24.05.2015
LJ
19° / 10°

Spoznajte moža, ki že deset let ni zapravil niti centa!

Daniel Suelo je pred desetimi leti spoznal, da za življenje ne potrebuje denarja. Zapustil je službo, se preselil v naravo, kjer uživa življenje po svoje.

Leta 2000 je Daniel Suelo stopil v telefonsko govorilnico in v telefon vrgel kovance v vrednosti 30 dolarjev. To so bili vsi njegovi življenjski prihranki. Njegov zadnji stik z denarjem. Odpravil se je v puščavo v ameriški zvezni državi Utah in od takrat živi brez denarja. Ne sprejema nikakršne finančne podpore ali kakršne koli druge državne pomoči. Star je bil 40 let in je že več let bolehal za depresijo.

Daniel Suelo
Daniel Suelo

Daniel Suelo se je odločil, da se bo odpovedal potrošniškemu svetu. Večno nezadovoljen in depresiven se je konec devetdesetih let prejšnjega stoletja odločil, da bo dal odpoved. Preselil se je v puščavo in se od tam podajal na različna potovanja. Ko se je leta 2000 vračal z enega izmed potepanj po Aljaski in je med celotno potjo do Utaha porabil le 25 dolarjev, ki jih je zapravil za prigrizke in pivo, je spoznal, da je mogoče živeti tudi brez denarja.

Naselil se je v puščavskih votlinah in jamah, živi od tistega, kar nabere ali ujame. Ne brani se niti živali, ki so jih povozili avtomobili, in živil, ki jih ljudje zavržejo, ker jim je pretekel rok uporabe. Občasno prenoči pri katerem izmed prijateljev, ali pa popazi na kakšno hišo, katere lastniki se odpravijo na daljše potovanje.

A daleč od tega, da bi Daniel sedel v puščavi in pozabil na civilizacijo. Je reden obiskovalec lokalne knjižnice, ki nudi brezplačen dostop do interneta in brezplačno uporabo računalnikov. Tako je seznanjen z aktualnimi dogajanji, se izobražuje, hkrati pa o svojih doživetjih in razmišljanjih piše tudi na svojem blogu, ki se imenuje Zero Currency.

Trenutno je na turneji po Ameriki, kjer skupaj s pisateljem Markom Sundeenom predstavljata knjigo 'Moški, ki je obrnil hrbet denarju', ki jo je Sundeen napisal po njegovi zgodbi. Kot je zapisano v knjigi, Suelo ne verjame, da bi se celotno človeštvo lahko preselilo nazaj v jame in votline tako kot on, verjame pa, da bomo zmogli pogum in se nekoč odpovedali denarju.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes