16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Ojoj, bo kava prestiž ali celo preteklost?

Prav lahko se zgodi, da se bo kava močno podražila. Po celem svetu namreč narašča povpraševanje po njej in dobavitelji težko izpolnjujejo vsa naročila.

Plantaže kave so velikokrat majhne in v družinski lasti. Na pridelek vplivajo vremenske razmere, strokovnjaki poudarjajo, da se mora proizvodnja modernizirati.

Nova rastlina potrebuje štiri do pet let, preden obrodi, povpraševanje pa narašča. Vsak dan se samo na Kitajskem odprejo štiri nove kavarne, v zadnjih dveh letih se jih je v Evropi odprlo 2000.

Kava
Slovenci spijemo približno tri kilograme kave na prebivalca. (Foto: Thinkstock)
Kavo na industrijskih plantažah goji samo okoli 40 proizvajalcev, kar je kaplja v morje v primerjavi s tisočimi in tisočimi gojitelji koruze, riža ali pšenice.

Po svetu vsak dan popijemo dve milijardi skodelic kave in 25 milijonov družin je odvisnih od njene pridelave. V zadnjih 15 letih je poraba narasla za 45 odstotkov. Učinek je že viden. Leta 2014 so kupili 150 milijonov vreč kave, samo 143 milijonov vreč pa so jo pridelali.

Čeprav poznamo 124 vrst kave, sta najbolj priljubljeni in razširjeni arabica in robusta. Slednja predstavlja približno 30 odstotkov globalne porabe in jo večinoma uporabljajo za instant napitke. Po mnenju številnih se ne more primerjati s svilnatim in močnim okusom arabice.

Poznavalci opozarjajo, da je ogrožena ravno arabica, ki je bolj občutljiva in dovzetna za vreme, kot so temperaturne spremembe in dež. Izračuni kažejo, da bo do leta 2080 kar 85 odstotkov neprimernih divjih površin za njeno gojenje. Rešitev bi morda bila selitev na višje ležeča hladnejša območja, a je v resnici žal še ni na vidiku.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
ADRR 29.02.2016 09:10:13
Spet neka nepotrebna panika.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes