27.05.2015
LJ
20° / 10°

Vam gre zaradi službe na bruhanje?

Vsak dan osem ur preživeti na istem mestu, v istem okolju, z istimi ljudmi ob istem delu je lahko za marsikoga neznosno. Raziskave kažejo, da gre nekaterim samo ob misli na to na bruhanje.

Monotonost, ki jo prinaša večletno delo na istem delovnem mestu, v istem okolju in z istimi ljudmi je lahko ubijajoča. Če je vaše delovno okolje še neurejeno in neprimerno delu, ki ga opravljate, se to lahko odrazi v pomanjkanju motivacije, boleči glavi, pekočih očeh ali celo kakšnem hujšem bolezenskem stanju ali celo depresiji.

Ste že pomislili kaj lahko storite sami za boljše počutje na delovnem mestu? Z malo domišljije in aktivnosti lahko marsikaj spremenite.

Najbolj odštekane pisarne-3
Delo ali zabava? (Foto: chillout.com)

Poskrbite za pospravljeno in urejeno delovno okolje
Ne zanašajte se na to, da bo čistilka pospravila vašo mizo ali celo predale. Poskrbite, da boste imeli na mizi dovolj prostora za roke, da bodo stvari, ki jih pogosto potrebujete, blizu, predvsem pa, da na mizi ne bo nepotrebnih stvari, kot so lončki kave, plastenke vode, časopisi za mesec dni nazaj in dokumenti, ki bi jih že davno morali arhivirati ali uničiti. Če niste najbolj vestni, si vsaj ob koncu delovnega tedna vzemite čas za pospravljanje. Tako bo začetek novega tedna zagotovo bolj prijeten.

Miza
Redkokje vam bodo pustili, da si boste sami izbrali delovno mizo. Najbolj verjetno je, da jo boste podedovali od zaposlenega pred vami, ali pa boste pač dobili tako, kot jih imajo vsi vaši sodelavci. Toda kaj bo na mizi, je v veliki meri odvisno od vas. Rože, fotografije priljubljenih ljudi, krajev ali celo domačih živali, koledar po lastni izbiri, zvonjenje namiznega telefona, vse to lahko naredi vaše delovno okolje veliko bolj prijazno.

Najbolj odštekane pisarne - 2-4
Bi se v tem delovnem okolju dobro počutili? (Foto: chillout.com)

Stol
Izbira primernega stola je izredno pomembna za vaše počutje na delovnem mestu. Posledice dolgotrajnega sedenja na neprimernem stolu imajo lahko velike posledice tako za vaš hrbet kot splošno počutje. Poskrbite za pravo višino stola. Podprt morate imeti hrbet, roke morajo biti na pravi oddaljenosti od mize, tako da lahko dosežete tipkovnico, miško in telefon. Pa pazite, da stola ne dvignete previsoko, kajti noge vam ne smejo bingljati. Če ne gre drugače, si za noge omislite podporo.

Prenosniki
Prenosniki so v modi. So vedno manjši in tanjši. Toda kljub temu, da so prenosniki zelo priročni, pa je za vsakodnevno dolgotrajno delo še vedno priporočljivo uporabljati ločeno tipkovnico, miško in večji zaslon. Hvaležne vam bodo dlani, zapestja in oči.

Monitor
Celodnevno "buljenje“ v monitor lahko predvsem pri ljudeh z občutljivimi očmi povzroči pekoč občutek v očeh ali pa celo glavobole in težave s koncentracijo. Če že ne morete vplivati na velikost monitorja, na katerem delate, poskrbite, da bo dovolj oddaljen od vaših oči in da nanj ne boste gledali pod kotom. Poskrbite tudi, da bo pravilno nastavljen. Obvezno si med delom vzemite čas za počitek. Vaše oči ga potrebujejo.

Najbolj odštekane pisarne - 2-8
Služba ali vrtec? (Foto: chillout.com)

Svetloba
Svetloba v velikih pisarnah redko odgovarja vsem. Najbolj pogost pojav je, da so pisarne preveč razsvetljene, zaradi česar je včasih celo težko videti na monitor. Poskusite monitor prestaviti tako, da bo hrbtna stran obrnjena proti izvoru svetlobe. Če je svetlobe premalo, si omislite namizno svetilko.

Stene
Če so okoli vas prazne stene, jih izkoristite in jih napolnite s slikami ali fotografijami. S čimer koli, kar bo vaše počutje v službi izboljšalo. Seveda bodite ob tem toliko uvidevni, da ne bodo tudi vaši sodelavci in sodelavke morali občudovati ogromne slike vaše mačke. Če imate svojo pisarno, povprašajte, ali lahko sami določite barve.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

calculate
glossary
indexes
indexes