18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Če vas pokličejo iz 'Microsoftove tehnične podpore', takoj odložite!

Več Slovencev je poklical moški, ki se je predstavil kot Microsoftova tehnična podpora. V polomljeni angleščini jih je opozoril, da imajo okužen računalnik in od njih zahteval številko kreditne kartice za nakup programa za odpravo težav.

Na nacionalnem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT so prejeli več prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se je v polomljeni angleščini z naglasom predstavil kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku je razložil, da nujno kliče, ker njegov računalnik javlja napake oziroma alarme, kar je posledica okužbe računalnika.

Za računalnikom
Po telefonu nikoli ne izdajajte številke kreditne kartice! (Foto: Thinkstock)

Na SI-CERT so pojasnili, da tovrstne prevare niso nekaj novega. "V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, tudi v Slovenijo so goljufi prvič klicali že leta 2013." Po začetni predstavitvi klicatelj zahteva odprtje nekaterih programov, ki so del operacijskega sistema Windows - običajno Event Viewer -, ki res prikazujejo neke napake, a ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hoče, da imate okužen računalnik.

Nato vam svetuje odprtje spletne strani "za prenos programa za pomoč", ki je v resnici program za oddaljen dostop. Gre na primer za Team Viewer, preko katerega dobi nadzor nad vašim računalnikom. Nato vam prikaže še druge izmišljene znake okužbe ali pa sistem celo namerno poškoduje. Na koncu vas napoti na spletno stran, kjer morate vpisati osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence za odpravo težav. Ob morebitni odklonitvi izbrišejo datoteke ali zablokirajo računalnik. Ob posredovanju podatkov pa ostanete brez denarja, računalnik pa bo treba popraviti.

Na Microsoft Slovenija, kjer so tudi prejeli tovrstne prijave, so poudarili, da njihovi tehnični strokovnjaki nikoli ne kličejo sami od sebe, temveč je kvečjemu obratno - vedno jih pokličejo uporabniki z morebitnimi težavami. Nikoli ne zahtevajo podatkov od računalnika in številk kreditnih kartic, "saj gre za zaupne podatke". Če prejmete tovrstni klic, na SI-CERT svetujejo takojšnje končanje pogovora, njim pa naj posredujejo telefonsko številko, s katere so prejeli klic.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
 
bohorjenas 27.02.2016 23:42:59
Ne bo me nasral ker nimam licenčne kopije ;)
 
BŠK 26.02.2016 20:40:31
Naivneži in tisti ki se ne spoznajo na kompe vedno nasedejo! Danes drugače kot na naivnih ovcah nemoreš zaslužiti!
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes