19.02.2017
LJ
/ 3°

Kdaj po vinjeto?

Večina slovenskih voznikov ima na svojem avtomobilu vinjeto, večinoma letno, najpogosteje pa jo kupijo januarja. V gospodinjstvih z več avtomobili jih ima polovica vinjeto le na enem vozilu. Vozniki se za zamenjavo vinjete najpogosteje odločijo sami, je pokazala anketa Avto-moto zveze Slovenije (AMZS).

Vinjeta 2016
(Foto: AMZS)

Da imajo v avtomobilu, s katerim se največ vozijo, nameščeno vinjeto, je odgovorilo 87 odstotkov vprašanih. Med temi jih ima velika večina, 96 odstotkov, letno vinjeto, trije odstotki voznikov imajo tedensko vinjeto, en odstotek pa mesečno. V gospodinjstvih z več avtomobili 52 odstotkov vprašanih nima vinjete nameščene na vseh vozilih, je danes v Ljubljani rezultate ankete, ki jo je AMZS izvedel januarja med 407 voznicami in vozniki, predstavila Petra Slanič iz AMZS.

Največ jih vinjeto kupi januarja (46 odstotkov) in decembra (43 odstotkov), preostali jo kupijo med letom.

Večina vprašanih, 85 odstotkov, vinjeto na svojem avtomobilu zamenja sama, ostalim jo zamenja sorodnik ali kdo drug.

Pri vprašanju, kako zoprno opravilo je zanje menjavanje vinjete, so anketirani izrazili različna mnenja: tretjini (33 odstotkov) voznikov se zdi menjavanje vinjete zoprno opravilo, skoraj polovici (46 odstotkov) pa ne. Ženskam in mlajšim voznikom se zdi menjavanje vinjete bolj zoprno opravilo kot moškim in starejšim voznikom.

Kljub neprijetnostim pri menjavanju vinjet pa vprašani večinoma podpirajo njihovo uporabo: 71 odstotkov vprašanih ima raje vinjeto kot sprotno cestninjenje (29 odstotkov).

Na AMZS so podali tudi nasvete za zamenjavo vinjete. Ta se lažje odstrani, če je vetrobransko steklo ogreto, nalepko in lepilo najlažje s stekla odstranimo s primernim strgalom, kakršen je npr. pripomoček za čiščenje steklokeramičnih kuhalnih plošč, in z uporabo vode ali čistila za steklo. Pri namestitvi nove vinjete je treba biti pozoren, da se ta ne poškoduje.

Če se vinjeta pri nameščanju poškoduje ali če je voznik na vozilo, za katerega je potrebna vinjeta 2B nehote namestil letno vinjeto 2A (ali obratno), jo je mogoče reklamirati, vendar le v Cestninsko uporabniškem centru v Ljubljani, pojasnjujejo na spletni strani Družbe za avtoceste v RS (Dars). Tovrstne reklamacije oziroma premestitve veljavne vinjete je mogoče urediti v roku 30 dni od nakupa vinjete.

Dars voznikom svetuje, naj vinjete ali delov vinjete ne poskušajo odstranjevati z vetrobranskega stekla, ampak naj pokličejo v Cestninski uporabniški center in se dogovorijo glede nadaljnjih postopkov. Če bodo poskušali vinjeto odlepiti ali jo bodo odlepili, se bo na vinjeti pojavil napis "neveljavno", s čimer se vinjeta razveljavi. Vinjeta, na kateri se je v celoti ali delno pojavil ta varnostni napis, ne more biti predmet reklamacije, pojasnjujejo na Darsu.

Vinjete za leto 2016 so kovinsko zelene barve. Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Uporabniki motornih koles (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra. Cena letne vinjete za kombije (cestninski razred 2B) znaša 220 evrov, cena mesečne 60 evrov in cena tedenske 30 evrov.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
Volgangeg 21.01.2016 18:01:10
js se mam vedno staro vinjeto novo si bom kupo ko bom mel dovol denarja
Mladen sir 21.01.2016 09:38:30
Morali bi delat polletne vinjete za osebna vozila ,ker nekateri živijo pod pragom revščine in je za celo leto niti ne potrebujejo in dejansko ne morejo sploh privoščiti.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes