24.05.2015
LJ
18° / 8°

Ni se znal zadržati!

Razgovor za delo je za marsikoga izredno stresna situacija. In včasih se zgodi, da v želji, da bi naredili vtis na prihodnjega delodajalca, izustimo ali naredimo tudi kaj šokantnega.

Zakaj se ljudem dogaja, da se na razgovorih za delo ne znajo zadržati in s svojimi možnimi delodajalci delijo tudi stvari, ki tja nikakor ne sodijo, bi težko opredelili. Strokovnjaki se strinjajo, da je za veliko izrečenih traparij kriv stres. Tudi vsakodnevno objavljanje vsega, kar se nam mota po glavi, na družbenih omrežjih da marsikomu občutek, da lahko tudi na razgovoru spregovori popolnoma brez zadržkov. A včasih je bolje držati jezik za zobmi.

Na karierni spletni strani FINS so zbrali nekaj ekstremnih, a vendarle resničnih primerov, ki vam jih ponujamo malce za zabavo, malce v poduk.

pisarniški pretep

'Hodim na tečaj obvladovanja jeze, ker sem udaril sodelavca.'
Karierna svetovalka, ki je za ameriško podjetje iskala primerne kandidate za delo od doma, je med razgovori izvedela tudi cel kup stališč o rasah, neenakosti med spoloma, različnih starostnih skupinah itd. Najbolj pa jo je presenetil kandidat, ki je priznal, da je prešnjo zaposlitev izgubil, ker je udaril sodelavca. Sicer naj bi obiskoval tečaj za obvladovanje jeze, a se je iz preventive raje odločil, da si bo poiskal delo, ki ga bo lahko opravljal od doma.

'Ah, nič hudega. Ravnokar sem vzel pomirjevalo.'
Karierna svetovalka Lisa Chenofsky Singer je že večkrat naletela na kandidate, ki so zaradi treme pred razgovorom vzeli pomirjevala. Nekateri celo občutno preveč. Posledice, kot so počasen govor in neodzivnost, zagotovo ne bodo navdušile delodajalcev. Kot je dodala Chenofskyjeva, vodja razgovora ob tem nehote pomisli na zdravstvene težave kandidata ali pa celo na kakšno obliko zasvojenosti.

'Samo malo me srbi.'
Skoraj tragična je zgodba kandidata, ki je prišel na razgovor za delo vodje prodajnega oddelka v večjem ameriškem podjetju. Glede na življenjepis in prvi del razgovora je bila služba že skoraj njegova. Nato pa je z roko segel v nogavico in se začel praskati po podplatu. Karierna svetovalka, ki je razgovor vodila, se je ob tem zamislila, kaj vse bi se lahko zgodilo na sestankih s strankami in nova zaposlitev je šla po vodi. Vrtanje po nosu, čiščenje ušes in praskanje različnih delov telesa so stvari, ki nikakor ne sodijo ne na razgovor ne v širše poslovno okolje.

par
Domače težave vašega delodajalca ne zanimajo. (Foto: iStockphoto)

'Oprostite, ker sem zamudila. Sem se ravno prepirala z možem.'
Lisa Chenofsky Singer je na enem izmed razgovorov naletela na žensko, ki je zamudila 20 minut, svoj pozen prihod pa upravičila s stavkom: 'Oprostite, ker sem zamudila. Sem se ravno prepirala z možem.' Ko jo je Lisa vprašala, če se to dogaja pogosto, je kandidatka odgovorila, da je zaradi tega izgubila prejšnjo zaposlitev, ob tem pa še dodala, da njen prejšnji delodajalec ni imel nobenega razumevanja za družine.
Delodajalec zagotovo ne bo hotel zaposliti nekoga, ki bo svoje domače težave prinašal na delo, ob tem pa celo pričakoval, da bo delodajalec toleriral stalno zamujanje iz osebnih razlogov.

'To podjetje se vodi na popolnoma napačen način.'
Lastnica manjšega podjetja je na razgovoru od enega izmed kandidatov slišala, da je njegovo mnenje, da se podjetje vodi na popolnoma napačen način ter takoj naštel nekaj sprememb, ki bi jih uvedel. Ko mu je njegova sogovornica vljudno razložila, da ne bo primeren za njihovo podjetje, ji je zabrusil, da bo poklical kar lastnika podjetja in mu povedal, zakaj bi moral dobiti njeno službo. Streznil se je šele, ko mu je sogovornica razložila, da se je ravnokar pogovarjal z lastnico podjetja in da njegovo ponudbo vljudno zavrača.
 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes