28.05.2015
LJ
20° / 8°

NORO, kako neumna vprašanja!

'Bila sem na razgovoru za delo … Že v vprašalniku so bila vprašanja, ob katerih sem se počutila neprijetno. Na osebnem razgovoru pa so zahtevali le še bolj poglobljene odgovore. Seveda sem odgovorila, saj sem se bala, da bom v nasprotnem primeru že na začetku zapravila priložnost, da delo dobim.'

jezen šef

To je le eden od podobnih zapisov na slovenskih spletnih forumih. Da si delodajalci na razgovorih za delo dovolijo marsikaj, je znano že dolgo. Kot kaže, pa si morda v času, ko je delovnih mest manj, boj zanje pa zato precej večji, dovolijo marsikaj.

Kaj pravi zakon?

Tovrstna pravila so zapisana v Zakonu o delovnih razmerjih, in sicer v 26. členu, ki pravi naslednje:

(1) Delodajalec sme od kandidata zahtevati le predložitev dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela.
 
(2) Delodajalec pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ne sme od kandidata zahtevati podatkov o družinskem oziroma zakonskem stanu, podatkov o nosečnosti, o načrtovanju družine oziroma drugih podatkov, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem.
 
(3) Delodajalec ne sme pogojevati sklenitve pogodbe o zaposlitvi s pridobitvijo podatkov iz prejšnjega odstavka ali z dodatnimi pogoji v zvezi s prepovedjo nosečnosti ali odlogom materinstva ali z vnaprejšnjim podpisom odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca.
 
(4) Pri zaposlovanju lahko delodajalec preizkusi znanja oziroma sposobnosti kandidatov za opravljanje dela, za katero se sklepa pogodba o zaposlitvi.
 
(5) Zaradi ugotovitve kandidatove zdravstvene zmožnosti za opravljanje dela delodajalec na svoje stroške napoti kandidata na predhodni zdravstveni pregled v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu.
 
(6) Preizkus znanja oziroma sposobnosti kandidata ali ugotovitev zdravstvene zmožnosti kandidata se ne sme nanašati na okoliščine, ki niso v neposredni zvezi z delom, za katerega se sklepa pogodba o zaposlitvi.
 
(7) Delodajalec mora pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen ali za določen čas seznaniti kandidata z delom, pogoji dela ter pravicami in obveznostmi delavca ter delodajalca, ki so povezane z opravljanjem dela, za katero se sklepa pogodba o zaposlitvi.

229. člen istega zakona pa nato dodaja, da se z globo od 3.000 do 20.000 evrov kaznuje delodajalec, samostojni podjetnik oziroma oseba, ki samostojno opravlja delo, če pri zaposlovanju ravna v nasprotju z določili 26. člena. Iskalec zaposlitve ga namreč lahko prijavi inšpektorju za delo, pri čemer mora v prijavi dogajanje natančno razložiti, še najlažje pa je, če o kršitvi obstaja materialni dokaz, torej vprašalnik, ki ste ga morali izpolniti.

punčka
Neprimerno: vprašanja o načrtovanju družine!

Kaj se dogaja v praksi?

Sliši se lepo, kajne? Nič preveč osebnih vprašanj in le preskusi sposobnosti, ki se nanašajo na določeno delovno mesto. No, eno je teorija, drugo pa realni svet. Tukaj je nekaj primerov vprašanj, ki so jih ljudje dejansko dobili na razgovoru za delo:

- Ime in priimek vašega fanta
- Kdaj nameravate imeti otroke, ste trenutno noseči?
- Kje dela vaša partnerica, sta tudi uradno poročena?
- Kakšne narodnosti je vaš partner? Je Slovenec?
- Ali s partnerico živita skupaj, nameravata to storiti v kratkem? – Ali kateri od vaju še vedno živi pri starših?
- Kaj so po poklicu vaši starši, so trenutno zaposleni in kje delajo?
- Kakšna je stopnja izobrazbe vaših bratov in sester, so trenutno zaposleni?
- Koliko kilogramov imate (razgovor za mesto prodajalke)?
- Imate kredit? Za kaj? Kako visok je vaš mesečni obrok?
- Koliko prihrankov imate?
- Koliko zaslužijo vaši starši, koliko partner?
- Kdaj nameravate imeti otroke?
- Kdaj je bila Slovenija pod francosko oblastjo (na razgovoru za prodajalca)?
- Razvrstite naslednjih 20 držav po številu prebivalcev (razgovor za prodajalca)?
- Ste v zadnjem času sodelovali na kakšnem protestu, se pridružili politični stranki (vprašanje za frizerko)?
- Ste kdaj jemali mamila? Ste se že kdaj zdravili v psihiatrični bolnišnici?
- Za koga ste glasovali na zadnjih volitvah?
Ste verni?
- V čigavi lasti je stanovanje, v katerem živite?

hiša
Čigavo je stanovanje, kjer trenutno živite? Premoženjska vprašanja so ena od največjih napadov na zasebnost.

Razmislite, ali si tega res želite!

Z izkušeno kadrovnico smo pregledali vprašanja. 'Za Slovenijo je značilno, da imamo veliko podjetij s par zaposlenimi, kar pomeni, da se s kadrovanjem ukvarja nekdo, ki ima v podjetju sicer druge zadolžitve, ponavadi je to direktor.' In če mu gre vodenje posla dobro od rok, to še zdaleč ne pomeni, da je dober kadrovik. 'Ti ljudje niso izkušeni pri postavljanju vprašanj in za nekatera od naštetih ni jasno, kako bodo odgovori pomagali delodajalcu pri izbiri. Še posebej neprimerna so tista o finančnem stanju, nedovoljena pa večina.' Čeprav pa nekateri odgovori seveda so lahko uporabni za delodajalca. Večina si v kolektivu namreč ne želi nosečnic ali mamic z majhnimi otroki, ker pričakujejo, da ji pogosto ne bo na delo.

'Tudi vprašanja o starših, njihovi izobrazbi, okolju, iz katerega kandidat prihaja, imajo lahko svojo vlogo. Delodajalcu, ki ga to zanima, je namreč pomembna kandidatova socialna mreža.' Po principu, povej mi, s kom se družiš – ali v tem primeru, iz katere družine izhajaš, pa ti povem, kdo si – in od tega je odvisna tvoja zaposlitev. 'Delodajalcu je pogosto pomembno vedeti, kako spreten je kandidat pri iskanju informacij, ko jih bo nujno potreboval, na koga se lahko obrne …' Če so vaši starši in sorojenci pomembni in izobraženi ljudje, vam torej to lahko pomaga. In obratno!

A kot že rečeno. Takšna vprašanja so že izven okvirjev dovoljenega. Vso pravico imate izpraševalcu reči, da pač ne boste odgovorili. A večina si seveda želi dela, ne želi si zaloputniti vrat tik pred nosom, po drugi strani pa ne želi povsem razgaliti svoje intime. Je torej v takšni situaciji sploh kakšna možnost zmage?

'Če ne odgovorite, tvegate, da bo delodajalec dobil vtis, da na razgovoru ne sodelujete in si s tem zaprete vrata za zaposlitev pri tem delodajalcu. Raje bodite diplomatski in odgovorite tako, da ne izdajate osebnih informacij, če tega ne želite. Npr. na vprašanje »Ste poročeni oz. v razmerju?« lahko odgovorite: »Lahko vam zagotovim, da moje zasebno življenje ne bo vplivalo na moje delo.« Vedeti morate, da delodajalci postavljajo tovrstna vprašanja, ker jih skrbi, da bi zasebno življenje vplivalo na kakovost vašega dela, zato jim morate nekako dokazati, da ste človek, ki ga je vredno zaposliti,' svetuje Saša Boštjančič iz zaposlitvenega portala mojazaposlitev.si.

Na voljo pa imate tudi možnost, v kateri žogico vrnete na delodajalčevo stran igrišča, in sicer 'kako je to povezano z mojimi delovnimi nalogami?'

V vsakem primeru pa bodite najprej iskreni sami s seboj in razmislite, ali si zares želite delati v okolju, kjer je že na začetku močno napadena vaša pravica do zasebnosti. Garancije, da bo bolje, ko boste zaposleni in bodo takrat manj vrtali v vas, namreč ni.

Ste se tudi sami znašli v neprijetni situaciji na razgovoru za delo? Delite svojo izkušnjo z nami na forumu ali na Facebooku.

 Nas že spremljate na Facebooku?

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes