22.01.2017
LJ
/ -9°

Bo Slovenija med zmagovalnimi državami?

Turisti bodo kljub nevarnostim potovali, vprašanje je le, kam. Na STO upajo, da v Slovenijo, ki je na več lestvicah med najbolj varnimi državami na svetu.

Pred Istanbulom so evropsko javnost pretresli novembrski napadi v Parizu, strmoglavljenje letala Germanwings v francoskih Alpah, napadi v Tuniziji in številni drugi incidenti, ki zbujajo pomisleke o varnosti potovanj.

Tudi v nekaterih slovenskih turističnih agencijah opažajo preusmerjanje turističnih tokov. "Ljudje se izogibajo Turčije, Bližnjega vzhoda. Na odpovedi pa nismo naleteli," je povedal Boris Lepojić iz kranjske Agencije Oskar. Po njegovih besedah se turisti zdaj raje odločajo za potovanja znotraj Unije in v Severno, Srednjo in Južno Ameriko. "Azija pa je vedno 'in'," je dodal. Sicer upa, da Slovenci zaradi nastalih razmer ne bodo ostajali doma. "Velika večina sveta je popolnoma varna; tako čas kot cene so sedaj pravi."

Ljudje
Teroristični napadi v Istanbulu, Parizu in Tuniziji so pretresli turistično panogo. Vendar pa se rast števila turistov nadaljuje, vprašanje je le, katere destinacije bodo izbrali v danih razmerah (Foto: Thinkstock)

V Relaxu pravijo, da zaenkrat niso zaznali odpovedi ali izogibanja določenih destinacij. "Slovenci največ potujejo v poletnih mesecih, sezona v Turčiji in Egiptu se za slovenske goste začne v začetku junija. Do takrat pričakujemo normalizacijo razmer na teh dveh destinacijah," je povedal Jože Režonja iz Relaxa. First minute rezervacije in povpraševanje v Relaxu trenutno kažejo, da bo tudi letos največ Slovencev počitnikovalo na Jadranu in Mediteranu. Dobri so tudi obeti za Grčijo, Španijo in Ciper. "Tudi po zadnjih dogodkih v Istanbulu se rezervacije in povpraševanje za Turčijo niso ustavili," je dodal. "Po napovedih bo letošnja sezona podobna prejšnjim." Sicer pa že nekaj let beležijo porast gostov, ki počitnikujejo v Sloveniji. Gre predvsem za krajše pakete izven glavne poletne sezone.

Slovenija velja za varno državo, kar potrjujejo številne lestvice, so poudarili na Slovenski turistični organizaciji (STO). Na lestvici globalne varnosti (Global Peace Index) je lani Slovenija zasedla 15. mesto med 162 državami. Na lestvici turistične konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) se pri kategoriji varnostni nahaja na 14. mestu med 141 državami. Tudi sicer jo kot varno destinacijo na svojih lestvicah pogosto izpostavijo različni mediji.

Bili bodo zmagovalci in poraženci. Potovalne navade se spreminjajo. Potovanja bodo oteževal poostren varnostni in mejni nadzor, kar pa ne pomeni, da ljudje ne bodo več potovali.
Predsednica združenja tujih turističnih organizacij v Nemčiji Corps Touristique, Montserrat Sierra

"Na STO se zavedamo velikega pomena dejstva, da je Slovenija varna destinacija, zato dejstvo aktivno vključujemo tudi v naše tržno-komunikacijske aktivnosti," so pojasnili. Skupaj s pristojnim resornim ministrstvom, slovenskim turističnim gospodarstvom in drugimi ključnimi deležniki tako svetu sporočajo, da je Slovenija varna, mirna ter prijetna destinacija tako za prebivalce kot tudi za obiskovalce in turiste.

Nemci bodo še več zapravili za počitnice

Turizem kljub terorističnim napadom beleži stalno rast. Raziskave kažejo, da bodo Nemci letos za potovanja zapravili več kot lani, saj je možnosti izbire dovolj. Rezervacije v novembru in decembru sicer kažejo bolj šibko sliko, za kar je kriv "občutek nevarnosti", je pred sejmom pojasnil Martin Lohmann s kielskega inštituta za turizem NIT. Vendar pa je večina rezervacij za poletne počitnice običajno opravljenih do marca. 

Lani Nemcev od potovanj niso odvrnili ne strmoglavljenje letala, ne teroristični napadi v Tuniziji in Parizu. Prva ocena raziskovalskega združenja za potovanja in počitnice FUR namreč kaže, da so Nemci lani za daljša potovanja namenili 69 milijard evrov oziroma štiri odstotke več kot leto prej. Število ljudi, ki si je privoščilo daljše potovanje, je poraslo za dva odstotka na 70 milijonov. Na podobne številke Lohmann računa tudi letos. Dobra četrtina Nemcev za leto 2016 načrtuje več potovanj, 29 odstotkov jih namerava globlje seči v žep za potovanja.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
Volgangeg 21.01.2016 21:34:37
bravo slovenci se naprej bodite pridni
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes