28.05.2015
LJ
20° / 8°

Slovenski brezposelni: A da bi šli delat za 750 € na mesec? Pa kaj še!

Slovenski sadjarji, vinogradniki in pridelovalci zelenjave te dni pospešeno iščejo sezonske delavce za delo v sadovnjakih, vinogradih in na poljih. Ob tem, da imamo v registru brezposelnih trenutno 107.000 ljudi, bi pričakovali, da pri tem nimajo težav. A se ne bi mogli bolj motiti.

Jabolka na veji
Kandidatov za obiranje jabolk ... (Foto: iStockphoto)

Načeloma so sezonska dela dobra priložnost za študente, brezposelne in upokojence, ki bi si radi nekoliko povečali mesečni proračun. Obogateli ne bodo – to je jasno –, a še posebej v kriznih časih pride prav vsak evro. Ali pa tudi ne …

Našteti ponudniki namreč delavce večinoma iščejo zaman. "Za obiranje jabolk plačam 4,5 evra na uro. Kličejo veliko, a ko jim povem, kakšno je plačilo, poleg tega dobijo še malico in nekaj jabolk po končanem delu, mi povedo, da jih ne zanima. Mlajši gospod mi je celo povedal, da naj se j***, ker za tako mizerno plačilo pa on že ne bo delal. Zaradi odkupne cene sadja si višjega plačila niti ne morem privoščiti."

Podobno nam povesta pridelovalec z območja Slovenskih Konjic in pridelovalka iz okolice Maribora. "Kličejo in sprašujejo za delo, a potem sem jim zdi osem ur obiranja na dan preveč, pretežko in preslabo plačano." On na uro ponuja 4 evre, ona 3,60, vsak od njiju potrebuje od 10 do 20 delavcev za približno en mesec. Ker delavce neuspešno iščeta že več let, jima pri obiranju na koncu pomagajo družinski člani in prijatelji.

Nekaj več povpraševanja po delu so opazili v podjetju Mirosad, kjer imajo kar 150 hektarjev velike nasade, za sezonsko delo pa potrebujejo okoli 160 delavcev. "Vendar imamo pri nas že več let ustaljeno ekipo domačinov in ljudi iz okolice, ki radi pridejo na delo," so nam povedali. Plačilo je 3,5 evra na uro.

V povprečju se da z obiranjem sadja na mesec zaslužiti od 600 do 750 evrov. A zanimanja ni. Sadjar, ki želi ostati neimenovan, pove, da so slovenski delavci pogosto tudi precej neučinkoviti. Ob že tako skromni ponudbi domače delovne sile za sezonska dela se zato pridelovalci ponavadi, če je družinskih članov in prijateljev premalo, zatečejo v tujino. Še posebej priljubljeni so delavci iz nekdanje Jugoslavije. Ti naj bi delali tudi od 30 do 40 odstotkov bolj učinkovito in za pol manj denarja, menda za od 2 do 3 evre na uro. Večinoma dobijo še topel obrok in brezplačno prenočišče.

Pivovarna Haler - 2
... in hmelja je izjemno malo. (Foto: Aljoša Kravanja)

Edina težava tujih delavcev je dolgo čakanje na potrebno dokumentacijo. Novi zakon o zaposlovanju in delu tujcev, ki velja od letošnjega aprila, je namreč prinesel številne spremembe. Za opravljanje sezonskega dela delodajalec in tujec skleneta delovno razmerje za določen čas. Če se delo opravlja do največ 30 zaporednih dni, se lahko sklene pogodba o delu, a največ trikrat v posameznem koledarskem letu. Je pa zakon sezonsko delo omejil samo na kmetijstvo in turizem ter prepovedal uporabo tovrstnih delavcev v gradbeništvu.

Po podatkih zavoda za zaposlovanje sicer največ delavcev, ki opravljajo sezonsko delo v Sloveniji, prihaja iz Hrvaške in BiH. Koliko jih je iz držav članic EU, ne vedo, ker ti za delo posebnih dovoljenj ne potrebujejo.

Zanimive težave s sezonskimi delavci imajo v krajih v bližini avstrijske meje. Tam je zanimanje manjše, ker zainteresirani slovenski delavci raje delajo pri sosedih. Po svoje razumljivo. Pobrskali smo po bazi EURES in našli veliko ponudb za sezonsko delo v Avstriji, plačilo pa je višje od tistega v Sloveniji – od 6 do 7 evrov na uro.

Več o tem, kako sezonsko ali redno delo s pomočjo baze EURES najti v Sloveniji ali tujini, najdete tukaj!

Pridružite se nam na Facebooku! 

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 155
 
Maja_m3 04.02.2014 13:47:41
Bodimo odprti - tujci imajo prednost.
 
Maja_m3 04.02.2014 13:39:20
Lahko mi plačate tudi v jabolkah, če ne morete prodat...ima nas ki nas taki napisi res žalostijo!
 
Maja_m3 04.02.2014 13:36:35
Hvala za -3 glasa! Očitno je vam delavci mankajo:d
 
Maja_m3 04.02.2014 13:31:06
Jedini je problem to da se tujci marljivo pritožujejo da jim je dolgo treba čakat na delovna dovoljenja, dokler Slovenci marljivo delajo za še kako manjši denar. To je stvar mentalitete. Tujci se obupano želijo prikazat kot neke "žrtve", Slovenci pa trpijo in komentirajo "kaj čemo". Če bi samo peščico totih Slovnecev zaposlili , ki so že zadnje upanje izgubili da bodo do kake službe prišli, bogi tujci bi res ostali brez delovnih dovoljenj...kaj čemo:d Prosim, začnite oglase objavljat tudi tukaj, in ne samo v tujini...več denarja bomo imeli, težje bomo izumrli! So imena totih tujcev, ki nas vse "prekašajo" v nabiranju sadja tudi anonimna? Če so tako pridni, živa škoda, ane? Pa podatki o tem, ali omenjeni istočasno dobijo kako socijalno podporo v svojih državah, ali mogoče bolniške ali letne dopuste tudi?
 
a.kralj1994 29.09.2013 15:42:36
ŽIVIM PA NA PRIMORSKEM!!!
 
a.kralj1994 29.09.2013 15:41:53
JAZ VEM,DA GREM ZA TAK DENAR DELAT...KER SEM BREZPOSELEN SIGURNO...TO SO SPET KAKE BUČE NAŠIH NOVINARČKEV, KI SO PLAČANI OD POLITIKOV!!! MEN POVEJTE NA KOGA NAJ SE OBRNEM IN KAM NAJ POKLIČEM PA SE JAVIM IN GREM DELAT. SAMO POVEJTE MI KAK KONTAKT?!?!?!?!?!
Kathia84 12.08.2014 20:23:40
ja tudi mene zanima kontakt grem takoj delat. Sem redča jabolka za skoraj pol manj denarja. Ker sem brezposelna grem z veseljem, ker 750 eurov je za mene ogromno denarja. Toliko nisem dobila ko sem bila v redni službi
 
mertseger 27.09.2013 09:52:34
Če ne bi imel drugega bi delal tudi to ampak za 700 € se ne morem na drug konec slovenije vozit ker bo šlo vse samo za bencin.
Maja_m3 04.02.2014 13:35:13
Delodajalec je ZRAVEN plače dolžan krit tudi potne stroške. Če jih pa raje da kakemutujcu, potem ni noben čudež, da želi anonimen ostat.
 
hrška 21.09.2013 14:35:06
Oni ne morejo najti delavce, Delavci pa oglase:d
 
hrška 21.09.2013 14:34:22
Anonimni...javite se!:d
 
Maja_m3 21.09.2013 14:22:21
Prosim, če kdo pozna koga za obiranje sadja, sladoled@yahoo.com. Velja tudi za naslednje leto, če je sedaj vse zaseeno, samo na se nekdo oglasi! Lp
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes