22.05.2015
LJ
13° / 9°

Vsak peti sovraži svoje sodelavce!

Pisarna je bojno polje, zmaga boljši vojščak, pravi televizijski lik Bernd Stromberg. Študije potrjujejo, da je tako tudi v resničnem življenju.

Podjetnik
Je tudi vaša služba bojišče? (Foto: iStockphoto)

Se pa „sovraštvo“ ponavadi ne konča na delovnem mestu. Vsak četrti zaposleni je v raziskavi, v kateri je sodelovalo 2000 ljudi, povedal, da „nepriljubljenega“ sodelavca opravlja tudi zunaj pisarne.
Večje obrekljivke so sicer ženske, ki za opravljanje sodelavcev dnevno porabijo kar 20 minut. Vsaka tretja ženska in le vsak peti moški pa za opravljanje sodelavcev znotraj pisarne pošilja tudi sms sporočila in e-pošto.
Pa razlogi za sovraštvo. Pri ženskah sta na vrhu ljubosumje in občutek ogroženosti, moški pa ne marajo lenih sodelavcev in „pametnjakovičev“.
Predstavnik raziskovalcev skupine OnePool pravi, da ljudje v službi preživijo vse več časa, zato je tudi vse več sporov. Odnosi naj bi bili najslabši med zaposlenimi na področju medijev, računovodstva, računalništva in prodaje.
 

Čeprav se vam zdi, da delate v prijateljskem vzdušju, pa se ponekod za navideznim sožitjem skrivajo nevoščljivost, sovraštvo in bolj ali manj očiten mobing. Tudi izjave vaših sodelavcev imajo pogosto skrit pomen.

1. „Napake se dogajajo, ni panike!“
Ja, pa je panika. Če ste zagrešili nekaj, kar je v zadrego spravilo tudi vaše sodelavce ali oddelek ali celo celo podjetje, boste ne glede na opravičila končali na „črni listi“. Oprostili vam bodo le napake, ki nimajo posledic.

2. „Tole gre pa tebi najbolje od rok ...“
Ne navdušite se prehitro nad pohvalo. Stavek pač zveni veliko bolj prijazno kot „daj, naredi ti to, ker se meni res ne da!“

3. „Mi še na misel ne pride, da bi iskal drugo službo.“
Sodelavec, ki išče novo službo, v skrivnostnosti pogosto prekaša še agente tajnih služb. Pogosto ga izda dejstvo, da iz službe hodi prej in to ob dnevih, ko je vpadljivo elegantno oblečen. Na razgovor za službo pač ni dobro iti v „običajnih“ oblačilih …

4 . „Vi ste mi bili pa že čisto na začetku izjemno simpatični!“
Stavek je še posebej pogost ob prihodu novih sodelavcev, uporabljajo pa ga tako „staroselci“ kot „prišlek“. Namen: puhlica za vzpostavljanje stika. O resnični simpatičnosti se boste odločili kasneje, saj se v resnici trenutno poznate prav tako dobro kot naključni mimoidoči na ulici.

delavec
Moškim gredo na živce leni sodelavci, ženskam pa lepše sodelavke.

5. „V šoli sem bil matematični genij ...“
Zanimiva „mala“ laž sodelavcev, ki sicer večino časa mislijo, da je ena in ena tri. Da ne bi izpadli neumni, pa se izgovarjajo na „zarjavelo“ znanje. Včasih je morda dobro priznati slabosti. Še posebej, če so tako ali tako vsem jasne.

6. „Veš, smo te hoteli povabiti s seboj na kosilo, pa nisi bil tukaj … “
Za nepriljubljenega ali prezrtega sodelavca bo stavek približno tako prijeten kot sol na svežo rano.

7. „No, saj imaš pravzaprav prav.“
Poudarek je na 'pravzaprav'. Sodelavec se z vami še vedno ne strinja. Vaše mnenje mu gre celo na živce. Ampak se bo pač skušal navidezno sprijazniti.

8. „Nimam pojma, kaj bi prez tebe!“
Stavek, ki se sliši kot ljubezenska izjava, je ponavadi tako tudi razumljen. A pogosto pomeni: „Ti si odličen in uporaben delavček, brez katerega bi imel drugače na mizi še več dela in problemov!“

9. „Bolan sem bil od petka do ponedeljka.“
Statistika pravi, da se število bolniških odsotnosti poveča prav na dan pred in po vikendu. Le redko pa je v resnici kriv prehlad. Bolj pravilen odgovor je podaljšan vikend za žur in streznitev.

10. „Pravkar iščem podatke na internetu ...“
Če sodelavcu čez hrbet gledate na računalniški zaslon, boste tam pogosto odkrili golo kožo in računalniške igrice. Za vsak primer pa je v sosednjem zavihku v pripravljenosti še poslovna stran.

11. „Šef je zavrnil mojo prošnjo za višjo plačo!“
V času krize povsem mogoče. Se pa pogosto zgodi, da šef besedici 'ja', doda še „ampak tole bo pa moralo ostati med nama.“ Tako se seveda izogne navalu drugih delavcev, ki bi prosili za isto stvar „Zavrnjeni“ sodelavec pa bo na plačilni listi prihodnji mesec precej verjetno zagledal nekoliko višjo številko.

12. „Od doma delam bolj učinkovito.“
V praksi to uspeva le redkim.

13. „Pohvalil sem te pri šefu!“
Ja, večina zaposlenih na razgovoru res redno koga pohvali. Sebe! Sodelavci – torej neposredna konkurenca – so na tej lestvici povsem na dnu.

14. „Delo je delo, žur pa žur.“
Ob vrčku piva ali kozarcu vina se spletajo poslovne vezi in izmenjujejo informacije. Ameriški znanstvenik Edward Stringham meni, da imajo ljudje, ki sestankujejo ob kozarčku, višje plače: moški za deset, ženske pa za 14 odstotkov. Ampak seveda to ne pomeni, da se ga na sestanku napijete!

neformalno
20 minut delovnega časa za opravljanje in spletkarjenje. Se pa omenjeni opravili z razmahom tehnologije od kavnega avtomata selita na splet.

15. „Saj ti bo uspelo!“
Stavek v resnici ni spodbuda, ampak navodilo, ki pravi: “Ne privošči si napake!“

16. „Brez problema bi preživel brez službe!“
Če ob strani pustimo finančno plat, ki bi vso stvar že dovolj otežila, je tukaj še dejstvo, da večina ljudi, čeprav je zadela na lotu, še vedno hodi v službo, ker jim to predstavlja dnevno rutino in veselje.

17. „Zdaj bom pa res povedal šefu, kaj si mislim!“
Slišite ta stavek od sodelavcev skoraj vsek dan? No, pogum teh istih kolegov se v šefovi pisarni nato razpoči kot milni mehurček. Zato od takšnih obljub ne pričakujte preveč, pa tudi podpore sodelavcev, ki bi se za vas morali zoperstaviti šefu, ne.

18. „Ne, midva nisva par. Še druživa se ne kaj dosti.“
Jasno je, da po eni strani ni dobro razglašati kratkotrajne pisarniške romance, če pa stvar postane resna, pa je skrivanje skorajda nesmiselno. Vseeno pa zaradi poslabšanja odnosov, ki jih skoraj zagotovo prinesejo ljubimkanja in razhodi, vse več podjetij ljubezenske zveze med zaposlenimi odsvetuje ali celo prepoveduje.

19. „Res nimam nič proti tebi.“
Prijaznost na delovnem mestu je zanimiva stvar. Vsaka žrtev mobinga vam bo vedela povedati sočno zgodbo o tem, kako se je prijaznost in lojalnost sodelavcev na hitro razblinila, ko je žrtev potrebovala podporo.

20. „S tem pa res nimam nič.“
Seveda ne! Samo nočem biti zguba, črna ovca ali kaj podobnega, zato bom napako raje prevalil na sodelavce.

Šepetanje
Ženske so večje pisarniške opravljivke kot moški.

 

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

Anketa

Kdo je po vašem mnenju boljši voznik?

calculate
glossary
indexes
indexes