28.05.2015
LJ
20° / 7°

Šokantna sprememba na vrhu lestvice najbogatejših Zemljanov vseh časov!

Dandanes so zelo popularne lestvice, na katerih so zbrani najboljši, najlepši in seveda tudi najbogatejši. Do zdaj smo vedno pisali o ljudeh, ki kraljujejo v sedanjosti, a kam bi se uvrstili na večni lestvici najbogatejših?

Težava pri sestavljanju take večne lestvice najbogatejših je seveda v spreminjanju vrednosti dobrin in denarja. Nekateri so imeli premoženje v zlatu, drugi v zemlji, tretji celo v sužnjih. Zato je tovrstnih lestvic več. Vse do zdaj so na vrh uvrščale družino Rothschild ali John D. Rockefellerja, a kot kaže, so novi izračuni na vrh postavili nekoga novega.

mansa musa
Tako izgleda Mansa Musa I. v eni izmed videoiger.

Glede na zadnje izračune spletne lestvice celebritynetworth naj bi absolutno prvo mesto držal afriški kralj Mansa Musa I., vladar Malija, ki naj bi živel od leta 1280 do leta 1337. Pod njegovo vlado naj bi bilo območje, ki danes obsega skoraj celotno zahodno Afriko. Njegovo premoženje bi bilo po oceni omenjene spletne strani danes vredno kar 400 milijard dolarjev, pridobil pa naj bi ga z zlatom in soljo.

Na drugem mestu je ustoličen John D. Rockefeller. Njegovo premoženje bi bilo danes vredno kar 338 milijard dolarjev. Preko podjetja Standard Oil je obvladoval kar 90 odstotkov ameriške naftne industrije, zaradi česar si je nakopal težave z ameriško vlado, ki je na koncu njegov monopol omejila in ga prisilila, da je podjetje razdelil na 34 manjših podjetij.  Bil je prvi človek, čigar premoženje je doseglo nominalno vrednost 1 milijarde dolarjev. Njegovo ime je še danes sinonim za bogataša. Umrl je leta 1937 pri starosti 97 let.

John D. Rockefeller
John D. Rockefeller

Andrew Carnegie je obogatel z železom. Po rodu je sicer Anglež in je bil železarski kralj ZDA. Njegovo premoženje naj bi bilo danes vredno 310 milijard dolarjev. Leta 1901 je svoje podjetje prodal in se posvetil človekoljubni dejavnosti. Umrl je leta 1918 star 83 let.

Ruski Car Nikolaj II. naj bi bil v času, ko se mu je ljudstvo uprlo, vreden današnjih 290,7 milijarde dolarjev. A bogatenje na račun ljudi je imelo tragične posledice. Zanj, za njegovo družino in pozneje kar za ves svet. Posthumno so ga razglasili za mučenika in svetnika.

William Henry Vanderbilt je del premoženja podedoval od očeta Corneliusa, a ga je kot uspešen poslovnež skoraj podvojil. Danes bi bil njegov ladjarski in železniški imperij vreden kar 240 milijard evrov.

Osman Ali Khan, Asaf Jah VII. je bil vladar Hideribada, bogatega dela Indije med letoma 1911 in 1948. Njegovo premoženje je ocenjeno na današnjih 225,1 milijarde dolarjev, v času svoje vladavine, pred začetkom druge svetovne vojne, pa naj bi veljal za najbogatejšega Zemljana.

Osman Ali Khan
Osman Ali Khan

Andrew William Mellon je bil precej vsestranski človek. Bančnik, podjetnik in celo ameriški finančni minister ter ambasador v Veliki Britaniji. Obogatel je predvsem z nafto, svoj pečat pa je pustil tudi v železarski industriji. Njegovo premoženje bi bilo danes vredno 196 milijard dolarjev. Kot finančni minister je bil zadolžen za zmanjšanje dolga, ki so si ga ZDA nabrale zaradi prve svetovne vojne. Dolg je s takratnih 26 milijard dolarjev znižal na 16 milijard dolarjev s tem, da je davke občutno znižal.

Henry Ford je človek, ki je spremenil industrijsko dobo. Ne samo zaradi avtomobila, ki naj bi si ga vsak lahko privoščil, ampak zaradi iznajdbe tekočega traku. Njegovo premoženje naj bi bilo vredno današnjih 194 milijard dolarjev.

Mark Lucinij Kras je bil član prvega rimskega triumvirata in je veljal za najbogatejšega Rimljana. Pri Forbesu so njegovo premoženje ocenili na 170 milijonov rimskih sestercev, kar naj bi bilo enako današnjim 181 milijardam dolarjev. Zaslužil naj bi jih s trgovanjem, špekulacijami, oddajanjem premoženja v najem, rudarstvom in prodajo sužnjev.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes