29.05.2015
LJ
24° / 6°

Ne veste, kako se lotiti iskanja nove službe?

Ste v času gospodarske krize izgubili službo ali pa si le želite sprememb na vaši karierni poti? Trenutno bodo najlaže dobili zaposlitev posamezniki s področja zdravstva, farmacije in tehnike.

Z vodjo projektov, v kadrovski agenciji, Jasno Lazar smo se pogovarjali, kako čim hitreje poiskati novo službo, kaj lahko storite sami in kako vam pomagajo razne agencije. "Naše podjetje nudi vse vrste kadrovskih storitev, tako s področja študentskega dela, kot tudi s področja rednih zaposlitev. Tu lahko izpostavim predvsem iskanje, testiranje in selekcijo novih sodelavcev, najem kadrov in nenazadnje tudi kadrovski outsourcing, kjer kot zunanji kadrovski svetovalci, za našega naročnika, prevzamemo celotno vlogo kadrovske službe. Po drugi strani se posvečamo tudi razvojnim projektom s področja upravljanja s človeškimi viri," pove Jasna.

spanje na delovnem mestu - 7
Če ste na delovnem mestu kdaj zaspali, ste preutrujeni ali pa morda potrebujete nov izziv, novo službo.

Kdo kot posameznik lahko pride k vam po pomoč in kaj mu nudite?

Kot najprej bi omenila možnost vpisa v našo e-bazo aktivnih iskalcev zaposlitve. Sicer pa pomoč nudimo vsakomur, ki išče zaposlitev, nove karierne priložnosti ali zgolj pomoč pri izdelavi profesionalnega življenjepisa s portfoliom. Naše poslanstvo je predvsem v tem, da s pomočjo kariernega coaching-a posameznika usmerimo na pravo pot, saj je na ta način veliko bolj predan iskanju novih kariernih priložnosti, obenem pa pridobi boljši vpogled vase in v lastne sposobnosti, povečuje si samozavest ter gradi na podjetniškem razmišljanju. Nekateri potrebujejo zgolj manjše spodbude in jim zato različna testiranja, med katerimi tudi psihološka, nazorno pokažejo njihove prednosti in področja, ki jih lahko še dodatno razvijejo. Na razpolago imamo tudi assessment oz. ocenjevalne centre, s katerimi na zelo praktičen način ugotavljamo posameznikove kompetence, ter ga s pomočjo raznih delavnic razvijemo v nadvse profesionalnega, predvsem pa konkurenčnega tekmeca na trgu.

Kako izgleda intervju, ki ga opravite z iskalcem službe?

S kandidati opravimo t.i. strukturiran kompetenčni oz. vedenjski intervju, ki je usmerjen k ugotavljanju kompetenc, ki jih imajo posamezniki. Tekom pogovora se osredotočimo na pretekle delovne in življenjske izkušnje, poseben poudarek pa namenimo predvsem ugotavljanju razlogov za zamenjavo preteklih zaposlitev, ambicijam in načrtom za prihodnost ter posameznikovim prednostim in ostalim lastnostim, ki jih lahko in si jih tudi želi še dodatno izboljšati. Pri izbiri novih sodelavcev pa lahko za naše naročnike uporabljamo tudi druge metode, katerih smiselnost uporabe zavisi od zahtevnosti delovnega mesta ter pomembnosti njegove funkcije znotraj podjetja. To so na primer različni situacijski testi in testi znanja, simulacije poslovnih situacij, psihološki testi, priprava programa vizije razvoja ter druge selekcijske metode.

Jasna Lazar
V agenciji M servis svetujejo tako posameznikom kot podjetjem. (Foto: Cekin.si)

Ljudje, ki iščejo službo se obrnejo na vas, kakšna so najbolj pogosta vprašanja, ki jih imajo?

Predvsem nas pogosto kontaktirajo s ciljem, da ugotovijo ime našega naročnika oziroma podjetja, ki išče nove sodelavce. Lahko se namreč zgodi, da je delovno mesto, za katerega se posameznik zanima, razpisalo podjetje, v katerem je ta posameznik že zaposlen. Običajno pa so vprašanja zelo različna, čeprav se v glavnem nanašajo na možnost razvoja, izobraževanja in napredovanja v podjetju, ter na ostale ugodnosti, ki jih nudi podjetje svojim zaposlenim. Nič presenetljivega pa ni, da se skoraj vsak pogovor zaključi z vprašanjem glede plačila, sploh v primeru deficitarnih poklicev, kjer je eden izmed razlogov za zamenjavo zaposlitve pogosto prav želja po višji plači.

Kako jim vi svetujete, da bi seveda čim prej dobili zaposlitev?

Kandidatom svetujemo, da naj se iskanju zaposlitve posvetijo res aktivno. To pa pomeni, da je izključno zanašanje na kadrovske strokovnjake vse prej kot učinkovita rešitev. Potrebno se je namreč zavedati, da ni nihče sposoben ustvariti zanje toliko priložnosti, kolikor so si jih sposobni zagotoviti sami. Zato je pomembno, da poleg rednega spremljanja zaposlitvenih oglasov v medijih, ustvarijo tudi seznam podjetji ali organizacij, kjer bi želeli biti zaposleni, ne glede na to, ali to podjetje trenutno sploh išče nove sodelavce. Poleg tega je pomembno, da se posameznik posveča mreženju. Z udeležbo na raznih dogodkih ali brezplačnih delavnicah namreč ne pridobi zgolj novega znanja, temveč tudi nova poznanstva, ki so lahko posredno ali neposredno povezana s službo, ki jo posameznik išče.

Svetujete pa tudi podjetjem, na kakšen način?

Podjetjem svetujemo pri iskanju in selekciji novih sodelavcev, svetujemo jim pri različnih projektih razvoja zaposlenih in kar nam je v največji navdih, so vsekakor situacije, ko lahko stopimo ven iz okvirjev in iščemo inovativne rešitve na področju že ustaljenih metod zaposlovanja in razvoja zaposlenih. Ker verjamemo, da je lahko rešitev tudi v nadgradnji kompetenc zaposlenih in ne zgolj v njihovi zamenjavi, se na drugi strani pozorno posvečamo tudi inovativnim rešitvam na področju outplacementa (prezaposlitve) in motiviranja obstoječih sodelavcev z namenom učinkovitejšega izkoriščanja njihovih še neodkritih potencialov.

Katere kadre podjetja trenutno najbolj iščejo?

Trenutno so med potrebami naših naročnikov najbolj iskani posamezniki s področja zdravstva, farmacije in tehnike, kjer lahko izpostavimo predvsem profile s področja računalništva in informatike, strojništva ter elektrotehnike. Med ekonomisti so poleg dobrih tržnikov najbolj iskani tudi strokovnjaki s področja financ in računovodstva, medtem ko na drugi strani primanjkuje predvsem profilov, ki bi razpolagali tako s tehničnim znanjem kot tudi z prodajnimi veščinami. Nenazadnje pa velja poudariti, da podjetja povprašujejo tudi po uspešnih menedžerjih z različnih področij.

delo na počitnicah
Bi svoje delo opravljali tudi s počitnic? (Foto: iStockphoto)

Je v času gospodarske krize veliko težje dobiti službo?

Trenutno imajo najtežje delo z iskanjem zaposlitve predvsem družboslovci in humanisti. Na tem mestu bi še posebej poudarila profil poslovnega sekretarja, katerih je na trgu bistveno več, kot znaša povpraševanje podjetji po tovrstnih profilih. Danes je iskanje zaposlitve oteženo že z vsakdanjim spremljanjem novic, ki se zadnje čase dotikajo izključno težav in obupa, ki vlada na trgu. Spremljati razmere je torej eno, jim podleči pa nekaj popolnoma drugega, saj lahko tako izgubimo še tisti kanček optimizma in zaupanja vase. Kot podjetje, ki deluje v vlogi kadrovskega svetovalca, lahko z veseljem izpostavim, da smo doslej naleteli že na marsikatere profile, po katerih je bilo povpraševanje vse prej kot veliko, vendar so s svojim inovativnim pristopom in vztrajnostjo prej ali slej dosegli svojo novo priložnost.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
cencha 09.06.2011 09:10:21
Službo danes lahko dobiš kjerkoli in kadarkoli...Ampak samo, če imaš prave lobije in vsaj malo delovnih izkušen pa magari preko študenta.... Na žalost. Evo lep primer so politiki, pa razni direktorji. Eno firmo spravi v stečaj, pa se brez slabe vesti v kratkem času pojavi na vodilnem mestu druge firme.
Tako, da...Tisti razgovori so samo nujno zlo, formalnost, ki mora biti opravljena..itak se pa že naprej ve kdo bo delovno mesto zasedel.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes