25.05.2015
LJ
22° / 9°

Vprašali vas bodo le TRI vprašanja in izvedeli bodo vse!

Forbes magazine je objavil članek, v katerem trdijo, da bi delodajalci lahko novega sodelavca izbrali na podlagi le treh vprašanj. Katera so to?

Razgovor za delo
(Foto: iStockphoto)

1. Ali lahko opravljate delo?
2. Boste imeli delo radi?
3. Bo naše podjetje lahko delalo z vami?

So tri vprašanja, ki bi jih morali slišati na razgovoru za službo. Vsaj tako so zapisali na spletni strani forbes.com. Vsa ostala vprašanja, ki vas doletijo na razgovoru, naj bi bila le podvprašanja zgornjih treh.

In kaj naj bi povedali vaši odgovori? V odgovoru na prvo vprašanje morate predstaviti svoje kompetence in izkušnje, z odgovorom na drugo boste potencialnemu delodajalcu pokazali ves svoj entuziazem in ga prepričali, da bi to delo opravljali tudi, če bi vi morali plačati za to. S tretjim vprašanjem želi delodajalec od vas izvedeti, kako se boste ujeli s podjetjem, njegovim ustrojem in filozofijo. Forbes ob tem navaja tudi rezultate zanimive raziskave, ki pravijo, da kar 40 odstotkov vodstvenih kadrov v podjetjih odide po prvih 18 mesecih dela v novem podjetju zaradi tega, ker se ne vklopijo v ustroj in način dela podjetja, v katerega so prišli.

Ko ste na razgovoru in vas bodo vprašali ta tri vprašanja ali pa celo kopico drugih podvprašanj, poskušajte svoje prednosti izkazati s čim več praktičnimi primeri. Zapomnite si, da si želi podjetje s tem, ko vas bo najelo, rešiti določeno težavo ali pomanjkljivost v delovnem procesu. Za to jim morate razložiti, kako in na kakšen način bi jo rešili vi.
 

Spremljajte nas na Facebooku!

 

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 14
 
joso 01.07.2012 17:54:59
To je ena od najpametnejših stvari ki sem jih dosedaj prečital na Internetu, ker ta tri vprašanja praktično povedo o človeku vse ne pa romani življenepisa od tega devedet procentov laži. Ja pozabil sem, nastali so centri ki so služili z pisanjem romanopisja.
Dart Vejder 01.07.2012 14:26:07
Če me vprašajo 'Ali imate tetovaže tudi na kakem neobičajnem mestu in kakšna je njihova vsebina?', bodo o meni izvedeli vse, kar bi izvedeli s temi 3 vprašanji in še kaj več.
 
Vaseline 01.07.2012 14:24:07
..in ko dobis to sluzbo,odides na NLB odpreti ziro racun na katerega ti bo novi delodajalec nakazoval OD in glej ga zlodja,tam te bo cakal se aneks v katerem bo pisalo,da pri njih nikoli ne smes vzeti kredita,ker so le te rezervirani za tajkune.
Samos75 01.07.2012 11:26:16
"V odgovoru na prvo vprašanje morate predstaviti svoje kompetence in izkušnje"
Na prvo vprašanje v tej obliki, sta samo dva odgovora, da ali ne, ...vse kaj drugega zahteva specifično vprašanje, ... kako naj sicer vemo kaj konkretno oseba sprašuje in kam meri.

"z odgovorom na drugo boste potencialnemu delodajalcu pokazali ves svoj entuziazem in ga prepričali, da bi to delo opravljali tudi, če bi vi morali plačati za to."
Plačati za kaj, na kakšen način ...da bi ga delal, kljub temu da ne bi dobil plače, ...dobro trik vprašanje, delodajalec takoj vidi kako pohlevno osebo ima pred sabo.

"S tretjim vprašanjem želi delodajalec od vas izvedeti, kako se boste ujeli s podjetjem, njegovim ustrojem in filozofijo. Forbes ob tem navaja tudi rezultate zanimive raziskave, ki pravijo, da kar 40 odstotkov vodstvenih kadrov v podjetjih odide po prvih 18 mesecih dela v novem podjetju zaradi tega, ker se ne vklopijo v ustroj in način dela podjetja, v katerega so prišli."
Za odgovor na to vprašanje bi že morali kar dobro poznati podtje, itd. Poleg tega je vprašanja dvoplastno, ali gre konkretno za podjetje kot tako, ali tudi za zapsolene in šefa, ...da, ljudje zapustijo podjetje kmalu, pa ne nujno zaradi podjetja samega, pač pa tudi zaradi konfliktov s sodalavci oz. nadrejemi, ali glavnimi šefi.

Preprostih vprašanj ni, pač pa samo konkretna, ...osebno ne marama neki posplošenih, dvoumnih, ali večumnih, večplastnih vprašanj, ...ker potem ne vem kam in ali na kaj spraševalec cilja, oz. kaj dejansko želi vedeti. Ko te uspe zmesti, spraviti v dvom, že veš da si padel.

Tista teorija o nekih vnaprej prišravljenih ali najpogostejših vprašanjih za razgovor nima ravno najboljših temeljev, ker ima vsak delodajalec svoje, svoj cilj, ...tako da, teorija je eno, praksa pa drugo.
nekdo... 01.07.2012 15:29:24
Vsakemu normalnemu šefu je jasno da njegovi delavci delajo za plačo in ne iz užitka. Če je pa plača primerna je pa tudi delo lahko užitek. Kermu to ni jasno tisti nima kaj delat na vodilnem mestu
Samos75 01.07.2012 11:09:08
Če si jasnoviden, potem menda ni težko odgovorit na ta vprašanja, če pa nisi, zna biti težko.

O vprašanjih delodajalcev bi se dalo razpravljati.
 
laurakr 01.07.2012 09:18:34
no zbrišete, si ti en kOlodont ja
Kolodont 01.07.2012 08:02:17
"Forbes magazine je objavil članek, v katerem trdijo, da bi delodjalci lahko novega sodelavca izberali na podlagi le treh vprašanj. Katera so to?"
Izgleda da avtorja tega članka niso vprašali, koliko je imel Slovenščino v šoli...

IZBERALI ?? Izbira -> izbirati ali izbrati (odvisno od dovršnosti)

Izgleda, da si avtor ne prebere tistega, kar je napisal, še huje je pa to, da članek ponovno objavite 4 mesece kasneje (sklepam po datumih komentarjev), pa napake še vedno ne vidite...
Slabo to :(

Sedaj pa le upam, da komentarja no zbrišete, ker ne sprejmete kritike.
4ncq 01.07.2012 12:45:20
Tudi slovenščina se napiše z malo in ne z veliko začetnico.
Pa "no" bi moral biti "ne". Torej ne kritiziraj drugih, češ da ne preberejo stvari, preden jih objavijo, če sam delaš enako.
 
klemen456 17.02.2012 16:09:21
uprašanje k sm ga jst dubu je .... ali jemlete mamila? ...... k da mu bom povedou to -.-
NightWishFan 17.02.2012 16:12:35
Ne samo to, vprašajo tudi če si poročen, če pričakuješ otroka, itd....
 
dunina 17.02.2012 15:07:15
Najprej te morejo povabit na razgovor.
iqujek 17.02.2012 15:34:53
napaka!!!
ne pošiljati prošenj in čakati na vabilo.
če imaš interes, prošnjo nesi osebno v podjetje in se na licu mesta dogovori za termin razgovora.
to glih ni vedno recept za uspeh, logično, je pa definitivno bolj učinkovito.
je pa res, da je dosti novih zaposlitev tako ali tako že v naprej dogovorjenih in je razpis samo zakonsko potrebna procedura.
pedritsegonita 01.07.2012 12:14:46
To mogoče deluje v tujini. Pri nas se preveč držimo izreka kot pijanec plota. Vedno te prijazno odslovijo. Pustite nam ponudbo, ker ne reče se prošnja, saj ne prosimo, pač pa se nudimo.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes