27.05.2015
LJ
19° / 10°

Varčevalni ukrepi bodo imeli uničujoče posledice!

Strogi varčevalni ukrepi bodo imeli "uničujoče posledice" za trg dela, medtem ko večinoma ne bodo pripomogli k želenemu znižanju javnofinančnih primanjkljajev, je v danes predstavljenem poročilu opozorila Mednarodna organizacija dela.

Zavod za zaposlovanje
(Foto: Damjan Žibert)

Organizacija v poročilu z naslovom Svet dela opozarja, da bi vlade s strožjimi varčevalnimi ukrepi lahko sprožile nemire, če se poleg varčevanja ne bodo usmerile tudi v ustvarjanje novih delovnih mest, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Direktor ILO Raymond Torres je na današnji predstavitvi omenjenega poročila poudaril, da naj bi varčevalni ukrepi ukrepi vodili v večjo rast, vendar pa do tega ni prišlo. Od začetka finančne krize v letu 2008 je namreč po podatkih ILO bilo ukinjenih približno 50 milijonov delovnih mest.

Za leto 2012 napovedujejo v organizaciji 6,1-odstotno stopnjo brezposelnosti, kar predstavlja 202 milijona ljudi. V letu 2013 naj bi bila stopnja brezposelnosti 6,2-odstotna, kar pomeni, da bo delo izgubilo še pet milijonov ljudi.

"Zelo malo verjetno je, da bi gospodarstvo v prihodnjih letih raslo dovolj hitro, da bi ustvarilo dovolj delovnih mest za še dodatnih 80 milijonov ljudi, ki naj bi po napovedih v prihodnjih letih vstopili na trg dela," je ocenil Torres.

Trendi so po njegovih besedah najbolj zaskrbljujoči v Evropi, kjer je brezposelnost v dveh tretjinah držav po letu 2010 občutno narasla. Za dvig brezposelnosti v evropskih državah je po njegovem mnenju kriva prav "slabo zasnovana fiskalna strogost". Torres je dodal, da se je okrevanje trga dela ustavilo tudi v vodilnih svetovnih gospodarstvih, kot sta Japonska in ZDA.

"Španija je javnofinančni primanjkljaj znižala iz nekoliko manj kot devetih odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2010 na 8,5 odstotka v letu 2011, kar je zelo majhno znižanje za tako stroge varčevalne ukrepe," je poudaril. "Ozka usmerjenost večine držav evro območja v varčevalne ukrepe samo še zaostruje krizo na trgu dela in bi lahko vodila v ponoven zdrs Evrope v recesijo," je dodal.

Ob tem pa je Torres izpostavil države Latinske Amerike ter jih pohvalil, saj so se tam obeti za zaposlovanje v zadnjih letih izboljšali.

Zaradi strogih varčevalnih ukrepov podjetja težko pridobijo posojila, zato je ILO države pozval naj spodbudijo kreditiranje teh podjetij, povečajo varnost na trgu dela in sprejmejo ukrepe, ki bodo mladim pomagali do zaposlitev.
 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 3
Smrkolincek 01.05.2012 14:03:24
Nema leba bez motike - In to še kako drži
zurc 01.05.2012 19:41:01
do sedaj nekaj let ni ,bo pa od sedaj naprej kot zgleda in prav je tako
waco 30.04.2012 22:38:41
biče rata kaže svi ! hihihi ! raj se sesuva ! in prav je tako , brez dela ni jela in z delnicami ki so ničvreden papir v resničnem svetu si ne moreš nardit druzga kot rito obrisat !" v kapitalizmu je pa šlo dokler je šlo ! bilo je kratko , komaj dvajset let in smo v podnu in dlje !
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes