30.05.2015
LJ
25° / 11°

Neverjetne stvari, ki se dogajajo v pisarnah, medtem ko ste vi na plaži

So vsi vaši sodelavci na dopustu, le še vi v pisarni odštevate dneve do svojega dopusta? Bi vam pasalo, da bi malce izpregli in da vaš šef tega ne bi opazil? Za vas imamo nekaj priročnih nasvetov.

Pisarna
Z nekaj pisarniškimi triki boste morda obdržali službo. Ali pa jo izgubili ... (Foto: iStockphoto)

V času, ko se skorajda v vsakem podjetju govori o krizi, varčevalnih ukrepih, zmanjševanju delovnega časa in odpuščanjih, je veliko takih, ki se bojijo za svojo zaposlitev. Ne gre samo za delavce za tekočim trakom, ogrožena so tudi bolj lagodna pisarniška dela.

Tisti, ki čutijo, da je njihovo delovno mesto v nevarnosti, seveda razmišljajo, kako nadrejenim pokazati, da so nepogrešljivi in nujno potrebni za obstanek in nadaljnjo rast podjetja. Na naših straneh smo vam napisali že kar nekaj nasvetov strokovnjakov, tokrat bomo pisali o pisarniških trikih oziroma o tem, kako se najbolje delati, da delamo. Seveda bolj za šalo kot zares.

1. Facebook in Twitter

Če smo še nedavno govorili o tem, koliko časa v službi namesto za delo porabimo za prijateljsko pogovarjanje in ogledovanje fotografij sošolcev iz osnovne šole, pa tovrstne aktivnosti v kriznih dneh lahko ustvarijo odličen videz zaposlenosti. Pazite le, da nihče ne vidi vašega zaslona, v ozadju imejte odprto aplikacijo, s katero dejansko delate (v najslabšem primeru outlook), in pazite na mimiko obraza. Tudi če ugotovite, da ima vaša neizpolnjena srednješolska ljubezen na fotografijah na Facebooku trideset kilogramov več, to sprejmite kot skrb vzbujajoč poslovni podatek. Nasmehi, hihitanje in vzdihi ob pogovarjanju vas bodo hitro izdali.

Moški v pisarni
Kaos v pisarni še ne pomeni obilice opravljenega dela.

2. Telefoni

S prijateljem ali ženo se dogovorite, da vas večkrat dnevno pokliče. Zvonjenje na telefonu ponovno premaknite na največjo glasnost, tako da bodo večje število klicev opazili tudi v širši okolici. Na telefon se javljajte s poslovnim tonom in odgovarjajte s kratkimi da, ne, mogoče in moram razmisliti.

3. Pozabljivi telefon

Ko odidete na malico, pustite mobilni telefon na mizi. S prijatelji iz drugih pisarn, ki jim boste istovrstno uslugo vrnili, se dogovorite, da vas ravno v tem času večkrat pokličejo. Seveda ne pozabite na primerno glasnost vašega telefona. Če telefon slučajno vzamete s seboj, se sami večkrat pokličite na stacionarni telefon.

4. Miza kaosa

Se še spomnite, kakšen je bil videz vaše mize v najhujših delovnih dneh? Obilica papirjev, izračuni in telefonske številke povsod, vaš mali kaos, v katerem ste samo vi vedeli za vse. Tudi zdaj si pripravite na mizi mali kaos. Glede na čas, ki vam ostaja, lahko izpopolnite tudi podrobnosti in vsakemu papirju določite svoje mesto.

5. Večja poraba elektrike

Če imate svojo pisarno, poskrbite, da bo za vami čez noč večkrat ostala prižgana luč, saj boste tako ustvarili vtis, da delate celo noč in ste kljub krizi popolnoma predani svojemu delu. Če nimate svoje pisarne, poskrbite, da boste iz pisarne odšli zadnji in ob tem pustili prižgan računalnik, ki bo naslednji dan pričal o vaši delovni vnemi.

Naporna služba
Če vas bodo zjutraj našli takole, boste še bolj prepričljivi. (Foto: iStockphoto)

6. Pomembna reorganizacija

Vtis zaposlenosti lahko ustvarjate tudi s pregledovanjem in popravljanjem svojega preteklega dela. Dokumente, shranjene na računalniku, lahko preimenujete in zložite v nove mape. Delo je hvaležno, saj ga lahko opravljate znova in znova. Težko bi tudi trdili, da gre za popolno izgubo časa, saj lahko ob tem dobite tudi kakšno idejo, s katero boste navdušili nadrejene na tedenskem sestanku, ohranili pa boste tudi občutek povezanosti s svojim delom.

7. Izobraževanje

Ne nazadnje pa še najbolj koristen nasvet izmed vseh: če trenutno nimate dela, se posvetite izobraževanju. Če svoje področje dela obvladate do popolnosti, svoja znanja razširite na bližnja povezana področja ali na področja, za katera ste ob delu ugotovili, da vas privlačijo, pa pred tem za to niste imeli časa.

Kakor koli že boste ustvarjali videz zaposlenosti, pazite na to, da vas ne dobijo, in ne pretiravajte. Ob tem imejte vedno tudi pripravljen odgovor na najbolj nadležno vprašanje: "Kaj pa pravzaprav počneš?“

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes