26.05.2015
LJ
20° / 11°

Pazite, kaj boste delodajalcu povedali o sebi!

Včasih s telesnimi gibi povemo več kot s tisoč besedami. Prav zato je govorica telesa pomemben faktor na razgovorih za delo, saj naj bi bila nebesedna komunikacija poglavitnega pomena pri izboru kandidatov.

Razgovor za delo
Če boste lagali, vas bo telo lahko kaj hitro izdalo. (Foto: iStockphoto)

Rokovanje v našem kulturnem krogu uporabljamo kot pozdrav ob prihodu ali odhodu ter pri pozdravu osebe, ki smo jo na novo spoznali. Do rokovanja pa včasih ne pride niti ob pozdravu niti ob koncu pogovora. V poslovnem svetu naj bi veljalo pravilo, da prvi ponudi roko tisti, ki je formalno gledano na višjem položaju. Prav zato je dobro, da na razgovoru pobudo za rokovanje prepustimo kar sogovorniku. Nepisano pravilo pa ravno tako veleva, da naj bi prva ponudila roko ženska moškemu in ne obratno, kar pa pri nas ni ravno v navadi.

Včasih pa se rokujemo s kom, ki ga poznamo in ga nismo videli že dolgo časa. Če se slučajno zgodi, da vas ta oseba intervjuva na razgovoru za delo, pa lahko uporabite tako imenovani dvoročni stisk roke, kjer se s prosto roko prime tudi sogovornikov komolec, kar naj bi poosebljalo toplino in entuziazem pri samem srečanju.

In kako se sploh pravilno rokuje? Ko se nekomu približamo, iztegnemo svojo desno roko, ko smo približno meter ali pol stran. Nato jo rahlo upognemo pred prsi, dlan s palcem navzgor. Zatem naj sledi trden stisk rok, vendar brez pretiranega lomljenja in izkazovanja moči. Prav tako pri rokovanju sogovornikovo roko zanihajmo le dvakrat ali trikrat, nato pa jo počasi spustimo.

Na razgovoru nikoli ne prekrižajte rok
Prekrižane roke so defenzivna drža telesa in ljudje to radi počnemo, ko smo nervozni ali ko želimo ustrahovati. Kar spomnite se na velike 'gorile', ki s prekrižanimi rokami stojijo pred vrati nočnega lokala. Govorimo seveda o varnostnikih pred nočnimi lokali, ki s svojo držo bolj ali manj sporočajo, da je vsakogar lahko upravičeno strah. Prav zato je vaša naloga, da vašemu bodočemu delodajalcu prek telesne govorice sporočite, da ste odprti in zaupanja vreden človek. To pa boste najlažje storili s sproščeno držo brez prekrižanih rok.

Laž
Ko imate slab zadah ... (Foto: iStockphoto)

Nasmeh
Samozavestni ljudje se smejijo, ker so praviloma brez kakršnih koli skrbi oziroma dvomov. Preizkusite preprost eksperiment: nasmehnite se neznancu na ulici ali pa sodelavcu ali sodelavki, nekomu, ki ga še ne poznate dobro. Obstaja velika verjetnost, da vam bo nasmeh vrnil. Si ne želite torej, da imate vseskozi tak vpliv na ljudi?

služba
Po razgovoru bo žal že prepozno ...

Videz naj dela za vas
Predstavljajte si, da vstopite v sobo, polno sodelavcev in nadrejenih, ki jih obožujete in spoštujete. Če bo vaš zunanji videz katastrofalen (nepočesana in neurejena pričeska, slab zadah …), se lahko zgodi, da vas nihče, kljub vaši delovni nadarjenosti, sploh ne bo želel opaziti. Zato se negujte, skrbite za svoj videz, saj mora zunanji videz delati za in ne proti vas, mar ne?

Delajte daljše korake kot po navadi
Samozavestni ljudje vedno delajo daljše korake, s čimer sporočajo umirjenost oziroma lahko bi rekli kar hladnokrvnost. Delodajalci pa to vrlino (seveda, če jo opazijo) praviloma občudujejo, saj so mnenja, da se tovrstni ljudje dobro znajdejo v stresnih situacijah.

Stojte pokončno z rameni nazaj

Na ta način lahko najlažje pokažete samozavest prek telesne drže. Pokončna drža pa je lahko velik izziv za vse tiste, ki že celo življenje hodijo s sklonjeno glavo naprej. Nekateri svojo hojo testirajo kar pred ogledalom, saj počasna pokončna hoja z rameni nazaj močno poveča občutek samozavesti.

Ne imejte rok v žepu

Vsak potencialni kandidat se mora pred delovnim intervjujem zavedati, da roke v žepu pomenijo živčnost in nesproščenost. In vse dokler ima človek roke potisnjene globoko v žep, lahko to nesproščenost vsak opazi. Zato je nujno, da se naučite imeti roke v položaju, ki je očem viden – še posebej samozavestna telesna drža naj bi bila, če kandidat občasno drži svoje roke ob boku.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

calculate
glossary
indexes
indexes