27.05.2015
LJ
20° / 11°

Tako si boste 'priklikali' sanjsko službo!

David je službo nepričakovano izgubil v petek. 11 dni pozneje je že imel novo, čeprav iskanje službe večinoma traja od nekaj tednov do več mesecev. Pri marsikomu tudi več let. In kako mu je uspelo? Uporabil je socialna spletna omrežja.

veselje
Lotite se iskanja dela s pomočjo spleta in socialnih omrežij.

Dobrodošli v novem svetu iskanja zaposlitve. Dnevi, ko je bil edini način brskanje med časopisnimi oglasi in obiskovanje svetovalca na zavodu za zaposlovanje, so namreč nepreklicno mimo. Prostih delovnih mest je malo, boj zanje hud, zmagajo pa … Žal ne nujno najboljši, ampak predvsem najbolj spretni. Lahko ste namreč še tako dobri na svojem področju, a služba sama na vaša vrata ne bo potrkala.

'Sodobni' iskalci zaposlitve so se preselili na splet. Poleg množice spletnih oglasnikov, dejstva, da številna podjetja prosta delovna mesta objavljajo na svojih spletnih straneh in množice zaposlitvenih portalov, kjer lahko svoj življenjepis z referencami vred dodate v njihovo bazo, je vse več takšnih, ki službo uspešno najdejo s pomočjo spletnih socialnih omrežij, kot so Facebook, Twitter, LinkedIn in podobno, čeprav marsikdo iskanje službe – resno delo – ne poveže s tovrstnimi omrežji, kjer ljudje 'svetu' ponavadi sporočajo, kaj so pravkar pojedli in koliko miši je danes ulovila njihova mačka.

Kako se lotiti iskanja?

'Internetnemu iskanju dela' namenite četrtino časa, ki ga na dan porabite za iskanje službe. Če delate na področju računalništva, pa tudi polovico.

Kot edini zaposlen v družini, kjer sta imela z ženo še tri otroke, ki so obiskovali osnovno šolo, odplačevala pa sta tudi stanovanjski kredit, je bilo Davidu kristalno jasno, da novo službo potrebuje nujno in hitro. "Iskanja sem se lotil tako, da sem najprej poklical vse prijatelje, ki so delali v isti branži. Seveda čez vikend ni bilo nobenih jasnih odgovorov, so pa rekli, da se bodo pozanimali.“ Kot na novo brezposeln je imel David naenkrat dovolj časa za nekaj brezciljnega brskanja po spletu.

Tudi za kratek obisk svojih, sicer skoraj nikoli uporabljanih profilov na omrežjih Facebook, LinkedIn in Twitter, kjer je opazil, da je eden izmed njegovih prijateljev objavil, da ima znanca, ki išče službo. To mu je dalo idejo, da je prenovil svoj profil na strani LinkedIn, kjer ljudje objavljajo svoje delovne reference, zanimanja, spretnosti in znanja ter na Facebooku s prijatelji delil novico, da išče službo.

Razgovor za delo
Razgovor za delo. Pa če do njega pridete tako ali drugače - ne bo se mu dalo izogniti. (Foto: iStockphoto)

Že v ponedeljek, torej prvi delovni dan po odpovedi, ga je poklical prijatelj in po povedal, da pozna nekoga, ki bi ga lahko zaposlil. Žal njegova znanja niso ustrezala zahtevam razpisanega mesta. "Tako pač je, a vseeno vpliva na razpoloženje. Najprej ti nekdanji delodajalec reče, da te noče več, potem pa moraš še na vrsto intervjujev za novo službo. Večinoma te bodo spet zavrnili. Pretirano dobro se pa človek ob tem res ne počuti.“ Čeprav na Twitterju ni bilo kakšnega velikega odziva v smislu ponudb za delo, pa je tam spoznal veliko ljudi, ki so prav tako iskali delo. "Izmenjevali smo izkušnje in se bodrili med seboj. Zaradi skrbi, ki jih je povzročila brezposelnost, ponoči nisem mogel spati. Ugotovil sem, da ima marsikdo enak problem. Tako smo si na Twitterju napisali nekaj vzpodbudnih sporočil … In je pomagalo. Kot nekakšna podporna skupina.“

Statistika Davidovega iskanja po enem tednu je bila, da je imel že šestnajst telefonskih razgovorov, a pravih rezultatov še ni bilo, se je pa za vsak urejen razgovor prijateljem zahvalil na socialnem omrežju. "Res sem jim bil hvaležen.“ Iskanju službe je na dan posvečal okoli 9 ur. Na socialnih omrežjih je vsak dan dvakrat poročal, kako napreduje iskanje dela.

Splet vam bo morda pomagal na poti do razgovora. A tam boste stvari še vedno morali opraviti 'po starem'. Zato se na razgovor dobro pripravite.

In potem se mu je nasmehnila sreča. Nekdanja sodelavka mu je na Facebook napisala nagajivo sporočilo, da je "globoko užaljena, ker za novo službo ni prosil nje“. "V resnici na to nisem niti pomislil. Ko sem jo spoznal, je bila še študentka in jaz sem jo v nekdanjem podjetju uvajal v delo. Bila je tudi mnogo mlajša. Pravzaprav sem pozabil, da je vmes doktorirala in v nekem drugem podjetju že dvakrat napredovala,“ pravi David, ki je imel naslednji dan osebni razgovor za delo, dan pozneje pa službo. "Uspešno iskanje službe je večinoma še vedno odvisno od števila 'vez in poznanstev', ki jih imate. Pošiljanje prošenj na slepo v mojem primeru ni bilo uspešno, saj večina ni niti odgovorila.“

internet in alkohol
Če s pomočjo socialnih omrežij iščete službo, pomislite, kaj in v kakšnem stanju običajno pišete na njih. Ne zapravite svoje priložosti zaradi neumnega 'sporočilca'. (Foto: iStockphoto)

Kaj o socialnih spletnih omrežjih menijo delodajalci?

Da ima Twitter potencial tako na oglasnem kot kadrovskem področju, ugotavljajo v vse več podjetjih. Mnoga podjetja tako prav tukaj, pa tudi na kakšnem drugem spletnem omrežju, kamor so vključena, objavljajo prosta delovna mesta. Tako takoj in iz prve roke izveste, če iščejo nove sodelavce. Čeprav niste brezposelni, pa vam je zelo jasno, v katerem podjetju si želite delati, se s tem podjetjem "spoprijateljite“ na Facebooku ali pa mu "sledite“ na Twitterju.

Nemški strokovnjak za socialna omrežja Tim Schlüter razlaga: "V primeru Facebooka boste dejstvo, da iščete službo, kakšno in podobno, povedali vašim 'facebook prijateljem'. Pri Twitterju je nekoliko drugače. Vaša tamkajšnja sporočila lahko načeloma vidi kdor koli, ker jih 'najde' tudi Google. To pa je osrednja prednost, saj lahko oseba, ki v podjetju išče nove delavce, tudi tako izve marsikaj o iskalcu dela. A če se boste iskanja loili na katerega izmed obeh načinov, potem prej pomislite, kakšne 'neumnosti' – od pol golih fotografij do žalitev prejšnjega šefa – že imate v svoji Facebook zgodovini, in poskrbite, da vaš nov 'prijatelj', potencialni delodajalec tega ne bo videl. In vedno premislite, kaj pišete na Twitter.“
 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

calculate
glossary
indexes
indexes