29.05.2015
LJ
24° / 7°

Odkril skrivnost, kako obogateti, in umrl

Nekateri ljudje so bolj učinkoviti kot drugi. Če ste se spraševali zakaj, odgovore najdete v knjigi Stephena Coveya: '7 navad zelo učinkovitih ljudi'. Stephen Covey je pred nekaj dnevi sicer umrl, a njegova modrost, ki je dokazano pomagala tisočim, ostaja.

Knjiga '7 navad zelo učinkovitih ljudi' se je prodala v kar 20 milijonih izvodih in že leta velja za najbolj osnoven, a hkrati najbolj učinkovit priročnik za tiste, ki želijo biti v življenju bolj učinkoviti in posledično tudi bolj poslovno uspešni. Stephen Covey je s knjigo in predavanji zaslužil milijone, podjetje, ki ga je zgradil na osnovi svoje filozofije, pa naj bi bilo po oceni ameriškega portala businessinsider ob njegovi smrti vredno kar 1,4 milijarde dolarjev.

7 navad zelo učinkovitih ljudi vam v precej poenostavljeni obliki predstavljamo tudi mi:

stephen covey
Stephen Covey

1. Bodite proaktivni

Ljudje smo odgovorni za svoja življenja. Kot inteligentna bitja imamo možnost sami sprejemati svoje odločitve in odgovarjati za njih. Ne pustite, da bi drugi sprejemali odločitve o vas in vas s tem prisilijo, da je vaše življenja zgolj reakcija na te odločitve. Bodite proaktivni in odločitve o sebi sprejemajte sami.

2. Začnite s koncem v mislih

Covey je v svoji knjigi zapisal, da se vse stvari zgodijo dvakrat. Prvič mentalno, ko si jih zamislimo in vizualiziramo in drugič, ko jih uresničimo. Pomembno je, da pri vsaki stvari že, ko si jo zamislimo, vidimo tudi konec, torej uresničitev.

3. Določite prioritete

Pomembno je, da si na poti do svojega cilja določite prioritete. Imejte vedno urejeno časovnico, na kateri naj bodo na prvem mestu vedno najbolj nujne stvari. Poskrbite, da se boste vedno tudi spoprijeli z njimi. Nikakor jih ne prelagajte!

4. Vsi morajo biti zadovoljni

Pravega uspeha se ne da doseči na račun drugih. Ko sprejemate odločitve in dogovore, naj bodo vedno taki, da so vse vpletene strani zadovoljne. Kot je zapisal Covey, je to popolnoma vedno možno, če ste zrel človek z integriteto.

5. Prvo razumite, nato bodite razumljeni

Če znate biti dober poslušalec, boste hitreje razumeli težave in tudi hitreje našli rešitve. Lažje boste doumeli stanje, se mu prilagodili in nato svoje ukrepe razložili vsem udeleženim.

6. Iščite sinergije

Iskanje sinergij je po mnenju Coveyja ključno. Zapisal je: 'Odprite glavo in srce novim možnostim, novim alternativam, novim rešitvam!' Ključ uspeha naj bi bil v zaupanju in sodelovanju.

7. Nabrusite rezilo

Rezilo ste seveda vi. Včasih ljudje v želji, da bi vse stvari naredili pravilno in bili čim bolj uspešni, pozabijo nase. Da bi se napolnili z energijo in bili pripravljeni na vse izzive, je Covey med drugim predlagal: rekreacijo, pravilno prehrano, načrtovanje, pisanje, branje, študij, meditacije in človekoljubje.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
 
tiger444 18.07.2012 11:11:43
Največji strahovi se zmeraj uresničijo in to samo zaradi tega, ker vizualno in čustveno doživljamo naše strahove, če bi pa to energijo uporabili na pozitivnem pa je uspeh neizogiben.

"ne razmišljaj kaj si drugi mislijo o tebi in tvojih dejanjih, ker tako boš postal suženj lastnih strahov ter boš živel življenje ki ugaja drugim in ne tebi"
Fink 18.07.2012 11:06:25
Car!
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Vozilo praviloma servisiram:

calculate
glossary
indexes
indexes