30.05.2015
LJ
26° / 11°

Saša Lendero: Je s petjem, glasbo in masažo že obogatela?

Priljubljena pevka se je pred leti podala tudi v poslovne vode. Ustanovila je podjetje Lendero&Co., ki se ukvarja z menedžmentom, urejanjem nastopov glasbenikov, ki jih zastopajo, in koncerti ter tudi z oglaševanjem in storitvami glasbene ter videoprodukcije. Saša je tako na lastni koži izkusila, kaj v Sloveniji pomeni biti podjetnik.

saša
Lasten posel je v Sloveniji vse prej kot zabava, priznava podjetnica. Foto: P.Predalič

Pravi, da so se razmere v državi od takrat, ko je agencijo ustanovila, drastično spremenile. Pa ne na bolje. “Najtežje ni bilo, ko smo začenjali. Zdaj je vedno težje! Strah prežema našo deželico na vseh nivojih, in to tisti pravi, preživetveni strah, ki preprečuje ljudem, da bi ustvarjali, začenjali stvari na novo, tvegali, se veselili in imeli radi življenje. V takem vzdušju je delo s poslovnimi partnerji zagotovo težje. Vsi se ves čas bojijo, da bodo nekaj storili narobe. Naša država deluje na tem, da išče napake in jih zelo strogo kaznuje, tudi če se vidi, da so nenamerne. Poleg tega se med ljudmi ne neguje več poštenosti, prijateljstva in solidarnosti. Namesto tega se že od otroštva načrtno spodbuja povsem drugačne vrednote – tekmovalnost, moč, zmagovanje… Zato se ljudje bojijo tudi drug drugega in si ne zaupajo več."

Kako pa bi ocenili poslovno okolje, ki trenutno vlada v Sloveniji?
Naj rečem samo to, da naša država in naši predpisi nikakor niso v spodbudo ali pomoč pridnim. Namesto tega omejujejo, predpisujejo, dlakocepijo, zamegljujejo in predvsem – kaznujejo takoj, ko se da. Da se pa pravzaprav vedno, saj je menda prav s tem namenom toliko predpisov nejasnih. Nobenega celovitega napotka, navodila ni, ko se na pristojne službe obračaš z vprašanji. Glede dajatev pa imam včasih, ko gledam okoli sebe in poslušam ljudi, občutek, da bi – če bi se dalo, obdavčili tudi dihanje in “uporabnino” srčnih zaklopk. Državni aparat je vedno bolj sam sebi namen. Birokracija na vsakem koraku. Kup bedastih predpisov, pomembne stvari pa ne delujejo!

Vse bolj 'na tapeti' je pri nas delovna zakonodaja. Kako vi skrbite za svoje delavce?
Nekateri so zaposleni redno, nekateri pogodbeno. Pri nas so predpisi pri zaposlovanju po mojem mnenju zelo neustrezni, saj delodajalcu povzročajo ogromne stroške in ga povsem omejujejo pri tem, da odpusti nepoštenega, lenega ali neustreznega delavca. Po drugi strani pa so tudi delavci v zelo slabem položaju, saj iz istih razlogov težko dobijo redno zaposlitev in so mnogokrat primorani v čudne oblike sodelovanja, če sploh želijo dohodek.

Ali za svoje zaposlene redno plačujete pokojninske in druge prispevke? Kako skrbite za svojo pokojnino?
Seveda plačujemo. Redno. Kako skrbim za svojo pokojnino? Rekla bi, da ne dovolj dobro! (smeh)

saša
Sašo skrbi stanje v državi. Foto: P.Predalič

Kako pogosto je pri vašem poslu povpraševanje po delu na črno? Organizatorji dogodkov še plačujejo 'na roko'?
Redko, saj že od začetka svojega poslovanja poslujemo zelo profesionalno, ravno zaradi mnogokrat neprofesionalnega odnosa naročnikov do glasbenikov. Za vse nastope so podpisane pogodbe ter večinoma avansno plačilo pred nastopom.

Nov zakon o delu na črno torej na vaše delo ne bi neposredno vplival …
Za našo agencijo se ne bi nič spremenilo. Mislim pa, da je smešno, da naša država dovoli in spodbuja propade ogromnih, svetovno znanih podjetij, izgubo tisočih in deset tisočih delovnih mest, kraje, prevzeme, navidezna rušenja in podobno, katastrofalno situacijo pa želi rešiti s predpisovanjem kazni ljudem, ki si pomagajo pri preživetju. Vsekakor je delo na črno v vsaki državi bolj ali manj preganjano, vendar pa mora država poskrbeti za to, da njeni državljani lahko normalno (pre)živijo brez dela na črno. Ali poznate kakšnega človeka, ki rad dela 12 ur na dan ter vikende in praznike? Jaz ga ne poznam!

Se kriza tudi v vašem poslu kaj pozna v številu nastopov in višini honorarjev?
Na žalost so v preteklih letih glasbeni kolegi, ki na trgu delujejo samostojno, tako zelo znižali cene nastopov, da smo morali tudi sami nekoliko spustiti cene. Prireditev je tudi na splošno manj kot pred leti, saj tudi prireditelji tožijo, da je predpisov in zahtev toliko, da raje sploh ne organizirajo prireditev. O zneskih pa seveda ne smem govoriti, saj so stvar zaupnosti med izvajalci in agencijo.

Se da v Sloveniji živeti samo od glasbe?
Od vsega, kar dobro in zelo pridno delaš, se da nekako (pre)živeti, a v pogovorih s kolegi ugotavljamo, da je v primerjavi s preteklimi leti potrebno 200 % več truda, časa in denarja, za 50 % manjši efekt dela. Žal!

Imate kaj težav z neplačniki?
Žal tudi! A je naša direktorica pri izterjavah večinoma kar uspešna.

Če bi imela neomejeno količino denarja, bi ... "Zapravljam sploh ne, ker nakupov ne maram preveč. Še najraje kupujem hrano ter opremo za dom. … Kupila pa bi si hišico ob morju."

Tako vi kot Miha sta avtorja oziroma soavtorja številnih uspešnic, ki so veliko predvajane tudi na radijskih postajah. Kako sta zadovoljna s prihodki od avtorskih pravic oziroma kako ocenjujeta delo Sazasa?
Nekaj časa sva na SAZAS gledala z veliko mero nezaupanja in skepticizma. Zdaj pa sva mnenja, da SAZAS absolutno deluje v interesu avtorjev in njegovo delo podpirava. Problem pa vidiva v načrtnem izrinjanju slovenskih pesmi iz radijskega etra, ki ga že nekaj let organizirano izvaja vplivna skupina ljudi, ki jim je to v velikem finančnem interesu. O tem zgovorno priča dejstvo, da se je še pred nekaj leti med prvimi desetimi najbolj vrtenimi pesmimi znašlo kar 8 slovenskih pesmi, medtem ko je danes prva slovenska “uspešnica” šele na 16. mestu. Zelo žalostno, vendar to nikakor ni posledica tega, da bi slovenski glasbeniki ustvarjali in izvajali vedno slabšo glasbo, v kar bi nekateri tako radi prepričali slovensko javnost.

Saša Lendero in Aria
Odkar je mamica, je čedalje bolj družbeno angažirana. (Foto: Sašo Kos)

Se trenutno bolj posvečate materinstvu in poslu ali tudi sami pripravljate kakšen nov projekt?
Trenutno sem multiustvarjalna (smeh). Vodim terapevtski center Aria, kjer s posebnimi kombinacijami terapij rešujemo različne težave (glavoboli, vrtoglavice, išias ...) in lajšamo ter odpravljamo bolečine, povezane s težavam s hrbtenico. Poleg tega pa se pripravljam na glasbeno zelo aktiven preostanek leta, saj nameravamo z našo ekipo do novega leta sprostiti v eter kar tri do štiri radijske single. Večinoma so že pripravljeni in komaj čakam, da jih poslušalci slišijo.

V tujini bi lahko že brezskrbno živela, v Sloveniji bo treba še delati!

Ste ena najuspešnejših slovenskih glasbenic, zato večina pričakuje, da se to pozna tudi na vašem bančnem računu.
Naj bo za osnovno sliko dovolj le-to, da bi v tujini z enim hitom, kot so bile pesmi Ne grem na kolena, Levinja, Mandoline, Luna ali Metulj, bila preskrbljena za večji del življenja. No, pri nas bom morala biti pa še zelo pridna. Znova … in spet in spet … (smeh)

Kako 'hud udarec' pa je bil za družinski proračun prihod otroka?
Hehehehehehe ... Tole je reakcija na trditev, da otrok tako in tako skoraj nič ne stane. No, NIČ ima bolj malo opraviti z realnostjo, saj samo varstvo, mi na primer že drugo leto zapored nismo dobili mesta v vrtcu – in skupaj z nami tudi mnogi, mnogi drugi, mleko in pleničke na mesec znesejo le malo manj kot 500 evrov. Seveda pa bi starši za svoje mladičke z veseljem dali še več, če bi le mogli.

Je bil prihod otroka povod za čedalje večjo družbeno angažiranost? Komentarjev, kot je bila pred časom reakcija na zakon o malem delu in zdaj na del zakona o preprečevanju dela na črno, ki govori o medsosedski pomoči, včasih nismo bili vajeni …
Raje bi bila samo brezskrbna mamica, a potem gre svet svojo pot in izgubiš pravico, da bi se pritoževal. Vsi skupaj bi se morali verjetno večkrat ozreti okoli sebe. … In, če bi se, bi se ob prvi, majceni omembi možnosti za sprejem zakona o medsosedski pomoči vsi odpravili na cesto in pometali z njihovih prestolov vse tiste, ki jim je nekaj takega sploh prišlo na misel.

V že tako skrajno tekmovalnem sodobnem svetu poskušajo iztrebiti še tisto malo prijaznosti, solidarnosti, humanosti in sodelovanja, samo zato, da bodo napolnili proračunsko luknjo, ki je nastala z odlivom milijonov in milijard in za katere se zdaj naenkrat vsi sprenevedajo, kot da ne vedo zanje. Jezi in žalosti me tudi to, da se Slovenci ne znamo organizirati, stopiti skupaj in odločno reči:"Dovolj!"

Ker gre za teme, ki se večinoma dotikajo spremembe politike, vam je morda že kakšna politična stranka ponudila sodelovanje?
Da. O sodelovanju še vedno premišljujem. Politike z vsemi izmikanji, lažmi in sklepanjem kompromisov, kar lepše imenujemo “diplomacija”, res ne maram. Rada ustvarjam! Upravljanje pa bi rada prepustila drugim, a takim, ki bi jim lahko zaupala.


 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 9
 
Libra77 24.05.2011 13:12:16
Ali poznate kakšnega človeka, ki rad dela 12 ur na dan ter vikende in praznike? Jaz ga ne poznam!

Saška, jaz pa ga poznam in njegov komad je že na Beatportovi lestvici na 9. mestu.
Razlika med vami in njim je ta, da producira s srcem in željo po uspehu, ne samo z željo po lastnem kreiranju dopoldneva in dohodka.
Preveč dolg članek za dekle, katere produkcija je v večini plagiatska in preveč preprosta za zapet, da pa se o smešnih lirikah ne pogovarjamo.
Podal sem odgovor zakaj Ne grem na kolena ne bo nikoli evergreen. Žal, nekdo zna peti, nekdo pa je piščal, moti me pa najbolj to, da se pa kot izjemna vokalistka tukaj predstavlja in tolče po državi, predenj tolče po svoji produkciji, ki je na nivoju Foxy Teens.
apolonti 24.05.2011 12:47:07
ljudje ne vedo kaj bodo danes jedli,če bodo sploh kaj tle se pa ene ženske delajo kako so boge.jao
 
starbuck 20.05.2011 10:41:01
:) boga Saška Audi V8,Mercedes V12 in ostale mašince niso glih pocen za kupit,vozit in vzdrževat.Takole bom reku,res je,da smo mal zadrti,v teli naši lepi deželici,ampak Saška dej roko na srce in se vpraši ali si res plačala vse davke od nastopov,managerstva in ostalih postranskih dejavnosti :).Draga Saška,naj jamrajo res tisti,ki jim gre slabo,ki na mesec zaslužijo toliko,kot ti, recimo porabiš za vzdrževanje lepote,pa brez zamere.
 
nada88 19.05.2011 08:22:23
bravo saša.prav imaš.sama hinavščina...
 
IvanaOrleanska 18.05.2011 22:03:08
pacce - popolnoma se strinjam. če gledamo raziskave, slovenci delamo pol leta samo zato, da plačujemo davke, pa ko bi od tega naši blagajni pol tud kej ostalo, pa na žalost nič. nič me ne čudi, da gredo ljudje živeti ven...
 
cicbolk 18.05.2011 10:23:20
solis77, Saša je verjetno mislila varstvo, mleko in pleničke. Zato je tudi povedala, da spet niso dobili prostora v vrtcu. Dajmo, dajmo malo vklopit možgane. Raje iskreno recimo BRAVO PUNCA, večina povedanega je čista resnica!
pacce 18.05.2011 08:55:43
moja frendica, ki je delala v UK kot varuška je hotla čez čas, ko si je nabrala par letne izkušnje odpret tu v naši zeleni deželici vrtec, se je fajn pozanimala (raziskovala) in bi ji požrešna naša država pobrala ves dobiček, je odprla vrtec v Belgiji in zdej živi lagano brezskrbno življenje in drugi delajo zanjo
 
solis77 18.05.2011 07:49:09
halo!!! 500 eur za plenice in mleko ta je pa res mal bosa (paket ne najcenejših plenic za en teden stane 20 EUR, mleko za en teden pa glih tok, če ne še manj)
 
solis77 18.05.2011 07:40:21
"z enim hitom, kot so bile pesmi Ne grem na kolena, Levinja, Mandoline, Luna ali Metulj, bila preskrbljena za večji del življenja."

Ja, v tujini bi bli njeni komadi res veliki hiti
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes