22.05.2015
LJ
13° / 9°

Ups! Hrvaška na nogah zaradi Facebook fotografij katoliških dijakinj!

Na hrvaškem razburja škandal, po katerem naj bi nekaj učenk katoliške gimnazije ostalo brez izobrazbe.

fb
So mladi na spletu preveč predrzni? (Foto: Facebook)

Dijakinje gimnazije Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba, so se pred dnevi zabavale s prijateljicami. Kot kaže, je bilo nekaj alkohola in malo oblačil. Končni rezultat pa so bile fotografije v miniaturnih kopalkah, ki so končale na Facebooku.

Zabava se je po poročanju Jutarnjega, slabo končala za vsaj eno izmed njih, saj so bili kmalu po objavi fotografij v šolo poklican njeni starši. Dekleta zdaj trdijo, da jim je vodstvo šole, skupaj s komentarjem 'poglejte, kaj počnejo vaši otroci', pokazalo tudi sporne fotografije.

Starši nad videnim niso bili navdušeni, prijateljice dekleta pa zdaj trdijo, da je naslednji dan prišla v šolo polna modric. Vir škandala je seveda vprašanje, katere zakone o zasebnosti je šola prekršila s tem, ko so staršem pokazali Facebook fotografije njihovega otroka. Ravnateljica je prepričana, da je ravnala prav, saj je svetovni splet kraj, kjer se dogaja veliko vrstniškega nasilja, zato želijo otroke opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša neprevidno vedenje na internetu.

Del javnosti pa je seveda prepričan, da si dekleta za sporne fotografije ne zaslužijo opomina, ukora, možnosti izključitve in niti slučajno tega, da šola o tem obvešča starše, čeprav gre za mladoletnice. Gre namreč za kršenje otrokove pravice do zasebnosti. Kako zaseben je Facebook pa je seveda že drugo vprašanje.

Angie
Angie Varona svari mlade, naj ne ponavljajo njenih napak. 'Si predstavljate grozo, ko te fotografije gledajo tudi vasi profesorji, novi znanci in nekega dne šefi ali sodelavci?'

Uničeno življenje zaradi seksi fotografije

S pravico do zasebnosti otrok, ki se ne zavedajo, kakšne so lahko dolgoročne posledice, se nikakor ne strinja Američanka Angie Varona. Nekoč je bila vesela najstnica, ki je sanjala o potovanjih in študiju. Danes je stara 17 let. Vsak teden obišče psihologa, kamor koli gre, jo spremlja odrasla oseba, izpisala se je iz šole in ima domače učitelje. Vsak dan vse ključavnice zaklene vsaj trikrat.

Angie je pred tremi leti posnela nekaj fotografij, na katerih je lepa najstnica v kopalkah in jih poslala fantu. Niso imele neposredne seksualne konotacije. Po vdoru v njen spletni račun, pa so se fotografije po spletu razširile kot požar. Ko je svoje ime nazadnje vpisala v Google, je za našel 356.000 zadetkov!

Angie ves čas nadlegujejo moški, ki izbrskajo njen spletni ali domač naslov ali pa telefonsko številko. Širjenja fotografij ne more ustaviti, pravi pa, da se je spremenila v živčno razvalino. Pravi, da si je z neprevidnostjo uničila življenje in opozori na 14-letnega Jameyja Rodemeyerja, ki je zaradi nadlegovanja na spletu kasneje storil samomor.

Univerze in delodajalci so postali detektivi

Potem pa je tukaj še ameriška raziskava, po kateri vsaj 30% univerz pred sprejetjem preveri še spletno aktivnost in zgodovino bodočih študentov. 'S tem po svoje ni nič narobe, saj gre za prestižne ustanove, ki na ta način ščitijo svoj ugled, ki so ga gradile dolga desetletja,' je prepričan eden od raziskovalcev.

Na drugi strani pa je seveda dejstvo, da bo po tej selekciji marsikdo zaradi objavljanja moralno ali celo zakonsko spornih fotografij, ostal pred vrati želene šole. Kot se je to že zgodilo komu, ko je prosil za službo Delodajalci namreč zaposlene na spletu preverjajo še raje kot univerze študente. To naj bi namreč počelo kar 80% delodajalcev.
Kaj pa menite vi? Imajo šole pravico nadzirati spletne aktivnosti učencev in v primeru potencialne nevarnosti obveščati starše ali ne?

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 7
 
Wolf2000 02.10.2011 18:17:52
123
lunatetrka 02.10.2011 08:08:47
Na splet se daje samo kakšne dve normalne fotke pa je
Smallville2011 01.10.2011 17:50:44
Nemoralno,nemoralno,nemoralno jaz bi jih poslal na kmetijo delat pyzda.
 
snikrs 01.10.2011 17:13:06
neee naša pa že ni taka. a pol je ta na slikah sosedova? :)
 
soy bondadoso 01.10.2011 16:37:26
"zato želijo otroke opozoriti na nevarnosti"...lepo, a ko jim pa fari rinejo prste in še kaj druzga med noge je pa vse ok?? da jim j...m jaz kaj!! pač, je samo človek, v razvoju, hormoni delajo, pohota, pa strasti tudi.. a če bodo v pulijih okol hodile bo pa ok??
pijanec22 01.10.2011 15:37:13
to se dogaja samo zato, ker so ljudje zlobni in se najraje ukvarjajo z življenji tujih ljudi.
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes