28.05.2015
LJ
20° / 8°

Vsako minuto sta bogatejši za 2.000 evrov!

Skorajda vsak dan poslušamo zgodbe o tem, kako banke podjetnikom ne dajejo kreditov. Za tiste, ki verjamejo, da imajo dobro idejo, ni težav. Delimo zgodbo dveh podjetnic, ki sta za svojo idejo vsako minuto dobili 2.000 evrov.

Govorimo seveda o crowdsourcingu. Na naši strani smo že objavili nekaj izredno uspešnih dobrih praks, v katerih so posamezniki za svoje ideje uspeli zbrati tudi več kot milijon evrov v nekaj dneh. Tokrat po reviji Forbes povzemamo zgodbo dveh podjetnic, ki je polna nasvetov za tiste, ki se želite podati na to pot.

bia
Cheryl Kellond in Sylvia Marino

Cheryl Kellond in Sylvia Marino sta zagrizeni športnici. Na tržišče sta želeli poslati ročno uro, ki bi imela GPS in vse funkcije, ki jih potrebujejo triatlonci, hkrati pa bi bila ženstvena in lepa na pogled. Na začetku sta prepričali nekaj investitorjev, a še preden je njun produkt prišel na trg, je začetnega kapitala zmanjkalo. Investitorji so zaprli pipico in dekleti sta se znašli v težavnih vodah. A to za njiju ni nič posebnega. Udeležujeta se najtežjih triatlonov, preplavali sta angleški kanal in vsaka s svojim partnerjem vzgojili sedem otrok.

Tako sta se odločili zbrati denar preko crowdsourcing strani Kickstarter. Za cilj sta si izbrali 400.000 dolarjev in jih v malo več kot mesecu dni tudi zbrali. Med 2118 donatorji je bilo kar 90 odstotkov žensk in kar 77 odstotkov takih, ki so se za ta način investiranja odločili prvič, v nekem trenutku pa sta za svoj namen dobivali več kot 2.000 evrov vsako minuto. Tako sta prodali že 1.500 svojih ur in s tem pokazali investitorjem, da imata izdelek, ki ga trg potrebuje.

Poglejmo, kako sta jih prepričali:

Začnite zgodaj

Najbolj uspešne crowdsourcing zgodbe so vedno povezane z družbenimi omrežji. Običajno se preko teh razširi zgodba o ideji, storitvi ali izdelku, ki je vreden finančne podpore. A kot sta povedali Cheryl in Sylvia, sta bili na omrežjih aktivni že dolgo pred njuno podjetniško zgodbo. 'Če mislite začeti twitati zgolj zato, da boste prodali svojo idejo, ki ste jo ravnokar objavili na crowdsourcing strani, ste prepozni,' povesta podjetnici. Omrežja sta izkoristili že ob nastajanju izdelka, saj sta vedno spraševali za mnenja in komunicirali z zainteresirano javnostjo. Nastop na strani Kickstarter je bil le korak naprej.

Uči se

Kot sta povedali Cheryl in Sylvia, sta pred odločitvijo, da bosta spletno javnost prosili za pomoč in podporo preučili več različnih crowdsourcing strani, spoznali populacijo in se na prejšnjih primerih dobrih praks učili, kako pristopiti k stvari.

Postavi pravo ceno

Pravilo Kickstarterja je, da moraš doseči zastavljeni cilj. Torej, če si se namenil zbrati 100.000 evrov in ti jih donatorji namenijo 99.000, ne boš dobil ničesar. Zato se dostikrat ljudje odločijo, da bodo postavili nižjo ceno in nato upajo, da bodo zbrali več in tako prišli do zneska, ki ga v resnici potrebujejo. A izkušnje so pokazale, da se vlagatelji ob doseženi ciljani vsoti ustavijo, saj menijo, da je njihovo delo opravljeno. Zato podjetnici svetujeta, vedno ciljajte na vsoto, ki jo v resnici potrebujete.

Izkoristite najbolj goreče podpornike

Če izdelek, storitev ali ideja nima gorečih privržencev, je pot do uspeha skorajda nemogoča. Prav tisti, ki se na začetku najbolj navdušijo, so nato najboljši promotorji in ogromno pripomorejo k zbiranju denarja in iskanju novih podpornikov. Cheryl in Sylvia se lahko prav prijateljem in prijateljicam ter športnim navdušencem zahvalita za svoj uspeh. Kot smo že zapisali, se je kar 77 odstotkov tistih, ki so ju podprli, za ta korak odločilo prvič.

Nikoli ne obupajte

Le 24 ur pred zaključkom projekta jima je manjkala še četrtina vsote, 100.000 dolarjev, ki sta si jo zadali za cilj. Bili sta pred nemogočo nalogo. A s pomočjo prijateljev in tistih, ki so ju že podprli, jima je uspelo. V zadnji uri pred zaključkom akcije sta sredstva pridobivali s hitrostjo 2.000 evrov na minuto.
 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
Prophet 17.09.2012 12:42:43
Skorajda vsak dan poslušamo zgodbe o tem, kako banke prijateljem dajejo hiper kreditov na lepe oči brez zavarovanj.Prideš v banko se postrežeš in greš...fantastično...
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes