25.05.2015
LJ
22° / 9°

Kaj vse je naredila, da bi dobila višjo plačo!

Ko želimo napredovati oziroma ko si želimo višjo plačo, marsikdo rad pokaže večjo naklonjenost do šefa, in to pogosto na popolnoma napačen način. Tukaj je nekaj nasvetov, kako izboljšati odnos s šefom.

Zapeljiva podjetnica
Ne zapeljujte svojih šefov! (Foto: iStockphoto)

Ko pri delu pride do problema, je namesto obtoževanj dobro predlagati rešitve in to na tak način, da pri tem ne vpletaš  imen sodelavcev. Z izpostavljanjem bo vsakdo med sodelavci veljal za "tožibabo", s čimer bo hitro izneveril zaupanje. Obstaja pa še ena slaba stran tožarjenja – nadrejeni si pri problemih zapomnijo le, da obstaja neki problem in da je "tožibaba" tako ali drugače vanj tudi vpletena.

Ne sprašujte, če sami veste odgovor!

Ko se boste znašli pred spornim vprašanjem, na katerega ne boste vedeli odgovora ali ne boste prepričani, da ste se prav odločili, najprej premislite o možnih rešitvah, povprašajte za nasvet sodelavca, ki dela na tem področju, ali pa pobrskajte po svojih lastnih virih (razni dokumenti, strokovna literatura, internetne strani itd.). Nikakor takoj ne odvihrajte k šefu po pomoč ali nasvet!

Ne bodite preveč sproščeni in ne dovolite, da vas čustva popolnoma prevzamejo!
Se vam je kdaj že zgodilo, da ste od vodilne osebe v vašem podjetju prejeli elektronsko pošto z neljubo vsebino in ste popolnoma v afektu pošiljatelju osorno odpisali nazaj? Čeprav ste morda to naredili upravičeno, pošiljanje elektronske pošte in sms-sporočil v navalu emocij ni ravno priporočljivo. Nikoli ne vračajte telefonskih klicev v trenutku velike jeze, razočaranja ali frustracije. Vzemite si vsaj pol ure časa, da se malo "ohladite", zadevo znova preberite in trezno premislite, nato pa sestavite konstruktiven in preudaren odgovor. Šefu bo zagotovo všeč vaša diplomacija in sposobnost nadziranja čustev.

Izročitev darila šefu
Pazite, kako se obnašate! (Foto: iStockphoto)

Zahtevajte in dajte "feedback"!
Komunikacija vedno deluje v obe smeri in vsi se dobro odzivamo na pozitiven "feedback". Pozitivna povratna informacija namreč krepi medosebne odnose in s tem tudi samozavest. Zato pohvalite svoje sodelavce in navsezadnje tudi šefa, če se vam zdi, da je določena ideja res konstruktivna. Po dobro opravljeni nalogi se ne pozabite iskreno zahvaliti vsem sodelujočim (vključno z vašim šefom), da so prisostvovali pri vašem projektu.

nadzor na internetu
Ne bodite preveč sproščeni in ne dovolite, da vas čustva popolnoma prevzamejo! (Foto: iStockphoto)

Bodite proaktivni!
Proaktivnost pomeni prodornost idej. Če svoje zamisli za izboljšanje stanja v podjetju ter predloge za spremembe vedno znova naslavljate na šefa in sodelavce, to ne pomeni ravno veliko. Namesto pisarjenja raje ukrepajte – naredite prvi korak! Začnite jih uresničevati, se ravnati po njih in predvsem vse predloge reševati na aktiven način.

Ko ste krivi, ste pač krivi!
Ko narediš napako, priznaj, da je krivda tvoja. Naj se sliši nekako takole: "Seveda se vsakemu zaposlenemu lahko kakšen dan zgodi, da ni ravno najbolj motiviran za delo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Moja napaka je to potrdila, se bom pa trudil, da bo tovrstnih napak v prihodnosti čim manj.’’ Opravičilo mora torej priti iz srca, hkrati pa mora biti iz opravičila jasno razvidno, da se želimo poboljšati.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes