27.05.2015
LJ
20° / 11°

Prodal podjetje za dve milijardi in storil najbolj neverjetno stvar na svetu

Kaj bi vi storili, če bi imeli v žepu dve milijardi dolarjev (1,63 milijarde evrov)? Vam po glavi rojijo eksotični turistični kraji, jahte, glamurozne zabave in neskončno brezdelje. Vam že mogoče, toda Michael Rubin je, še preden je denar prispel na njegov račun, že odprl novo podjetje.

Michael Rubin
Michael Rubin in njegova izbranka, novinarka Nicole Lapin

Michael Rubin je leta 2011 svoje podjetje GSI commerce za dve milijardi dolarjev prodal eBayu. In marsikdo bi mislil, da je z vrečami denarja odjahal v sončni zahod. A gospod Rubin je ustanovil podjetje Kynetic in od eBaya nazaj odkupil tri manjša podjetja in jih v zgolj enem letu uvrstil med najboljša hitro rastoča podjetja na svetu.

Svojo poslovno pot je začel v kleti svojih staršev, kjer si je že pri 12 letih uredil smučarski servis. Pri 14 mu je oče kot porok omogočil, da je v nakupovalnem centru odprl prvo trgovino s smučarsko opremo. Ko se je vpisal v srednjo šolo, je bil lastnik že treh trgovin, v katerih so večinoma delali kar njegovi sošolci. Pri 16 si je kupil prvega porscheja. A že naslednjo zimo se je zaradi slabe prodaje znašel v velikih dolgovih. 120.000 dolarjev (90.000 evrov) mu je posodil oče, pod pogojem, da se vpiše na fakulteto. A Michael je z malo sreče in svojo poslovno žilico dolg poplačal neverjetno hitro in se tako izognil nadaljnjemu izobraževanju.

Pozneje je ustanovil podjetje KPR sports in pri 23 letih že izvedel prvi prevzem, ko je kupil proizvajalca ženske športne obutve Ryka sports.

S svojimi poslovnimi potezami je že večkrat presenetil svetovno javnost. Znana je anekdota, ko je poklical svojega bankirja in mu povedal, da je ravnokar kupil 200.000 športnih copat, vrednih 1,8 milijona dolarjev (1,35 milijona evrov). Ko ga je bankir vprašal, s čim je nakup plačal, mu je Rubin odgovoril: 'Zato vas pa kličem.'

Zadnje presenečenje je poslovni javnosti pripravil lanskega novembra, ko je zaposlil Scotta Thompsona, bivšega direktorja Yahooja, ki je službo izgubil zato, ker je lagal o svoji izobrazbi. Michael Rubin v tem ni videl nič slabega in meni, da je Scott, kljub laži še vedno izredno karizmatična oseba, ki bo poskrbela, da bo njegov novi posel rasel s kar 20-odstotno stopnjo rasti na leto.

Da je Michael storil pravo potezo, že kažejo ocene strokovnjakov, ki pravijo, da bi že danes lahko svoje novo podjetje prodal za enak znesek kot prvega, torej dve milijardi. A očitno 39-letnemu poslovnežu gore denarja ne pomenijo prav veliko.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

calculate
glossary
indexes
indexes