18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Američana obsodili na 15 let prisilnega dela v Severni Koreji

Ameriškega študenta so v Severni Koreji obsodili na 15 let prisilnega dela, ker je ukradel plakat s propagandnim sloganom. ZDA so Pjongjang obtožile, da gre za politično obsodbo in ga pozvale k njegovi takojšnji izpustitvi.

Otto Warmbier
Otto Warmbier (Foto: AP)

Ameriški študent Otto Warmbier je bil v Severni Koreji obsojen na 15 let prisilnega dela, ker je v hotelu v Pjongjangu ukradel plakat s propagandnim sloganom.

21-letnika so aretirali 2. januarja na letališču, ko je "izvajal sovražno dejanje proti Ljudski demokratični republiki Koreji," je takrat poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Nato je 29. februarja na novinarski konferenci priznal, da je ukradel napis, njegov namen pa, da je bil "škodovati delovni etiki in motivaciji korejskega naroda. Zelo sem bil impresioniran, kako korejska vlada ravna s hudimi kriminalci, kakršen sem jaz."

Obsojen je bil sredi naraščajočih napetosti na Korejskem polotoku, ki so se zaostrile po nedavnih jedrskih in raketnih poskusih v Severni Koreji. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je obtožil Pjongjang, da uporablja ameriške državljane za "orodje svoje politične agende".

Vlado je pozval, naj ga oprostijo in takoj izpustijo iz zapora. Dodal je, da ga zaradi obtožb, za katere ga bremenijo, ne v ZDA niti v kateri koli drugi državi na svetu ne bi aretirali in zaprli.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes