30.05.2015
LJ
25° / 11°

Najbolje plačani direktorji na svetu

Če je kriza prizadela večino navadnih smrtnikov, bi kaj podobnega težko rekli za največje zaslužkarje med direktorji. Že res, da so lani zaslužili kakšen evro ali dolar manj, a kdo bi pri takšnem kupu denarja sploh štel.

Na vrhu letošnje lestvice je Larry Ellison, ki je tekmece prehitel s 84,5 milijona dolarjev letnega zaslužka. Za šefa softwareskega giganta Oracla, je bilo zadnjih nekaj mesecev res dobrih. Zmagal je Ameriškem jadralnem prvenstvu in postal najbolje plačan direktor leta 2009. Večinski del plače sicer predstavljajo delnice in ostali deleži – kar 78,4 milijone dolarjev. Prav delnice so Ellisonu leta 2008 pomagali, da je na svoj bančni račun spravil zavidljivih 543 milijonov dolarjev.

Najbolje plačani direktorji - 4
Larry Elisson

2. mesto, Ray Elliott, 33,4 milijona dolarjev. Direktor družbe z medicinsko opremo ima sicer med vsemi desetimi najbolje plačanimi direktorji, najnižjo osnovno plačo – “pičlih 600.000 dolarjev na mesec, a je v “žep” odkar se je lanskega julija povzpel na najvišji stolček v podjetju, pospravil dobrih 30 milijonov dolarjev v obliki delnic in drugih nagrad. Družba Boston Scientific je v zadnjem četrtletju lanskega leta spet začela poslovati v območju modrih številk, kljub temu, pa jim je lansko poslovno leto uspelo končati s kar milijardo dolarjev izgube. Kljub temu in le zmerno optimističnim poslovnim napovedim za letošnje leto, pa so delnice družbe zrasle za 14%.

Najbolje plačani direktorji - 7
Ray Elliot

3. mesto Ray Irani je za razliko od leta 2008, ko se je na njegovem bančnem računu nabralo 52,3 milijona dolarjev, lani zaslužil “le” 31,4 milijone dolarjev denarja, delnic in drugih nagrad.Kljub temu je z lanskim letom lahko zadovoljen, saj so si delnice njegovega podjetja - energetskega giganta Occidental Petroleum, skorajda povsem opomogle od velikega padca leta 2008. So pa mnogi mnenja, da so dnevi Iranijevih najvišjih zaslužkov minili, saj bodo delničarji, siti “šefa milijarderja”, ki si je v najboljših časih izplačal tudi 180 milijonov dolarjev nagrad, na letošnjem zboru uveljavili pravico do vpliva na znesek tovrstnih nagrad.

4. mesto Tudi četrti največji zaslužkar Mark Hurd, šef največjega tehnološkega podjetja Hewlett-Packard, je lani zaslužil manj kot leto prej – kar 30% in tako leto zaključil s 24,2 milijona dolarjev zaslužka ter precej manj nagradami. Je pa njegovi družbi uspelo kupiti 3Com in si opomoči od velikega padca prodaje osebnih računalnikov – tudi po zaslugi zniževanja plač zaposlenih in odpuščanja.

Najbolje plačani direktorji - 5
Mark Hurd

5. mesto  Medtem ko je plača Jamesa Hacketta zrasla za 6 % in je skupaj zaslužil 23,5 milijona dolarjev, je vrednost njegove družbe Anadarko Petroleum padla za kar 54 %, je pa res, da je podobna usoda doletela večino podjetij v branži. Investitorje pa je razveselila predvsem novica, da so bila iskanja novih virov nafte uspešna in tako že imajo lokacije za potencialna nova črpališča v Mehiškem zalivu in ob obalah Sierre Leone. Uspeh za družbo pa je pomenilo tudi dejstvo, da so lahko obdržali 350 milijonov davkov, za katere Obamova administracija še vedno trdi, da bi jih morali plačati, pa čeprav so črpanja opravili v tujini.

Najbolje plačani direktorji - 3
James Hackett

6.  mesto A.G. Lafley je lani v podjetju Procter&Gamble zaslužil 23,5 milijona dolarjev. Zanimivo pa je, da je Lafley, ki se je februarja po desetih letih na čelu družbe sicer upokojil, v zadnjih treh letih prejel tudi za 71milijonov dolarjev ostalih kompenzacij in nagrad, čeprav je vrednost družbe zrasla le za 2%.

Najbolje plačani direktorji - 1
A.G. Lafley

7. mesto William Weldon je v podjetju Johnson&Johnson leta 2009 zaslužil 22,8 milijona dolarjev. 14,8 milijonov v denarju, preostalo pa v obliki delnic in drugih nadomestil. Weldonov najvišji zaslužek pa je prišel v letu, ko je družbi prodaja upadla prvič po 76 letih, pripravljeni varčevalni ukrepi pa vključujejo ukinitev več kot 8.000 delovnih mest. Upravni odbor je Weldona, ki je v zadnjih letih v svoj žep pospravil 88 milijonov dolarjev, menda nagradil tudi zato, ker je moral sprejeti nekaj “bolečih odločitev”.

Najbolje plačani direktorji - 10
William Weldon

8. mesto Miles White je na čelu farmacevtskega giganta Abbott Laboratories lani zaslužil 21,9 milijona dolarjev. Njegova plača je v “padajočem stanju”: 29 milijonov leta 2007, 25 leta 2008 … Bolje gre številkam v bilanci njegovega podjetja. Te rastejo.

Najbolje plačani direktorji - 6
Miles White

9. mesto Lani drugouvrščeni, šef  Walt Disneyjevih studiev Bob Iger, je lani “pospravil” 21,6 milijona dolarjev. Nižja plača je tudi posledica dejstva, da se Disney še vedno močno trudi obuditi zanimanje ljudi za tematske zabaviščne parke, kljub temu pa obisk še vedno upada, popusti za vstopnice in druge ugodnosti, pa rastejo.

Najbolje plačani direktorji - 2
Bob Iger

10. mesto Le nekaj sto tisočakov manj – 21,2 milijona dolarjev – pa se je lani steklo na račun IBM-ovega Samuela Palmisana. Ta si je med drugim privoščil za kar 320 tisoč dolarjev zasebnih potovanj z letalom družbe. Svoje početje opravičuje z dejstvom, da je ob tem v štipendijski sklad univerze Kolumbija nakazal 63.000 dolarjev.

Najbolje plačani direktorji - 9
Samuel Palmisan

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 7
ruckus 30.01.2011 11:40:10
Če so sposobni in dobičkonosni, zakaj pa ne. Če so družbam "prinesli" miljarde, je edino pravično, da oni dobijo svoj, pogodbeni,delež, pač pri njih se govori o milijonih!
 
mmicoo 30.01.2011 09:45:58
same mumije.., ne bodo dolg gledal številk, medtem ko bom jaz kakšno urco odtekel po gozdu in nato še kakšni dve na kolesu.., nič ne bom zapravil, samo bogatejši bom za mirno dušo.
 
ziva35 30.01.2011 09:37:13
Tale na 5. mestu pa ne samo, da ima dovolj denarja, tudi drugače ni slab za pogledat:))
extradeluxe 30.01.2011 07:49:21
pa noben ni plešast.
 
Gregor Stramič 30.01.2011 07:32:45
zakaj pa ni marka od fb-ja ?
 
edin.zn 30.01.2011 00:49:46
Nemoreš verjet-nobenga mlajšega od 50 let...
lunatetrka 08.05.2010 19:47:43
Svinjarija stoletja
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes