18.01.2017
LJ
-0° / -5°

To sta poslovneža, zaradi katerih morate na valentinovo obdarovati svojo drago

Več kot polovica Američank bi pustilo partnerja, če jim ne bi ničesar podaril na praznik zaljubljencev. Preverite, kdo je kriv, da je treba kupiti darilo za praznik zaljubljencev!

Američani bodo letos zapravili več deset milijard dolarjev za valentinovo, ki je pri njih po zapravljanju takoj za božičem in pred materinskim dnevom, nočjo čarovnic in veliko nočjo. Manj priljubljen je praznik v Sloveniji, a je vseeno prisoten.

Leta 2001 je povprečen Američan zapravil 74, leta 2008 pa 110 evrov. Letos bo vsota za ljubezensko darilo narasla na 113 evrov. Povprečen Slovenec zapravi veliko manj, od 15 do 20 evrov, praviloma podari malenkost, kot so čokolada in rože.

Hranilnik
Več kot polovica Američank bi pustilo partnerja, če jim ne bi ničesar podaril na praznik zaljubljencev. (Foto: Thinkstock)
Pred valentinovim naraste prodaja kondomov, po njem pa je veliko povpraševanje po testih nosečnosti.

V ZDA bo povprečen moški zapravil več (151 evrov) kot ženska (77 evrov). Darila bodo čestitke, sladkarije, rože, večerje, nakit, erotično perilo, oblačila in tudi počitnice. Večinoma jih bodo prejeli partnerji, manjkrat otroci, starši in drugi svojci, učitelji in sošolci, sodelavci in celo hišni ljubljenčki. Za slednje bodo skupno zapravili več kot 700 milijonov evrov.

Daljše kot je razmerje in starejši kot so partnerji, manj zapravijo za darilo. Američan na primer porabi okoli 140 evrov za zaročenko in 120 evrov za ženo. Trgovci zaljubljencem dobro zaračunajo. Okoli 14. februarja na primer poskočijo cene rož. V ZDA se njihova cena podvoji, podoben trend je zaznati tudi pri nas. Razlog je v večjem povpraševanju in potrebnih več sezonskih delavcih, da bi zadostili potrebam. In seveda smo "v imenu ljubezni" pripravljeni plačati več.

A romantika je večkrat le navidezna. Smisel naj bi bil, da je darilo za valentinovo simbol ljubezni, v resnici pa četrtina moških kupi nekaj zaradi prepričanja, da mora, in zaradi lastne koristi, "češ saj se bo kmalu obrestovalo". Manj kot polovica jih praznuje, da preživi kakovosten čas z drago. Več kot 10 odstotkov žensk praznuje, "ker ga vsi drugi", ena od petih si darilo kupi kar sama.

Krivca za množično zapravljanje sta dva poslovneža, ki sta želela dodatno zaslužiti. Več stoletij je bilo valentinovo zgolj praznovanje v čast svetniku, ki je umrl 14. februarja. V srednjem veku so si zaljubljenci pošiljali na roko napisane voščilnice in rože, sredi 18. stoletja pa so začeli s čokoladami in kupljenimi voščilnicami. Krivec za "modernizacijo" valentinovega je Richard Cadbury, ki se je prvi spomnil prodajati bonboniere v škatlah v obliki srca. Medtem je Esther Howland izdelala voščilnice z ljubezenskimi posvetili, ki so šle za med.

In ostalo je zgodovina ...

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes