28.05.2015
LJ
21° / 8°

Milijonar se je odpovedal vsemu! Ne boste verjeli, kako živi sedaj!

Andrew Hyde je podjetnik, ki je ustanovil uspešen tehnološki inkubator TechStars, je tudi organizator konference TEDxBoulder. Njegovo delo se odvija na relaciji New York–Silicijeva dolina.

popotnik

Glede na našteto bi pričakovali, da živi v razkošnem stanovanju, vozi dober avto in živi brezskrbno življenje.

A temu ni tako. Hyde je namreč brezdomec. Življenje milijonarja je za ulico dokončno zamenjal maja 2010, ko je prodal še svoj dom v Koloradu. Pred tem je prodal ali razdal že večino ostale lastnine, odločil se je namreč, da bo srečo poiskal v ekstremnem minimalizmu.

'Ko nimaš stalnega naslova, začneš hitro zmanjševati količino lastnine,' pravi Andrew, ki je najprej upal, da bo lahko normalno živel z le 100 stvarmi oziroma s toliko predmeti, kolikor jih je mogoče spraviti v nahrbtnik.

Danes ima le od 15 do 39 stvari, številka, ki se najbrž sliši noro nizka vsakemu, ki ima rad modo in ima v omari vsaj toliko parov čevljev. 'Imam kavbojke, športne čevlje, dva para nogavic, 2 kosa spodnjega perila, sončna očala, iPhone, prenosni računalnik in oblačila za šport.' Edina stvar, ki ne gre v nahrbtnik je njegov VW Golf, letnik 2003. Vse to je dovolj, da lahko normalno dela in potuje. Doslej je obiskal že 31 držav.

'Ljudje smo obsedeni s tem, da moramo imeti vse svoje. V resnici pa ugotavljam, da si lahko formalno obleko, ki jo potrebujem enkrat ali dvakrat na leto, izposodim pri prijatelju, enako je s pekačem za pečenko, če povabim na obisk sorodnike. Pravzaprav si je mogoče v tem primeru za en večer izposoditi od prijateljev celo hišo!'

Odkar je pisarno zamenjal za ulico, zase pravi, da je poklicni vagabund, ki sicer še vedno veliko dela, a ima svojo pisarno kar v nahrbtniku. 'Želel sem nekaj novega, manj pritiska, manj potrošništva, več doživetij. Če živiš na poti, ne potrebuješ hiše, ne potrebuješ ne posode, ne pohištva, kaj šele hipoteko za hišo, avto, dopust … Brez klasičnih stroškov si je mogoče vsak dan privoščiti večerjo v restavraciji in potovanja. Prav tako ne potrebujem kina, naročnin za časopise, TV-naročnine in podobno, ker imam računalnik in na brezplačnih mestih uporabljam splet.'

Če mu na poti slučajno zmanjka denarja, se loti dela. Nazadnje je tako delal na neki veliki kmetiji v Teksasu.
'Skrivnost sreče ni v iskanju večjega bogastva, ampak v tem, da razvijemo sposobnost uživanja v minimalizmu,'  pravi popotnik, ki zaenkrat nima nobenega namena, da bi se vrnil k družbeno bolj sprejemljivemu načinu življenja.

Bi pustili vse in živeli z minimalno količino stvari in denarja? Povejte svoje mnenje in nas spremljajte na Facebooku!

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 20
 
coehill 02.02.2012 10:20:38
Bolan produkt, bolane družbe. Če bi vsi posamezniki se šli takih igric bogatašev potem ne bi bilo sedanjega napredka in obstoja družbe kot jo poznamo danes.
Biti zares reven in postati brezdomec je huda duševna stiska in eksistencialna nemoč!
Biti pa fiktivno suh v denarnici s polnim bančnim računom in se iti vagabunstvo po svetu pa je izigravanje delovnih ljudi in nenezadnje družbe.
Etika bogatih je itak srh vzbujajoča ali pa prezir pokvarjenega....
blabla33 31.01.2012 19:36:01
Če bi si vsi samo sposojal pol si noben nebi mogu od koga sposodt.
Žiga Lausegger 31.01.2012 18:54:17
AMPAK! Važno, da ma i-phone!
 
allinclusive 24.01.2012 07:38:39
Biti "suh" brez denarja je trenutno stanje v denarnici ,ki ga je z določeno mero volje možno v kratkem času spremeniti , biti reven pa je duševno mentalno stanje, ki ga skorajda ni mogoče spremeniti.
Torej biti brezdomec je duševno stanje, ki ga človek kot je zgoraj omenjeni ne bo nikdar izkusil.
 
modelx 23.01.2012 19:44:25
tole se gre taisti afngunc, kot se ga gredo vegetarjanci in okoljevarstveniki. Dokler ima polno rit, se bo šel ta štos. Ko ga bo minil, bo spet sedel na svoj kup denarja.
silce 23.01.2012 21:45:37
kup denarja ga ni naredil bogatega in tudi nobenega ne bo.bogat clovek je tisti,ki poslusa sebe.poskusaj,na zalost to znajo samo se najmlajsi otroci.
modelx 24.01.2012 09:49:13
a si filozof?
silce 24.01.2012 10:28:09
ne,modelx,nisem.
Mookiee 23.01.2012 16:35:05
Ziher ga je punca pustla
Dejan Zajebancije 23.01.2012 14:55:08
Eh, nerodno zapisano...

To si LAHKO PRIVOŠČI, KER JE BOGAT! Da vsak dan kupuje nov par nogavic ali si zadeve "sposoja" pri prijateljih. Kaj pa če prijatelji tega ne bi imeli? Kje bi pa potem dobil? Temu se lahko reče tudi izkoriščanje drugih. Ampak če si lahko plača tak življenjski slog in na veliko potuje s svojim denarjem, zakaj pa ne, jaz bi tud, dokler nimaš familije...

Taki modeli lahko preživijo samo zato, ker je dosti več takih, ki ne delamo tako. Podobno kot pri cepljenju otrok.
ddrej 27.01.2012 14:39:51
Kaj pa ima cepljenje otrok s tem?
Sicer se pa strinjam da je ta zadeva mogoča, če imaš prijatelje, pa še ti se te čez čas naveličajo, če že tebi ni nerodno.
Gasper Kunstler 23.01.2012 14:52:17
hmmm človek se je prostovoljno odločil za takorečeni minimalizem,nas v to posiljuja država
 
ponosenslovenec 23.01.2012 14:45:18
legenda :)
 
chadmaster1 23.01.2012 14:08:07
Ta človek je naredil nekaj kar je izven meje spremeljivega v naši družbi in to je nekaj kar se ljudje bojijo bolj kot raka živei svoje življenje ob katerem uživa, začudenje, zavist, škodoželnost in vse lepote človeka se pojavijo v vaših komentarjih.

Človek postane svoboden ko ga ni več strah ničesar ( drugačnosti, starosti, smrti, bolezni,..) in začne preprosto živeti ne probati preživeti njegovo odločitev podpiram preprosto zato ker je človek, ki mu ni problem delati in stopiti korak stran od ovac ter razmišljati drugače.

Živite svoje življenje po svojih načelih, ker če se boste začeli ukvarjati z idejo kaj si drugi mislijo boste postali suženj lastnih strahov.
ill_be_back 23.01.2012 16:28:26
Takega pemetnega komentarja že dolgo nisem prebral, glede o samem razmišlanju o življenju

zadnji stavek ultimativno absolutno zmaga !

CITIRAM:

Živite svoje življenje po svojih načelih, ker če se boste začeli ukvarjati z idejo kaj si drugi mislijo boste postali suženj lastnih strahov.

Na to ni kaj za dodati ;) !
chadmaster1 23.01.2012 17:54:26
star sem 19 let in zmeraj več nas je mladih, ki si ne zatiskamo uči ter vidimo svet takšen kot je in ne takega kot nam ga sodobna družba vsiljuje preko medijev, politike, ekonomije,....
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes