24.05.2015
LJ
18° / 8°

Študent je lahko tudi podjetnik!

Bo malo delo res omejilo zaslužke študentov? Marsikateri študent ne ve, da že sedaj lahko registrira dopolnilno dejavnost, ki mu omogoča služenje brez mej.

mlad poslovnež
Na podjetniško pot lahko brez večjih stroškov stopite že v študentskih letih.

Ste vedeli, da lahko vsakdo s statusom študenta odpre tudi dopolnilno oziroma popoldansko dejavnost, po domače povedano s. p.? Včasih se je takemu statusu reklo popoldanska obrt, danes dopolnilna dejavnost. Odpre oziroma registrira jo lahko vsak, ki ima zdravstveno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje na drugačen način, torej redno zaposleni s polnim delovnim časom, upokojenci in kot napisano študentje.

Študentje lahko tovrstno obliko dejavnosti izkoristijo, če opravljajo delo za različne naročnike in se želijo izogniti nekaterim omejitvam, ki jih postavlja delo preko študentskega servisa. Bistvena razlika je predvsem pri dohodnini, saj si lahko študent s pametnim poslovanjem, kljub višjim zaslužkom, močno zniža osnovo za dohodnino. Sama registracija dopolnilne oziroma popoldanske dejavnosti je brezplačna in jo lahko vsak dan opravite na kateri izmed številnih VEM točk (seznam VEM točk). Za registracijo potrebujete zgolj osebni dokument in davčno številko, ki bo poslej tudi vaša podjetniška davčna številka. Postopek za vas brezplačno opravi svetovalec v nekaj minutah. Kljub temu da je postopek silno enostaven, se o morebitnih dvomih, ki se vam porajajo, s svetovalcem najprej pogovorite. Če ste lastnik katerega izmed spletnih digitalnih potrdil (sigen-ca, Halcom-ca, Poštar-ca, AC-NLB), pa lahko registracijo opravite kar preko interneta na naslovu http://evem.gov.si, kjer boste našli tudi vse potrebne podatke in dodatno pomoč za svojo podjetniško pot. Ob registraciji je dobro vedeti, koliko dobička načrtujete, saj se boste morali na začetku odločiti, kolikšno akontacijo dohodnine boste mesečno nakazovali na svoj račun pri davčni upravi. Ob tem bodite pozorni, da se v želji po varčevanju ne boste odločili za prenizek znesek, saj se vam to utegne maščevati ob obračunu dohodnine. Davčno upravo boste morali obvestiti, za kakšno računovodstvo ste se odločili – eno ali dvostavno. Če vaš prihodek ne bo presegal 42.000 evrov letno in ne boste takoj zaposlili treh ljudi, se lahko odločite za enostavno računovodstvo, ki je lažje, manj zahtevno in cenejše. S potrdilom o vpisu v poslovni register Slovenije lahko pri eni izmed bank odprete poslovni račun. Banke imajo različne ponudbe bančnih računov, ki se med seboj razlikujejo glede na: stroške odprtja računa, mesečne stroške vodenja računa in provizije, ki vam jih zaračunajo ob transakcijah. Če bo preko vašega računa potekalo veliko prometa, morate paziti predvsem na višino provizij. Če predvidevate le malo oziroma občasen promet, potem poskrbite, da boste plačevali čim nižje stroške vodenja računa.

Študentki
Študenti lahko služijo brez omejitev (Foto: Reuters)

Stroški, ki še nastanejo ob registraciji dopolnilne dejavnosti, so plačevanje pavšalnih zneskov zavodu za zdravstveno zavarovanje in zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ti stroški znašajo 30,33 evra za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter malo manj kot 99 evrov za zdravstveno zavarovanje.

Ali naj bom zavezanec za DDV?

Ob registraciji se boste morali odločiti, ali boste plačevali davek na dodano vrednost ali ne. Kaj pomeni DDV? Recimo da ste pri svojem dobavitelju kupili računalniški monitor, za katerega vam je zaračunal 300 evrov in 20 odstotkov DDV. Plačali ste mu 360 evrov. Vi kot podjetnik ste našli boljšega kupca, ki ste mu monitor prodali za 400 evrov (res ste dober podjetnik!) in prav tako zaračunali z zakonom določenih 20 odstotkov DDV. Na vaš račun je tako prišlo 480 evrov. Razlika je 120 evrov. Od tega je 100 evrov vaš podjetniški zaslužek, 20 evrov pa boste odvedli davčni upravi kot plačilo davka na dodano vrednost. Davek, ki vam ga je zaračunal dobavitelj, se imenuje vstopni davek, davek, ki ste ga zaračunali vi, se imenuje izstopni davek. Vi kot podjetnik se lahko odločite, ali boste zavezanec, torej plačnik DDV, ali ne, le če vaši prihodki v letu dni ne presežejo 25.000 evrov, drugače ste se na davčni upravi dolžni registrirati kot davčni zavezanec.

Pazljivi pa morate biti, če status študenta izgubite (prav tako, če izgubite redno zaposlitev), saj se morate v tem primeru v osmih dneh samozaposliti oziroma plačevati prispevke za zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko zavarovanje kot samostojni podjetnik.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 6
 
Cofar 21.05.2010 12:33:04
Evo studenti... odprete s.p. pa se lahko trzte kot kelnarji po slovenskih pubih, lokalih itd... :) ni treba, da studentski servis vlece dnar :)
bibi266 21.05.2010 08:43:06
ja pri nas jih tako veliko sedi na dveh stolčkih
matildica 20.05.2010 23:20:25
čisto prav.kar naj poizkusijo delati na svoje, a tukaj pa bodo morali tudi davke plačevati.
tudi v privatizmu ne pada denar z neba.
Rok Leban 20.05.2010 09:55:20
Ja koliko stvari pa izgubite z s.p. pa ste pozabli napisat.
___ 19.05.2010 11:40:20
Oderuški prispevki so glavni razlog da se veliko bolj splača zaposliti v neko socialno firmo "kar tako" zgolj zato da ti firma škrtari pri plači, plačuje malo denarja (če si pameten jim temu primerno tudi malo delaš) ter plačuje prispevke. Potem pa odpreš popoldanski s.p. in z minimalnim ropanjem s strani države (35€ mesečno) delaš pravi denar na s.p. (ki pa ga seveda moraš v knjigah pravilno prikazati, da je na koncu dohodnina = 0, to je pa stvar dobre računovodje).
Mali_Piko 13.02.2009 17:00:41
Tale Cekin.si pa glih ne bo komentatorsko dejaven, kot 24ur.si.

Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes