19.02.2017
LJ
/ 3°

Afera Volkswagen: manipulacija ni razlog za vrnitev avta

Nemško sodišče o aferi Volkswagen je odločilo, da manipulacija ni razlog za vrnitev avtomobila. Gre za prvi proces v primeru zasebne tožbe proti Volkswagnu v Nemčiji, a končne odločitve še ni.

Manipulacija programske opreme v primeru škandala s prirejanjem izpustov v nemškem proizvajalcu avtomobilov Volkswagen ni razlog, da je proizvajalec ali prodajalec dolžen avto sprejeti nazaj, je ocenil sodnik deželnega sodišča v Bochumu. 

Volkswagen
V Nemčiji je v teku veliko tožb proti Volkswagnu kot koncernu ali posameznim avtohišam. (Foto: AP)

Po vsej Nemčiji je v pogonu 2,5 milijona Volkswagnovih vozil s sistemom za prirejanje izpušnih plinov na uradnih merjenjih, kar po oceni sodnika Inga Streeka ni razlog za vrnitev avtomobila proizvajalcu ali prodajalcu. Manipulacija sicer predstavlja očitno pomanjkljivost, vendar v pravnem smislu ne gre za občutno pomanjkljivost, saj jo lahko odpravijo z relativno nizkimi stroški, je dejal. Vrnitev avtomobila je možna le v primeru občutnih pomanjkljivosti. "Najstrožji možni ukrep po mnenju sodišča ni primeren," je pojasnil.

Gre za prvi proces v Nemčiji, v okviru katerega se je zasebni voznik Volkswagnovega vozila zaradi afere s prirejanjem izpušnih plinov po pravico obrnil na sodišče. Zahteva, naj Volkswagnova avtohiša v Bochumu, kjer je kupil avtomobil, skoraj leto dni starega in približno 38.000 evrov dragega tiguana vzame nazaj, saj proizvaja občutno več škodljivih izpustov, kot je navedel proizvajalec.

V Volkswagnu po drugi strani pravijo, da lahko kupčev problem z nadgradnjo programske opreme odpravijo v 30 minutah. Z vpoklici vozil so že začeli, največji val vpoklicev pa še prihaja. Stroške nadgradnje so v podjetju po navedbah sodišča ocenili na 100 evrov.

Kupčev odvetnik Volkswagnove argumente zavrača in končne odločitve še ni. Odvetnik Volkswagnove avtohiše v Bochumu je medtem na sodišču predlagal, da bi po običajni tržni ceni odkupili kupčev avto v zameno za nakup novega vozila, o čemer naj bi se strani pogajali v naslednjih dneh. Če dogovora ne bo, bo sodišče v 14 dneh sklicalo termin za razglasitev odločitve.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
dado4008 04.03.2016 10:29:22
Načeloma se strinjam s sodiščem,ker če ti zastonj odpravijo napako,ne vidim razloga da bi ti po letudni zamenjali avto,ker potem bi za vsako napako vozila morali zamenjat avto.zato pa so garancije.drugo pa je,s kakimi občutki lahko zdaj vozimo znamko,ko vemo za goljufanje,čeprav menim da goljufajo ali kako drugače manipulirajo tudi druge znamke
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes