27.05.2015
LJ
19° / 10°

Ko se slavnim strašansko zalomi

Slavni ljudje zasluženi denar vlagajo v različne poslovne projekte, ki naj bi jim omogočili, da bodo lahko živeli na veliki nogi, tudi ko bo njihova slava zbledela. Predstavljamo nekaj poslovnih polomov, ki pričajo o tem, da če ste slavni, še ne pomeni, da ste tudi dober poslovnež.

Beyonce v kopalkah - 8
Jay-Z in Beyonce sta lahko kljub poslovnemu neuspehu še vedno brez skrbi. (Foto: X17ONLINE.COM)

Jay-Z sicer velja za enega bolj uspešnih poslovnežev med glasbeniki. Skorajda vse, česar se loti, se spremeni v denar. Skoraj vse. Leta 2007 se je odločil, da bo s partnerji v New Yorku zgradil luksuzni hotel. V ta namen so zakupili tudi 17.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, nato pa leta 2008 celoten projekt ustavili zaradi krize in pomanjkanja sredstev. Na koncu so se morali sprijazniti s propadom celotnega projekta in izgubo več kot 50 milijonov evrov.

Kevin Bacon in Kyra Sedgwick
Kevin Bacon in Kyra Sedgwick bi lahko ostala brez vsega premoženja.

Kevin Bacon in Kyra Sedgwick veljata za zvezdniški par, ki se le redko znajde v medijih zaradi škandalov. A leta 2009 se je hitro razvedelo, da je igralski par, ki je skupaj že skoraj 24 let, skoraj vse denarne prihranke izgubil v investicijskem skladu Bernija Madoffa. Ostal naj bi jima le družinski dom na Manhattnu. V izjavi za javnost sta sicer zanikala, da naj bi izgubila vse, a priznala, da so bile izgube velike.

Adam Clayton in Bono
Tudi Adam Clayton, basist skupine U2, se je moral sprijazniti z milijonskimi izgubami. (Foto: Reuters)

Pevec skupine U2 Bono je eden izmed ustanoviteljev investicijskega sklada Elevation Partners, ki je bil v svetu vlagateljev znan po tem, da je ustvarjal velike izgube. Vložili so kar 460 milijonov dolarjev v podjetje Palm, ki ga je pozneje kupil HP, delež investicijskega sklada pa je bil na koncu vreden le še 25 milijonov dolarjev. 300 milijonov dolarjev so vložili v časopisno hišo Forbes, ki je zaradi vedno večje popularnosti spletnih medijev skoraj popolnoma propadla, pri čemer je njena vrednost le še desetina nekdanje. S temi potezami si je slavni pevec celo prislužil naslov najslabšega vlagatelja v Ameriki, ki so mu ga podelili lanskega marca. A toliko bolj se je Bonu in partnerjem obrestoval nakup delnic Facebooka, s katerimi so zaslužili več kot milijardo dolarjev in tako pokrili vse izgube.

Burt Reynolds - floridska hiša
Burt je po bankrotu lahko obdržal svojo hišo.

Najbolj priljubljeni igralec sedemdesetih let prejšnjega stoletja Burt Reynolds ni imel občutka za denar. Kar 15 milijonov dolarjev je sredi osemdesetih vložil v verigo restavracij, v katerih naj bi stregli kakovostno, a poceni hrano. A kot se je izkazalo, njegova hrana Američanom ni preveč dišala, pri čemer je izgubil ves vloženi denar. Skupaj s še nekaterimi slabimi investicijami in izredno drago ločitvijo se je vse skupaj konec osemdesetih končalo z bankrotom priljubljenega igralca. Sodišče je bilo do njega izredno prizanesljivo, saj je lahko obdržal več milijonov dolarjev vredno posestvo, na katerem živi, in osebno premoženje.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes