25.05.2015
LJ
21° / 10°

Steve Jobs je delal za EN dolar, njegov naslednik Tim Cook dobi 59 MILIJONOV

Legendarni Steve Jobs bo predal vajeti računalniškega giganta Appla v roke Timu Cooku, ki je do sedaj že dvakrat zamenjal Jobsa na čelu Appla. Kaj morate vedeti o njem?

tim cook
Tim Cook je lani zaslužil 59 milijonov dolarjev.

Dosedanji operativni direktor računalniške družbe Apple Tim Cook bo prevzel vodenje proizvajalca mobilnih telefonov iPhone od ustanovitelja in dolgoletnega direktorja Stevea Jobsa. Tim Cook je vodil Apple že v času dveh bolniških odhodov Stevea Jobsa, ko se je slednji boril za svoje zdravje. Prvič ga je zamenjal leta 2004, ko se je Jobs boril z rakom, drugič pa leta 2009, ko je moral Jobs prestati operacijo presaditve jeter. Obakrat je v obdobju njegovega vodenja Applova delnica pridobila na vrednosti.

Tim Cook že nekaj let vodi Apple, bi lahko rekli. Cook namreč kot operativni direktor skrbi za dnevne operacije družbe, ni pa vizionar za kakršnega velja Steve Jobs. To se vseeno tudi v prihodnosti ne bo spremenilo, saj Jobs ostaja na mestu predsednika nadzornega sveta.

Tim Cook je deloholik razkriva njegov profil iz leta 2008 pri reviji Fortune. Njegov menedžerski slog je zelo operativen.

Tim Cook pozna Apple bolj kot vsi drugi, razen Stevee Jobsa. Pri Applu se je zaposlil leta 1998 in dodobra pozna in razume Applovo poslovno strategijo. To je že večkrat dokazal s svojimi govori. Pred dvema letoma, ko je Jobs napovedal ponoven odhod na bolniško, je Cook dejal: 'Verjamemo, da smo na svetu zato, da proizvajamo odlične proizvode in to se ne bo spremenilo. Vedno se osredotočamo na razvoj. Verjamemo v preprostost, ne kompliciranost. Tisoč novim projektom lahko rečemo ne, zato da se lahko osredotočimo na nekaj projektov, ki so za nas resnično pomembni.

tim cook steve jobs
Operativni direktor Tim Cook (levo) bo prevzel vodenje Appla od Steve Jobsa.

Tim Cookova prepoznavnost se je povečala, ko je za Apple opravil več javnih nastopov. To zimo je naprimer predstavljal Apple, ko je mobilni operater Verizon napovedal iPhone. V imenu Appla vse več javno nastopa na predstavitvah novih proizvodov, njegova prisotnost na tiskovnih konferencah o poslovnih rezultatih pa je že stalnica.

Tim Cook za svoje delo prejema bogato plačilo. Za razliko od Stevea Jobsa, ki prejema plačo v višini enega dolarja, je Cook lani zaslužil 59 milijonov dolarjev oziroma 41 milijonov evrov plače.

Tim Cook se bo v čevljih vizionarskega Stevea Jobsa verjetno čisto dobro znašel, vsaj glede operativnega vodenja računalniškega giganta Apple. Čas pa bo povedal, če bo znal razmišljati tako vizionarsko kot legendarni Steve Jobs.

Odstop Stevea Jobsa s čela računalniške družbe Apple je na borzah v ZDA povzročil izbris 52 milijard dolarjev premoženja.

tim cook steve jobs
Čas bo povedal ali bo Cook znal razmišljati tako vizionarsko Jobs.

Nas že spremljate na Facebooku?

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
tomazzek 26.08.2011 10:59:23
Kakšno nategovanje! Izbris KATERIH 52 MRD PREMOŽENJA? Je mogoče kaj pogorelo? Gre za izbris nečesa, kar ni nikoli obstajalo! Takšen način vrednotenja in prodajanja nečesa kar ne obstaja je pahnilo svet v krizo. Trgovanje z delnicami, ki predstavljajo le občutek o tem, koliko je nekaj vredno, bi bilo treba preprosto prepovedati.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes