahko bi se haklala!
iChi 19.01.2012 09:39:19
LOL
 
burek69 18.01.2012 12:53:25
ne moreš se obnašat kot profič...ker za profesionalca moraš kot prvo biti predvsem ŽIV, imeti MOŽGANE ter voljo da URIŠ TISTO V ČEMER SI DOBER...

to da smrdiš pred facebookum in maš 10000 prjatlov dosežeš z odklopom možganov in žal z radovednostjo, kaj ostali počnejo...profesionalci se ukvarjajo sami s seboj, ker se venomer nadgrajujejo, kar pa ne velja za večinoma FB uporabnikov...
no..obstaja vsaj en naziv za FB profi userja...zombie xD
 
XardasM 18.01.2012 12:24:05
Nimaš profila pa je stvar rešena... noben nič ne vidi in ne more nič zahtevat :D
burek69 18.01.2012 12:49:24
točno to!!!!
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes